Annonce
Esbjerg

Efter ny falsk bombetrussel: McDonald's udelukker erstatningskrav mod 11-årig i denne omgang

Lørdag var det anden gang McDonald's i Gjesing ved Esbjerg blev udsat for en bombetrussel, så restauranten og området måtte evakueres. Arkivfoto: Local Eyes
For anden gang på kort tid blev McDonald's i Gjesing udsat for falske bombetrusler i den forgangne weekend. Det går ud over medarbejdere, gæster og indtjeningen, erkender restaurant-ejer, der afviser at lægge sag an i denne omgang, men han ikke vil udelukke civilt søgsmål i fremtiden, hvis det vurderes at have en præventiv effekt.

Esbjerg: For anden gang inden for få måneder måtte McDonald's lørdag aften meget hurtigt tømme hele restauranten i restauranten i Gjesing for gæster og medarbejdere på grund af en indtelefoneret bombetrussel.

Politiet i Esbjerg havde rekvireret specialstyrker langvejs fra, beredskabet var talstærkt tilstede i op til fire timer, og der var lavet en større afspærring omkring Østre Gjesingvej, hvor politi, brandvæsen og ambulancer måtte holde klar, hvis der skulle ske noget,

Samtidig var bombehunde klar til at gennemsøge McDonald's, inden politiets efterforskning konkluderede, at det hele var falsk alarm og grove drengestreger forårsaget af en bare 11-årig dreng.

Den 11-årige kan ikke blive straffet for gerningen, men politiet oplyste efterfølgende til pressen, at McDonalds i Esbjerg kan vælge at søge om erstatningskrav for tabet hos den 11-årige dreng.

Men det gør indehaveren af McDonald's-restauranten ikke i denne omgang.

Annonce

Men det er naturligvis noget, vi ser på med stor alvor, og vi vil undersøge, om sagsanlæg i fremtiden kan have en præventiv effekt.

Michael John Munk Kristiansen, franchisetager, McDonald's, Esbjerg og Varde

Medarbejdere, gæster og indtjening

Heller ikke, selv om han betegner det som en mere end jævn træls oplevelse – og ikke mindst set i lyset af, at en 13-årig pige i juni også ringede til restauranten i Gjesing med en bombetrussel. Dengang var det telefonsporing, der ledte politiet til pigen.

I stedet siger Michael John Munk Kristiansen, som ejer de tre McDonald's-restauranter i Esbjerg samt den i Varde, at han vil overvejesagsanlæg ved lignende sager i fremtiden, hvis McDonald’s vurderer, at det kan have en forebyggende effekt.

- Jeg agter ikke at indlede en sag mod drengen. Han er uden tvivl blevet meget forskrækket over konsekvenserne af sin handling. Når det er sagt, så er en bombetrussel en voldsom oplevelse for både medarbejdere og gæster, ligesom det selvfølgelig går ud over restaurantens indtjening. Det er naturligvis noget, vi ser på med stor alvor, og vi vil undersøge, om sagsanlæg i fremtiden kan have en præventiv effekt, siger Michael John Munk Kristiansen.

Udover McDonald's' tab på indtægt den pågældende aften koster det også ét stort samlet beløb i skattekroner at sende alarmberedskabet ud til en så alvorlig trussel, selv om det viser sig at være ingenting.

- Man skal virkelig tænke konsekvenserne igennem og hvilket apparat, man sætter i gang, lød det efterfølgende fra politiets vagtchef Bjørn Pedersen til BT.

Han oplyste også, at den 11-årig drengs handling også ville blive en sag for de sociale myndigheder.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce