Annonce
Sydjylland

Efter sløring af lydfiler reagerer PLO: Læger fortjener ikke at blive hængt ud

Patienterstatningen og Styrelsen for Patientklager har sagsbehandlet alle sager siden 2014 med slørede lydoptagelser. Først for få måneder siden har de peget på, at det er et problem. Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix
Efter en sag i 2014, hvor en samtale mellem en vagtlæge og en patient blev gengivet i medierne, besluttede PLO-Syddanmark at sløre vagtlægernes stemmer, så de ikke kunne genkendes. Nu vil Patienterstatningen genoptage behandlingen af alle afsluttede sager, hvori der indgår en sløret lydfil.

21 Søndag på DR bragte den 16. maj et indslag om, at lægevagten i Region Syddanmark siden 2014 har sløret stemmerne på lydfiler, der udleveres til patienter og pårørende. Indtil marts i år blev stemmerne også sløret, når lydfiler blev udleveret til Patienterstatningen og Styrelsen for Patientklager, men det er lægevagten stoppet med, efter at regionen har bedt om det. Det skriver PLO i en pressemeddelelse.

Af indslaget fremgik det, at Patienterstatningen - som behandler erstatningskrav fra patienter, der er kommet til skade i forbindelse med behandling i sundhedsvæsenet - vil genoptage behandlingen af alle afsluttede sager, hvori der indgår en sløret lydfil.

Region Syddanmark har siden 2014 været orienteret om, at PLO-Syddanmark forvrængede lydfilerne. Først for få måneder siden gjorde regionen indsigelser.

Annonce

Den beslutning stiller PLO-Syddanmark sig uforstående over for. Sløringen af lydfilerne har ikke ændret ved, at man klart og tydeligt har kunnet høre, hvad der bliver sagt på optagelserne. Ligeledes har Patienterstatningen og andre relevante parter haft fuld adgang til alle journalnotater og øvrigt materiale, der normalt indgår i behandling af en klagesag eller en sag om erstatning til en patient.

Baggrunden for sagen

Årsagen til, at man begyndte at sløre lydfilerne går tilbage til en sag fra 2014. Her var der massiv omtale i medierne af en konkret sag fra lægevagten i Region Syddanmark. I den forbindelse blev en lydoptagelse af en samtale mellem en vagtlæge og en patient ved flere lejligheder afspillet på både radio og tv. Dette var stærkt belastende for den pågældende vagtlæge, hvis stemme tydeligt kunne genkendes af hans venner, familie, kolleger og patienter.

Forløbet vakte stor harme blandt praktiserende læger og vagtlæger i Region Syddanmark, og ca. 40 læger trak sig i den forbindelse fra vagtarbejdet i regionen. Der var i PLO-Syddanmark - der på vegne af regionen organiserer lægevagten - bekymring for, om man fremover ville kunne bemande lægevagten.

Derfor besluttede PLO-Syddanmark, at lydfiler med optagelser fra samtaler i lægevagten fremover skulle sløres, når de blev udleveret til patienter og pårørende, der søgte aktindsigt, og til Patienterstatningen og Styrelsen for Patientklager til brug for deres sagsbehandling.

- Vi har sløret lydfilerne, fordi vi ikke ønsker, at vagtlægers stemmer skal kunne genkendes, hvis optagelserne afspilles i radio eller tv eller på nettet, forklarer formanden for PLO-Syddanmark, Birgitte Ries Møller.

PLO-Syddanmark appellerer til, at der i diskussionen tages hensyn til lægers retssikkerhed:

- Jeg vil på mine kollegers vegne insistere på, at det skal være trygt for den enkelte vagtlæge at gå på arbejde, for ellers kan vi ikke drive lægevagten. Det er utroligt tæt på personligt, og næsten intimt, at blive udstillet med en lydfil i medierne, og det koster for den enkelte, men også for den enkeltes familie. Det er ikke et retssamfund anno 2021 værdigt, siger Birgitte Ries Møller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Annonce