Annonce
Kolding

Efter massive protester: Politikere piller etage af byggeri ved fjorden

I løbet af et års tid er det her grønne areal ved Tvedvej med herlig udsigt til fjorden bebygget. Lige midt mellem de to træer ses hustagene på Vangen. Foto: Ludvig Dittmann
Omkring 200 protester mod A.P. Pensions planlagte byggeri har fået politikerne til at pille en etage af. Nu er lokalplanen for bebyggelsen endeligt vedtaget i en politisk lynaktion.

Kolding: Efter massive naboprotester mod A.P. Pensions planlagte byggeri med skøn fjordudsigt ved Skamlingvejen har Koldings politikere besluttet at pille en etage af en del af byggeriet, så det ikke må bygges i fire etagers højde, men kun tre.

Samtidig skal vinduerne i en del af bebyggelsen placeres så højt oppe, at man ikke indefra kan stå og kigge ud ad dem og genere naboerne med indbliksgener. Resten af byggeriet forbliver uændret som ønsket af A.P. Pension i to og fire etager på den stærkt skrånende grund lige øst for højhusene på Tvedvej.

Beslutningen er truffet på et fællesmøde mellem plan- bolig og miljøudvalget og økonomiudvalget og få timer senere godkendt af hele byrådet. Derfor foreligger der nu en endeligt vedtaget lokalplan for pensionsbyggeriet. Typisk går der flere uger imellem, at sager behandles i udvalgene, til de lander på byrådets dagsorden til endelig vedtagelse.

Formanden for plan-, bolig- og miljøudvalget, Birgitte Kragh (V), forklarer, at A.P. Pension er "meget optaget af" at komme i gang hurtigst muligt, og hun siger, at at hun er glad for, at der er fundet en løsning, som imødekommer indsigelserne fra næsten 200 beboere i højhusene på Tvedvej og villaerne på Vangen og Rosenholm. Deres protester har især handlet om, at de vil miste udsigt, herlighedsværdi og få indbliksgener fra den nye bebyggelse, som i fire etagers højde ville rage op i 14 meters højde.

- Nu står vi med et resultat, hvor vi har lyttet til indsigelserne, og samtidig har vi landet en aftale med A.P. Pension, som er med på den her løsning. Det er jeg glad for. Jeg ved godt, at mange af beboerne i området helst ville have bevaret det grønne område, der nu skal bygges på, men der er jo en byggeret, som A.P. Pension ejer, og der er tale om en god beliggenhed, som vi gerne vil åbne for boliger, siger hun.

Annonce

Byggeriet

  • A.P. Pension vil bygge cirka 35 boliger på den smalle, skrånende grund ved Tvedvej som rækkehuse i to etager og etageboliger i tre og fire etager.
  • Arealet er stærkt kuperet, og derfor ligger de højeste huse på den lavest beliggende del af arealet tættest Skamlingvejen.
  • Bebyggelsen får vejadgang fra Tvedvej.
  • Lokalplanforslaget for byggeriet var i høring frem til 29. april, og der kom ni høringssvar herunder en underskriftsindsamling fra 176 beboere i højhusene på Tvedvej samt fra beboerforeningen Rosenholm.

Supergodt

Hos A.P. Ejendomme glæder direktør Peter Olsson sig til at komme i gang med byggeriet, som har været på tegnebrættet i flere år.

- Det bliver et supergodt og attraktivt byggeri, og det er helt fint, at vi nu har bøjet tingene i dialog med Kolding Kommune, så naboerne også er tilfredse. Men selvfølgelig er man altid ked af at miste et grønt område, som har været der i mange år, siger han.

Peter Olsson forventer, at de nye boliger er klar til indflytning i slutning af 2020 eller starten af 2021.

A.P. Pension har for nylig købt højhusprojektet Kolding Sky i Kolding Åpark af Bjert Invest, som dermed har overladt det til pensionsselskabet at realisere det 19 etager høje byggeri. A.P. Pension er også involveret i planer om at opføre et privat plejecenter i Kolding.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce