Annonce
Haderslev

Efter skybruddet: Nu skal Elin i gang med at rydde op

Elin Oksen Jørgensen fik en barsk hjemkomst, og hun ved nu, hvad hun skal få resten af ferien til at gå med. Der skal ryddes op efter skybruddet i Fole, der fik vandet til at stige til store højder og blandt andet oversvømmede hendes kælder. Foto: Inge Rogat Møller
Ferien fik en brat afslutning for Elin Oksen Jørgensen og de andre borgere i Fole, da den lille by mandag blev ramt af et massivt skybrud.

FOLE: Elin Oksen Jørgensen husker tydeligt orkanen den 3. december 1999. Fremover er det dog også en ny dato, der vil stå mejslet i hendes erindring. Mandag den 26. juli 2021.

Den dag, hvor først hagl så store som femkroner slog ned i indkørslen, bilerne og mod ruderne i hendes røde murstenshus på hjørnet af Folevej og Stampevejmølle i Fole, og siden blev efterfulgt af vand i enorme mængder fra et voldsomt skybrud og fra den bæk, der løber lige ved siden af hendes hus.

- Vandet steg og steg og stoppede først tre centimeter fra det øverste fodtrin. Jeg er bare glad for, at det ikke trængte ind i huset, siger Elin Oksen Jørgensen fra Folevej 37 dagen derpå.

Annonce

Lige som i mange andre huse i Fole står alle døre denne tirsdag åbne. Indenfor er værdigenstande løftet op på borde og hylder, og udenfor i indkørslen har vandet undermineret den nye belægning og skyllet det nye grus væk. Kælderen er oversvømmet og skal tømmes for vand senere på eftermiddagen, og så skal der ryddes op.

Skybrud

Skybrud er en meget voldsom regnbyge, som kan forårsage oversvømmelse af kloakker, og vandløb.

Den meteorologiske definition på et skybrud er ifølge DMI, at der falder mere end 15 millimeter nedbør i løbet af 30 minutter.

Lokale kilder i Fole har sagt, at der faldt 150 millimeter i løbet af to timer.

I haven ligger knust glas, poser med affald fra skraldespande, som dagen i forvejen er ført gennem den lille landsby i den syndflod, der opstod i kølvandet på det skybrud, ingen helt kender omfanget af. Lokale har dog sagt, at der faldt op til 150 mm regn i løbet af skybruddet.

Mor, det regner ind

- Det var ikke lige den afslutning på ferien, jeg havde planlagt, fortæller Elin Oksen Jørgensen, der mandag eftermiddag sluttede en uges ø-hop med sine to døtre.

Et forvarsel fik hun på vej hjem i toget til Vejen. Hendes søn ringede og fortalte, at det regnede ned gennem loftet til i et rum, som bliver brugt til opbevaring og gildesal. Elin Oksen Jørgensen tog det roligt. Det gjorde hun også, da hun vel hjemme klokken cirka 15.45 efter at være blevet hentet af en kammerat sad i bilen udenfor huset og ventede på et ophold i den silende regn.

Elin Oksen Jørgensen baghave lignede et vandland, efter at regnen sluttede mandag. Alt var oversvømmet og havemøblerne sejlede rundt. Privatfoto: Elin Oksen Schulz

- Det kom aldrig, så på et tidspunkt besluttede vi os for at skynde os ind.

Kort tid efter brød helvede løs. Himlen åbnede sig, og de store hagl væltede ned.


Det var helt hvidt udenfor, og jeg tænkte, at haglene var så store, at de kunne knuse en rude. Mellem 16 og 17 gik det fra meget slemt til endnu værre.

Elin Oksen Jørgensen, Fole


- Det var helt hvidt udenfor, og jeg tænkte, at haglene var så store, at de kunne knuse en rude. Mellem 16 og 17 gik det fra meget slemt til endnu værre.

Adrenalinet begyndte derfor at pumpe, da den kraftig regn begyndte at vælte ned. Regn, der blev ved og ved og ved og pludselig forvandlede vejen udenfor til en flod, der bare steg og steg og med faretruende hast nærmede sig øverste trappetrin.

Tirsdag så haven sådan ud. Det nyopsatte hegn skal udbedres. Privatfoto

- Jeg fik jo så pludselig travlt med at redde gamle fotos og sådan noget fra kælderen, men det var desværre for sent, siger Elin Oksen Jørgensen, der i stedet for rundt for at lægge håndklæder ud for at forhindre vandet i et trænge ind over trappetrinet.

Annonce

Elin var heldig

Imens kunne hun se vildfarne havemøbler, træstubbe og skraldespande strømme forbi udenfor på vejen. Og så kunne hun håbe. Håbe på, at vandmasserne ville stoppe deres hærgen. Elin Oksen Jørgensen var heldig. Vandet stoppede umiddelbart før det øverste trappetrin.

Fra dørtrinnet kunne Elin Oksen Jørgensen bare se vandet stige og stige - og en rolig aften i havehjørnet fik hun ikke. Nu skal hun i gang med at lægge ny belægning. Privatfoto

- Heldigvis. Det er slemt nok, at jeg nu skal bruge min sidste uges ferie til at rydde op, men det ville have været helt ubærligt, hvis gulvene var blevet ødelagt, siger hun og fortæller, at hun og hendes børn til vinter har boet to år i huset, som hun netop er blevet færdig med at sætte i stand. En stor del af arbejdet har hun selv udført.

Mandagens oplevelse har gjort hende eftertænksom. Orkanen var slem i sin tid, hvor hun i to dage måtte klare sig den strøm.

- Jeg har ikke grinet over det, der er sket i Tyskland. Men skybruddet er en reminder om, at vi ikke skal føle os sikre, selv om vi bor i et fredeligt land, siger hun.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

Sydjylland

Uddannelsesinstitutioner uden for storbyerne melder sig klar til at oprette nye uddannelser

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Debat For abonnenter

Kommentar: De Konservative og Nye Borgerlige er tæt på at sikre LA-viceborgmesters plads i byrådet

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Annonce