Annonce
Varde

Efter lejlighedsboom i Varde: Byråd ønsker almene boliger i landsbyer

Arne Callesen (EL) mener, der bliver bygget for tæt på den tidligere materielgrund i Varde. Foto: John Randeris

Varde Byråd godkendte tirsdag aften at bygge 103 almene familieboliger i Varde. Men den politiske fokus var på landsbyerne.

Varde/oplandet: Der var ikke meget debat om at godkende byggeriet af 103 almene familieboliger på materielgrunden i Varde, selvom det ifølge borgmester Erik Buhl (V) er det største byggeprojekt, der er sat i gang i denne byrådsperiode. Arne Callesen (EL) er imod byggeriet, og Søren Laulund (S) har en bekymring for, om lejlighederne bliver for dyre, men ellers er opbakningen stor.

Resten af taletiden under punktet handlede om noget lidt andet. Politikerne ønsker nemlig, at kommende almene byggerier bliver ude i landsbyerne og ikke i Varde.

- Boligselskaberne misbruger deres pligt til at have almennyttige boliger i hele Varde Kommune. Det er på tide, at byrådet vrider armen rundt på selskaberne, sagde Keld Jacobsen (V).

Det er allerede besluttet, at det nye byråd skal se på sagen.

Annonce

Grundkapitallån

Grundkapitallån er lån på så favorable vilkår, at det nærmer sig at være et tilskud.Det skal bevilges af byrådet, og dermed har byrådet en vis magt til at vælge, hvad det vil støtte og ikke støtte.

Det er dog boligselskaberne, der vælger, hvilke projekter de ønsker at opføre og dermed, hvilke projekter de søger om grundkapitallån til.

Grundkapitallånet til projektet på den tidligere materielgrund er på 18.8 millioner kroner. Boligselskabet Domea Varde har givet 29,1 millioner kroner for grunden, så det er en overskudsforretning for kommunekassen.

Dialog eller krav

Spørgsmålet er, hvad byrådet kan gøre. Det er de almene boligselskaber, der selv vælger, hvor de vil bygge. Byrådets rolle er, at det skal beslutte, om det vil give 10 procent i grundkapitallån, når boligselskaberne har projekter på vej.

Derfor opfordrede Kjeld Anker Espersen (S) til en dialog med boligselskaberne, og Niels Haahr Larsen (V) var inde på noget af det samme, da han fortalte, at udviklingsrådet i Ansager er i gang med at forhandle med boligselskaber.

Holger Grumme (R) tror dog ikke så meget på dialogen.

- Den største risiko er nok ude i oplandsbyerne, og det er nok derfor, de vælger at bygge i Varde, sagde han og opfordrede til, at byrådet stiller nogle krav til, hvilke byggeprojekter det vil støtte.

Ollekolle i Ølgod

Thyge Nielsen (V) havde en anden indgangsvinkel til spørgsmålet. Han ville gerne se på, hvad kommunen selv kan gøre for at skaffe flere lejligheder i oplandet.

I Ølgod er der er demensplejehjem, Vinkelvejscentret, der om få år bliver erstattet af et nyt plejehjem. Thyge Nielsen foreslog, at Vinkelvejscentret derefter kunne omdannes til et seniorbofællesskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce