Annonce
Erhverv

Efter renovering: Restaurant blev løftet af ny facade

Levente Nyitrai foran sin restaurant, der har oplevet en fremgang, siden facaden sidste år blev renoveret. Foto: Peter Friis Autzen
Restaurant Carlos kan mærke en tydelig fremgang efter facaderenovering. Ejer anbefaler andre at gøre det samme.

Fredericia: Det giver god mening at gøre noget ud af sin facade. Det kan ejer af Restaurant Carlos, Levente Nyitrai, tale med om, efter at restauranten sidste år var gennem en grundig facaderenovering.

- Det tog omkring tre måneder, og arbejdet gik ud over besøgstallet, mens det stod på. Men bagefter har vi mærket en fremgang. Både fredericianere og turister ser vi flere af nu. Især turisterne, som nu får øje på vores pæne bygning, når de går rundt i byen, siger Levente Nyitrai.

Facaderenoveringen blev gennemført af bygningens ejer med støtte fra Bevaringsfonden for Fæstningsbyen Fredericia. Det betyder, at renoveringen er gennemført med fokus på at føre ejendommen tilbage til et udseende, der svarer til dens historiske baggrund.

- Så alt er gjort med respekt for historien. Det ser godt ud, siger Levente og nævner, at fonden blandt andet stillede krav til valget af dør og skilte.

Han glæder sig over de mange forskønnede facader i byen. Og over at bo bag en af dem.

Annonce
Vi har virkelig mærket en effekt af, at bygningen er blevet kønnere.

Levente Nyitrai

God investering

Renoveringen gik ud over besøgstallet sidste forår, men så snart håndværkerne forsvandt, og sommeren kom, kunne den positive effekt mærkes.

- Der kom flere gæster, og vi fik en god sommer. Nu glæder vi os til for alvor at skyde gang i en ny sæson med det nye og pænere udseende, siger han.

Han har samtidig investeret indvendigt i restauranten, som har fået lyddæmning, er blevet malet, har fået istandsat toiletter og har fået nyt køle- og fryserum. Indvendige investeringer til sammenlagt mellem 100.000 og 200.000 kroner.

På facaden står der Carlos, men mange kalder stadig stedet Café Carlos, selvom det siden 2015 har heddet Restaurant Carlos. Restauraten har ti ansatte.

Carls blev til Carlos

Ejendommen på hjørnet af Sjællandsgade og Prinsessegade husede i 1700-tallet en avlsbrugergård. Indenfor i restauranten ses et relief, hvor den oprindelige, skæve bindingsværkejendom er afbilledet.

Gården blev revet ned, og i 1901 stod en ny bygning klar - bygget til at huse en restauration.

Manden bag restaurationen var Carl Johan Larsen. Så Carls restaurant hedder i dag - 119 år senere - Restaurant Carlos.

- Det er virkelig et sjovt tilfælde, siger Levente Nyitrai.

Bygningen er tegnet af den lokale arkitekt, Jesper Jespersen, og byder på flere af hans kendetegn. Men frisen med små, farvestrålende blomstermotiver er ikke set andre steder. Foto: Peter Friis Autzen
Også øverst på facaden er en frise med dyremotiver - noget Jesper Jespersen ofte brugte. Foto: Peter Friis Autzen
Inde i restauranten kan dette relief studeres. Det viser bygningen, fra dengang der var avlsbrugergård. Foro: Peter Friis Autzen
Selvom restaurantens facade er genskabt og renoveret, er den ikke helt magen til den oprindelige tegning fra 1900, hvor blandt andet kvistene er anderledes. Af tegningen ses også, at den gul/hvide facade faktisk er en fortolkning af den oprindelige, som var i blank mur. Illustration: Fredericia Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce