Annonce
Tønder

Efter stolekup: Det kan tage over et år at genskabe stjålet Wegner-samling

Efter indbruddet, hvor 17 ud af 34 stole forsvandt, er der blevet t længere mellem Wegner-modellerne i Tønders vandtårns. Foto: Uwe Iwersen
Det er ikke så lige til at genskabe den Wegner-udstilling, der blev amputeret ved pinse-indbruddet forleden. Der er nemlig lang leveringstid på nogle af de stjålne modeller.

TØNDER: Der vil gå endog nogen tid, inden samlingen af Wegner-stole, der blev voldsomt amputeret ved det spektakulære indbrud op til pinsen, er komplet igen.

- Vi er gået i gang med at geninstallere udstillingen, men det bliver i første omgang ikke den samme installation, som den vi havde inden indbruddet, fortæller lederen af kunstmuseet, Tine Blicher-Moritz.

17 af museets 34 stole, der tilsammen udgjorde Wegner-udstillingen i Tønders vandtårn, blev fjernet ved kuppet natten til 21. maj. Der er ikke tale om unikater, men nogle af stolene er sjældne og produceres kun i meget lave styktal.

Annonce

- Det er jo ikke metervare. Så vi kan ikke gøre andet end at stille pænt op i køen, siger Tine Blicher-Moritz.

Jakkens hvile

Hun forventer, at det kan tage helt op til et år, inden alle modeller, der forsvandt ved indbruddet, på ny er købt og leveret. Det gælder blandt andet en model af Hans J. Wegners ikoniske stol "Jakkens Hvile". Navnet er i øvrigt inspireret af et etablissement, Bakkens Hvile, i  forlystelsesparken Dyrehavsbakken nord for København. Nyprisen for et eksemplar af stolen ligger, alt efter hvilken træsort den er udført i, et stod mellem 50.000 og 70.000 kroner.


Det er jo ikke metervare. Så vi kan ikke gøre andet end at stille pænt op i køen.

Tine Blicher-Moritz, leder, kunstmuseet i Tønder


Dermed er "Jakkens Hvile" blandt de dyreste stole, som gerningsmændene fik med sig. Tine Blicher-Moritz har tidligere anslået, at den samlede genanskaffelsespris for de stjålne stole vil ligger omkring 350.000 kroner.

To af Wegners mest ikoniske stole, Påfuglestolen (i forgrunden) og Bamsestolen (i midten) var for store til at tyvene kunne tvinge dem gennem det opbrudte vindue, der ses afdækket med grøn folie i baggrunden. Foto: Uwe Iwersen

Men selv om det altså ikke i første omgang lykkes at genskabe stoleudstillingen, lover museumslederen, at besøgende nok skal få en god Wegner-oplevelse, når de lægger vejen forbi.

- Vi har heldigvis lidt på lager. Vi skal nok sørge for, at der bliver noget godt at se på, lover Tine Blicher-Moritz.

Blandt de ekstraordinære Wegner-værker, som er tilbage på museet, er det berømte Fiskeskab og den såkaldte Knibtangstol. Sidstnævnte købte museet sidste år på auktion for et hammerslag på 250.000 kroner. Både stolen og skabet genopstilles i den specielt sikrede del af museet, og altså ikke i vandtårnet. Her havde gerningsmændene i juni let spil, idet de benyttede et byggestillads til at bryde ind gennem et ikke tyverisikret vindue på anden etage. Gennem vinduet fjernede de 17 mindre stole. De større modeller passede ikke igennem og forblev urørte.

Den meget omtalte Knibtangsstol, som Museum Sønderjylland fik hammerslag på sidste år, er tilbage på museet. Stolen vises sammen med Hans J. Wegners berømte Fiskeskab i den del af museet, hvor der er ekstra sikring og overvågning. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Erhverv For abonnenter

Sidste år startede Morten nyt firma, og efter 12 måneder har han solgt 300 hjemmelavede sheltere: - Det er den bedste beslutning, vi har taget

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce