Annonce
Esbjerg

Efter seks års arbejde: Nu er sidste sten lagt i Esbjergs nye gågade

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) fik æren af at lægge sidste sten på værket og dermed afslutte seks års arbejde på Esbjergs gågade. Foto: Esbjerg Kommune
Seks år. Fem etaper. En million granitsten. Renoveringen af Esbjergs gågade er færdig. Det fejrede borgmester Jesper Frost Rasmussen fredag ved at lægge sidste sten på værket.
Annonce

Esbjerg: Markeringen af Esbjergs nye gågade blev ikke den store folkefest, som lå i kortene.

Med ambitionen om at skabe borgernes gade, skulle netop borgerne også have spillet en vigtig rolle i fejringen af færdiggørelsen. Som med så meget andet i disse tider, blev det til en lidt anderledes begivenhed fredag formiddag.

Under kyndig vejledning af de brolæggere, som har lagt hver en sten i den nye gågadebelægning, kunne borgmester Jesper Frost Rasmussen sætte de sidste sten på plads.

Vadehavet har tjent som inspiration, og frem i gågaden træder et mønster af strømribber, som når tidevandet skyller ind over sandet. Mønstret i belægningen er helt unikt for Esbjerg og findes ikke andre steder.

- Esbjerg får en gågade, som er en fornøjelse at opleve. Det er meget passende, at byens gågade afspejler havet, for havde det ikke været for Esbjergs beliggenhed ved havet, havde byen ikke udviklet sig til det, som vi kender i dag. Derfor fejrer vi, at Esbjerg får en gågade, som passer til byen, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.

Annonce

Stor velvilje

Renoveringen begyndte i august 2014 og har været inddelt i fem område-etaper, for ikke at skulle spærre hele gågaden af på én gang. Først er den tidligere belægning blevet fjernet, derefter har Din Forsyning renoveret kloaksystemet, og til sidst blev der gjort klar til den nye belægning, og endelig kunne de nye bænke, lysarmaturer og legeredskaber komme på plads.

Som en gave til byen i anledning af indvielsen giver Esbjerg City og Esbjerg Kommune 1400 paraplyer til butikkerne. Paraplyerne kan man låne med hjem gratis, hvis regndråberne melder sig under shoppeturen, og kan blot sættes tilbage i en af butikkerne ved næste besøg.

- Renoveringsarbejdet skulle passe ind i gadens rytme, og med god hjælp fra vores entreprenør Stürup har vi forsøgt at tage mest muligt hensyn til alle butikker, restaurationer og handlende. Det ændrer dog ikke på, at processen har været langstrakt, bøvlet og besværlig, og det gør desto mere flot, at der er blevet udvist en kæmpe velvilje. Det vil jeg gerne sige alle en stor tak for. Renoveringen har ikke kun været kommunens projekt, men i høj grad hele gågadens projekt, siger siger formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (V), og tilføjer:

- Især vores dygtige brolæggere har mødt venlige og gavmilde butiksejere og beboere, som har holdt en god dialog og belønnet det hårde arbejde med lidt godt til ganen ind i mellem.

Konge-etaperne

Gågade-projektet blev sat i gang i 2014 og har kostet over 50 millioner kroner.

Arbejdet har været inddelt i fem etaper:

  1. Den første etape løb fra Smedegade til Kirkegade og blev gennemført fra 2014 til 2015
  2. Etape to fra Kirkegade til Torvegade stod færdig i sommeren 2017
  3. Tredje etape fra Torvet til Englandsgade blev færdig i oktober 2018
  4. Fjerde etape fra Englangsgade ned mod Jernbanegade var klar i efteråret 2019
  5. Femte etape fra Smedegade til Stormgade er netop afsluttet. I Kronprinsensgade er renoveringsarbejdet ikke helt slut endnu, men når det sker, ryddes p-pladsen i Borgergade for de skurvogne, som har udgjort basen for arbejdet

I Kronprinsensgade er renoveringsarbejdet ikke helt slut endnu, men når det sker, ryddes p-pladsen i Borgergade for de skurvogne, som har udgjort basen for arbejdet.

Annonce

Positiv udvikling

Kongensgade blev sidst renoveret i 1983, og siden da er der sket meget i det centrale Esbjerg. Den nye gågade skal være med at give nyt momentum til udviklingen af bylivet, mener formand for Plan & Miljøudvalget Karen Sandrini (S).

- Den nye gågade har allerede været startskuddet til en overordentlig positiv udvikling, som understøtter ambitionen om, at flere skal bo centralt, siger hun.

For at værne om gågademiljøet er et af de nye tiltag i gaden, at kørende trafik fra for eksempel fragtbiler ikke længere må komme i Kongensgade i butikkernes åbningstid. Et nyt pullertsystem venter kun på de afsluttende tests, og derefter vil kørende trafik ikke have adgang til Kongensgade mellem klokken 12.00-18.00 på hverdage og 10.00-16.00 på lørdage.

Vadehavets foranderlige sandbund fungerer som inspirationen, og frem i gågaden træder et mønster af strømribber, som når tidevandet skyller ind over sandet. Ved at variere granitstenenes farve, størrelse, overflade og arbejde med belægningens fald kopieres naturens enestående mønstre. Foto: Esbjerg Kommune
Processen har naturligvis været langstrakt, og der skal lyde en stor tak til alle, som med deres velvilje har hjulpet projektet på vej. Der har været en god dialog i gaderne med beboere og butiksdrivende, og det har vores entreprenør bidt mærke i”, sagde formand for Teknik & Byggeudvalget (midtfor) i sin tale. Foto: Esbjerg Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Annonce