Annonce
Tønder

Efter 'overraskende' fund af havnefronten i Tønder: - Det kunne jeg godt have fortalt dem

Lokalhistoriker Ingolf Haase er ikke overrasket over, at man har fundet resterne af Tønders gamle havnefront på Skibbroen. Hvis kommunen havde ringet, havde jeg kunnet udpege det med en halv meters nøjagtighed, siger den 72-årige lokalhistoriker. Foto: Martin Franciere
Fundet af den historiske havnefront i undergrunden på Skibbroen har vakt stor begejstring vidt omkring. Samtidig giver fundet grå hår i hovedet på arkitekt, entreprenør og lokalpolitikerne, der gerne ser fundet bevaret for eftertiden. En mand er dog ikke overrasket.

TØNDER: Kort før jul stødte folkene fra entreprenør Kjelkvist på den historiske havnefront i undergrunden på Skibbroen i Tønder. Det var dermed første gang i 87 år, at havnefronten, der blev kastet til i 1934, igen så dagens lys.

Entreprenøren, borgerne og ikke mindst Museum Sønderjyllands arkæologer var ellevilde. Fundet var storslået og ikke mindst historisk. Men samtidig med at folk jublede, blev havnefronten fredet, og det gav folk grå hår i hovedet. For hvad gør vi nu? Skal det hele kastes til igen, skal fundet bevares for eftertiden, så befolkning og turister ved selvsyn kan se, at Tønder tidligere var en havneby - hvad skal der ske, og hvem skal betale for fundet, der har sat arbejdet med kloakering i området mere eller mindre i stå?

Kunne udpege havnen

En mand ud over tønderdrengen Bjarne Pekruhn undrer sig dog ikke over hele miseren: Det er det mangeårige medlem og medstifter af Lokalhistorisk Forening i Tønder, 72-årige Ingolf Haase.

Fra sin stamplads på Café Victoria fortæller Haase, at overraskelsen for alle parter kunne være undgået - det havde bare krævet et enkelt opkald til den lokalhistoriske forening.

Man skal for guds skyld bevare så meget, som man nu kan.

Ingolf Haase, lokalhistoriker, om fundet af den historiske havnefront

- Vi er en lokal institution. Hvorfor har kommunen ikke ringet til vores arkivar, siger Ingolf Haase og tilføjer om det "overraskende" fund på Skibbroen:

- Det kunne jeg godt have fortalt dem. Jeg kunne have udpeget den østlige havnefront med en halv meters nøjagtighed.

Ingolf Haase fortæller, at hans viden stammer fra en række prøveudgravninger, der blev foretaget på Skibbroen i 2005. Her var flere prominente af byens borgere med i havneudvalget - også den nu tidligere formand for håndværkerforeningen, Bjarne Pekruhn.

Annonce

Fund skal bevares

JydskeVestkysten talte med Pekruhn kort før jul, hvor han på lige fod med så mange andre jublede over genfundet af kajen i to meters dybde. Dengang sagde han:

- I forbindelse med prøvegravningerne (i 2005, red.) fik vi af vide fra en arbejdsmand fra entreprenørfirmaet Oskar Jordt, at der ikke var noget tilbage af havnen ud over den nu fundne østlige kant. Nu må vi så formode, at det, der er fundet, er det eneste, der er tilbage. Men måske gemmer jorden på noget mere - hvem ved?

Det var håndværkerne fra entreprenørfirmaet Kjelkvist, som stødte på den gamle havnefront kort før jul. Ikke alle er lige overraskede over fundet. Foto: Martin Franciere

Tilbage til Haase, der nærer stort håb om, at genfundet af havnefronten ikke smides til og går i glemmebogen for eftertiden. Fundet skal frem i lyset, mener han:

- Man skal for guds skyld bevare så meget, som man nu kan.

Annonce

To bud på bevaring

Ingolf Haase har to bud på, hvad man kan gør for at give et indblik i fortiden.

- Man kan enten lave en brønd på for eksempel fem gange fem meter med kig til fortiden, eller man kan lave det åbent, så man kan gå ned og sætte sig på en bænk. Den sidste løsning kræver selvfølgelig mere plads, men det er også den mest spændende for byens borgere og turisterne, siger Ingolf Haase, der i efteråret stoppede som formand for Lokalhistorisk Forening efter omkring 10 år i formandsstolen.

Arbejdet med at kloakere og sanere Skibbroen trækker ud - ikke mindst den historiske havnefront har sat arbejdet i bero. Foto: Martin Franciere

I øvrigt fortæller Haase, at havnefronten ganske rigtigt blev sat i 1761 i granitsten, men at fronten blev "gensat" i 1912.

- Man genbrugte de gamle bordur-sten. Det skulle i øvrigt ikke overraske mig, om de samme sten stammer fra slottet i Tønder, så de har haft en stor historisk betydning, siger Ingolf Haase, der altid er klar til at svare på lokalhistoriske spørgsmål - også hvis kommunen ringer.

Annonce
Tønder For abonnenter

Borgerne med på råd: Folkeafstemning om vindmøller og solceller bragt i spil

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

Fanget i politisk slagsmål om udenlandsk arbejdskraft: - Det er fuldstændig uforståeligt og uacceptabelt

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Aabenraa For abonnenter

100 år på fredag: Aabenraa-kunstner satte varige spor i sit lokalområde

EfB

Se EfB-videoanalysen: Strunck og Holten stod stærkt i billedet, men ellers var det generelt en tynd kop te

Annonce