Annonce
Aabenraa

Efter nye testregler ved grænsen: Øget pres på Sygehus Sønderjylland

Lange køer op til podeteltene præger lige nu billedet på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa. Foto: Henrik Dürr
Nye og skærpede regler for at få en coronatest ved grænseovergangene i Frøslev og Kruså har medført længere ventetider på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa.
Annonce

Aabenraa: Mange mennesker vælger at få taget en coronatest, selv om de ikke har symptomer på at have pådraget sig smitten, og de skal lige nu regne med en væsentlig længere ventetid på at få en test i det såkaldte samfundsspor på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa.

Statens Serum Institut er nemlig i øjeblikket presset på analysekapaciteten for personer uden symptomer på smitte, og det har ført til ændringer. Det betyder, at kun udlændinge samt borgere, der har været bortrejst i mindst et døgnrejsende fra i torsdags kan blive testet ved grænseovergangene i Frøslev og Kruså. Tidligere kunne alle få en test.

Samtidig er det også kun rejsende, der nu kan blive testet i Billund Lufthavn.

Det har øget presset på sygehuset i Aabenraa, der både har et samfunds- og sundhedsspor.

- Ventetiden bliver ikke målt dagligt, men en kollega har lige forsøgt at bestille en test til samfundssporet, og der var en ventetid på en uge. Det er en længere ventetid, end der plejer at være. Vi har faktisk aldrig tidligere haft op til en uges ventetid, siger Charlotte Pugh, der er leder af podeklinikkerne på Sygehus Sønderjylland.

Annonce

Ingen overraskelse

Hvordan ventetiden på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa vil udvikle sig de kommende uger er umuligt at sige, men lige nu bliver der testet på livet løs.

- Mandag satte vi rekord i Aabenraa med over 500 tests, og der var også lang kø. Det var både i sundheds- og samfundssporet. Vi tester op til vores maksimale kapacitet hver eneste dag, siger Charlotte Pugh.


Ventetiden bliver ikke målt dagligt, men en kollega har lige forsøgt at bestille en test til samfundssporet, og der var en ventetid på en uge.

Charlotte Pugh, leder af podeklinikkerne på Sygehus Sønderjylland


Presset på Statens Serum Institut har konkret betydet, at hvor Region Syddanmark tidligere kunne få analyseret 5500 tests om dagen, så er tallet nu skåret ned til 4200.

Derfor er regionen heller ikke overrasket over, at der nu er længere ventetid på at få en test i samfundssporet på sygehuset i Aabenraa.

- Det kommer ikke bag på mig, da vi jo har fået reduceret vores antal af test, og det har medført, at der generelt er længere ventetid på sygehusene i Region Syddanmark, siger Kurt Espersen, der er koncerndirektør i Region Syddanmark.

Annonce

Mange kørte forgæves

Da testene ved den dansk-tyske grænse i torsdags blev begrænset til kun at omfatte udlændinge samt borgere, der har været bortrejst i mindst et døgn for at mindske presset på analysekapaciteten, var det ikke uden problemer.

Langt fra alle var nemlig klar over de nye testregler.

- Der var mange torsdag og fredag, der kørte forgæves. I løbet af weekenden blev det dog færre, siger Charlotte Pugh.

De fleste tog dog den spildte tur på en god møde.

- Hovedparten var meget forstående, og de fik også en god forklaring af personalet. Det gør de stadig, siger Charlotte Pugh.

Statens Serum Instituts problemer med analysekapaciteten påvirker ikke sundhedssporet, hvor borgere med symptomer på covid-19 bliver testet. Her kan man på nuværende tidspunkt få en test inden for et døgn eller to.

Samtidig forventer Region Syddanmark at kunne øge antallet af test i samfundssporet med kort varsel, så snart Statens Serum Institut får hævet analysekapaciteten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce