Annonce
Haderslev

Efter nedrivning: Sådan skal det se ud

Aastrupvej med nyopført bygning i stil med Kløften Park.
For første gang viser entreprenør og købmand, Torben Arevad, hvordan det kommer til at se ud, hvis den omstridte Aastrupvej 11 bliver revet ned.

Haderslev: Torben Arevad fremlægger nu den visualisering fra arkitektfirmaet, som viser Aastrupvej 11 før og efter en mulig nedrivning af nummer 11. Det er første gang, at både politikere og kritikere af nedrivning får et indblik i, hvordan en ny bygning på stedet vil komme til at se ud.

- Jeg har dybest set ikke noget ønske om at rive Aastrupvej 11 ned. Men jeg har haft tre forskellige arkitekthold, ingeniører og mæglere til at se på sagen. Og udgifterne ved at renovere nummer 11 er for store. Det vil stort set koste det samme at få det sat så godt i stand, at jeg kan stå inde for salget, som jeg vil kunne sælge det for. Så hvis jeg skal gå videre med det her udviklingsprojekt, så skal vi opføre en ny bygning i samme stil som Marielyst, forklarer Torben Arevad.

Annonce
Det nuværende Astrupvej 11. Foto: Torben Arevad

Marielyst er model

Den gamle mini-herregård, Marielyst fra 1824, er nu ved at være helt gennemrenoveret med tre store lejligheder. Bygningen er fredet, og resten af Kløften Park er i stil og højde tilpasset Marielyst.

Aastrupvej 11 skal ifølge Torben Arevad erstattes af en bygning, der svarer til de bygninger, der er opført i Kløften Park.

- For mig at se er det her jo en måde at forene gammelt og nyt på. Da jeg skulle godkende artikektstregerne til Kløften park, måtte jeg forbi tre arkitektfirmaer før jeg fandt nogen, som jeg synes kunne udføre opgaven i tilstrækkelig respekt for den gamle stilfulde bygning, Marielyst. Det er for mig at se, én af Haderslevs absolut smukkeste bygning. Jeg er også æstetiker og holder af gamle huse med charme. Men hvis der skal være andet end nostalgi i det hele, så er vi også nødt til at på, hvad der kan betale sig, siger Torben Arevad.

Salg

Han lægger ikke skjul på sin bekymring for, at et nej til nedrivning kan ende med et renoveringskrævende hus på Aastrupvej, det bliver svært at sælge. Ydermere kan politikerne og dermed kommunen ende med at skulle købe huset af det ældre ægtepar, der ejer huset nu, hvis politikerne modsætter sig salg med nedrivning for øje, fordi de dermed sætter markedskræfterne ud af spil og hindrer et salg.

Det fremgår af planlovens paragraf 49:

"Når det i en lokalplan eller en byplanvedtægt er bestemt, at en bebyggelse ikke må nedrives uden tilladelse fra kommunalbestyrelsen, og tilladelsen nægtes, kan ejeren forlange ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning"

- Jeg håber, at fornuften vinder til sidst uden paragraffer. Og det, jeg ærgrer mig mest over, er, at jeg åbenbart ikke kan forklare folk, at jeg faktisk nærer samme veneration for den her gamle villavej. Men hvis vi skal føre den videre i fremtiden, er vi også nødt til at kunne forny den i respekt for det gamle, siger Torben Arevad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce