Annonce
Haderslev

Efter mange års debat: Nu får Gravene sine nye træer

Hededanmark har siden midten af oktober arbejdet på Gravene med den nye træplantning, som skal gøre Haderslevs centrale plads mere grøn. I denne uge er de første nye træer plantet. Foto: Inge Rogat Møller
Hededanmark har siden midten af oktober knoklet for at gøre Gravene grønnere med en ny dobbelt trærække. I denne uge er de første træer kommet i jorden.

Flere ugers arbejde på Gravene er gået ind i en helt afgørende fase. I denne uge er Hededanmark gået i gang med at plante de første af de i alt 39 platantræer, som skal skabe en ny, grøn ramme om Gravene. Siden midten af oktober har folkene fra den store anlægsentreprenør været i fuld gang med at skabe optimale forhold for den nye dobbelte række af træer, som skal omkranse den østlige, den nordlige og den vestlige del af pladsen og skabe læ og muligheder for ophold for Haderslevs borgere og gæster.


En stor del af opgaven har handlet om at etablere nyt rodrum.

Fra artiklen


Annonce

En stor del af opgaven har handlet om at etablere nyt rodrum, så de nye træer kunne få bedre vækstbetingelser. I forbindelsen med omlægningen af Gravene i 2003 og 2004 blev rodrummet over den gamle mosegrund nemlig udført forkert, og de lindetræer, der dengang blev plantet, fik derfor aldrig optimale forhold at vokse i. Samtidig blev de unge træer udsat for hærværk. Siden kronprinsparrets i 2008 besøgte Haderslev, er der ikke sket noget med pladsen. Kort inden besøget blev et par knækkede  og visne træer fjernet, så karetturen ikke blev generet af ødelagte træer.

For at forhindre en gentagelse har man valgt en ny trætype og samtidig udskiftet tonsvis af jord, så de nye træers rødder kan tage godt fat.

Turbulent debat

Omlægningen af Gravene sker efter, at Haderslev Byråd i sommer efter en turbulent, ny debat om Gravene besluttede at bruge 2,6 millioner kroner på at plante nye træer. I debatten blev Gravene endnu engang beskyldt for at være en grå betonørken, der manglede liv. Debatten affødte et hav af forslag om både udeservering og overdækning med kæmpeparasoller – og ikke mindst et medlemsinitiativ fra Benny Bondes vikar, Thomas Vedsted (LA), der stillede et medlemsinitiativ om Gravene, Banegårdspladsen i Vojens samt en cykelsti til lergraven i Gram.

Nu kommer der så et nyt, fleksibelt Gravene, der stadig kan rumme torvedage og også kan bruges til større arrangementer.

De nye træer bliver plantet i en dobbelt række, og mellem dem bliver der et fortov, som bliver lidt smallere end det nuværende. Samtidig sættes der bænke og belysning op. Til de nye træer genbruges den eksisterende granit og mod p-pladserne, som ogsåbevares, sættes kantsten, som tidligere har været brugt på den smalle del af Jomfrustien.

Når arbejdet på den østlige del af pladsen er overstået, fortsætter det på den vestlige del af pladsen.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Mike oplevede at blive ydmyget og tæsket af lærere på sin skole: Han husker stadig læreren, der brækkede hans arm på grund af et æbleskrog

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Nostalgien længe leve: Puch-elskere kommer langvejs fra, for at mødes hos Mogens i Bevtoft

Navne For abonnenter

Afskedsreplik fra far til fem: - I må højst sørge i tre uger, så skal I videre med jeres liv

Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus satte bårebuket for populær spareklub: Hvorfor kvæler banken så godt et tiltag?

Tønder

Større gylleudslip: Slamsugere i arbejde det meste af natten

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Det var der pinlig tavshed om på DF-årsmøde - og den var nærmest larmende

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Sønderborg

Åbner kæmpe møbel- og havemøbelcenter

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Haderslev

Politikere: Honorar giver os frihed til at prioritere det politiske arbejde

Billund For abonnenter

Lea coacher dig ud af dårlige vaner: - Vi spiser med vores følelser - derfor skal vi først se på følelserne

Sydjylland For abonnenter

Vi har alle vænnet os til at betale med mobilen: Men én særlig gruppe kan ikke få Mobilepay

Annonce