Annonce
Esbjerg

Efter massiv kritik: Nu kan specialklasse-elever alligevel blive hjemme fra skole

Efter kritik fra flere i Esbjerg Kommune kan elever i specialklasser nu blive hjemme fra skole uden ulovligt fravær, hvis det aftales med skolelederen. De nye retningslinjer får blandede reaktioner. Arkivfoto
I weekenden kritiserede forældre og byrådsmedlemmer fra Esbjerg, at elever i specialklasser fortsat skal møde fysisk op på skolerne, der ellers er lukket på grund af corona. Nu ændres retningslinjerne dog, så elever kan blive hjemme, hvis skolen og forældrene vurderer, at det er bedst for barnet. Nyheden vækker jubel på rådhuset, mens lokalt forældrepar kræver yderligere handling.
Annonce

ESBJERG: Lørdag stod forældre og lokalpolitikere fra Esbjerg frem og kritiserede, at børn i specialklasser er tvunget til at møde i skole, mens stort set alle andre elever er sendt hjem til digital undervisning.

Nu har Børne- og Undervisningsministeriet dog valgt at opdatere retningslinjerne på området, så elever har mulighed for at blive hjemme, hvis skoleleder og forældre vurderer, at det er det bedste for barnet.

De nye retningslinjer gælder for elever, der er hjemsendt med corona-symptomer eller venter på testsvar, mens der også kan være andre særlige forhold, der betyder, at det er bedst for barnet at modtage undervisning hjemmefra.


Det er meget positivt, at der er blevet lyttet, og at man i højere grad tager udgangspunkt i børnene. Det giver mulighed for, at forældre, der har overskud til det, kan holde deres børn hjemme. Og det vil jo langt fra være alle, der skal bruge det her, men i nogle tilfælde vil det give god mening.

Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn og Familieudvalget i Esbjerg Kommune


Det kunne eksempelvis være hvis eleven har svært ved at gå i skole i den nuværende situation. I så fald kan forældrene altså anmode skolen om selv at afvikle undervisningen derhjemme.

Anders Kronborg (S), der er formand for folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, fortæller, at man har set sig nødsaget til at præcisere reglerne blandt andet på baggrund af kritikken fra Esbjerg.

- Det er jo et enormt dilemmafyldt område. I foråret blev vi kritiseret for, at der ikke blev taget vare på de mest sårbare i nedlukningen. Det har vi forsøgt denne gang. Den oprindelige kommunikation var nok for ultimativ, men nu har vi understreget, at der er mulighed for fleksibilitet, og at forældre sammen med skolelederen har muligheder for individuelle aftaler, siger han.

Annonce

Glæde på rådhuset

En af de lokale politikere, der ikke lagde fingre imellem i sin kritik af regeringens restriktioner i forhold til sårbare børn, var Diana Mose Olsen (SF), der er formand for Børn og Familieudvalget. Hun er glad for, at retningslinjerne nu er mere tydelige.

- Det er meget positivt, at man har lyttet, og at man i højere grad tager udgangspunkt i børnene. Det giver mulighed for, at forældre, der har overskud til det, kan holde deres børn hjemme. Og det vil jo langt fra være alle, der skal bruge det her, men i nogle tilfælde vil det give god mening.

Annonce

Savner frihed

Samme begejstring møder ændringerne i reglerne dog ikke hos Maria Peuker, der er mor til Marcus, som går i en specialklasse. Hun var blandt de forældre, der i weekenden kritiserede de stringente regler, og hun mener ikke, at ændringen er tilstrækkelig.

- Jeg synes godt nok, det er tamt, og jeg føler ikke, at man har lyttet til os. Det er stadig skolen, der kan bestemme, om vi må holde vores børn hjemme, og det mener jeg er forkert. Vores familie løber en risiko ved at sende Marcus afsted, og jeg forstår ikke, hvorfor man ikke passer bedre på de svageste i samfundet, siger hun og slår fast, at forældre med sårbare børn burde have samme frihed som andre.

- Jeg mener bare, at der burde gælde de samme retningslinjer for os, som gælder for alle andre forældre. Det er det eneste, vi beder om, siger Maria Peuker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce