Annonce
Sydjylland

Efter stop for landbrugspraktikanter i månedsvis: Mattias Tesfaye afviser kritik om målrettet udelukkelse

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) svarede på spørgsmål til JydskeVestkystens JV Direkte-arrangement tirsdag fra 16.30-17.30. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Da JydskeVestkysten tirsdag eftermiddag afviklede et digitalt læsermøde med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), blev der blandt andet talt om, at det ikke har været muligt for landbrugspraktikanter at få opholdstilladelse i Danmark de seneste måneder under corona. Ministeren afviste, at det har været en camoufleret politik for at holde udenlandsk arbejdskraft ude.

Læsermøde: - Det er ikke mit drømmejob. Det var sjovere at være murersvend, men det er et virkelig vigtigt arbejde.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) lagde ikke skjul på, at der er sjovere ting i tilværelsen end at have den jobtitel, han har. Citatet er fra det JV Direkte-læsermøde, som JydskeVestkysten havde inviteret til tirsdag eftermiddag, hvor læsere kunne få spørgsmål til ministerens område besvaret.

JV Direkte

  • Tirsdag eftermiddag havde JydskeVestkysten inviteret til digitalt læsermøde med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
  • Ordstyrer var avisens chefredaktør, Mads Sandemann.
  • Udover de emner, han selv stillede spørgsmål om, havde JydskeVestkystens læsere på forhånd haft mulighed for at komme med forslag til spørgsmål til redaktørens e-mail, og Mads Sandemann tog nogle af disse med til ministeren.
  • Læsermødet var et såkaldt JV Direkte-arrangement. JydskeVestkysten afholder hvert år en række læsermøder med denne titel, men dette arrangement med Mattias Tesfaye var på grund af corona digitalt.

Og det var trods alt ikke hele det timelange digitale møde, som handlede om ministerens jobpræferencer, og en helt konkret problemstilling, som en læser havde stillet spørgsmål om, var, ar det i flere måneder ikke har været muligt for udenlandske landbrugspraktikanter at få opholdstilladelse i Danmark på grund af corona.

Annonce

Det var nemlig en stor mavepuster for mange landmænd, da regeringen i februar sagde stop for opholdstilladelser for disse landbrugsarbejdere, men ministeren påpegede til arrangementet, at første fase af de gradvise lempelser af rejserestriktionerne starter onsdag. Herefter vil det nemlig igen være muligt for udenlandske landbrugspraktikanter at søge om opholdstilladelse.

Ifølge arrangementets ordstyrer, JydskeVestkystens chefredaktør Mads Sandemann, har der været kritik af, at politikken har været et camoufleret forsøg på at holde udenlandsk arbejdskraft ude. Det afviste ministeren.

- Den kritik har jeg været lidt ked af. Mange ukrainere for eksempel bliver boende i Danmark og klarer sig godt, og nogle får endda dansk statsborgerskab. Det vil jeg ikke stikke en kæp i hjulet for. Den her politik har været for at forhindre coronamutationer i at komme til Danmark, sagde han.

Danske lønninger

En stor del af mødet handlede netop om udenlandsk arbejdskraft og de vilkår, blandt andet østeuropæere arbejder under i Danmark.

- Jeg er selv uddannet murer, og jeg har arbejdet på byggepladser med østeuropæere, som arbejder på danske lønninger og på fuldstændig lige vilkår, og så har jeg arbejdet med folk, som arbejder til det halve i løn uden rettigheder og med en masse overtid. Jeg tror, det er vigtigt at få sagt, at udenlandsk arbejdskraft i Danmark er velkommen, men at det skal ske på danske vilkår. Dansk løn i Danmark, for ellers risikerer vi, at de trykker lønningerne, sagde Mattias Tesfaye.

Annonce

Tillid til arbejdsmarkedets parter

Ministerens egen erfaring er, at det er de østeuropæere, som vælger at flytte til Danmark, som klarer sig bedst, fordi de begynder at stille højere krav. Det fik Mads Sandemann til at stille spørgsmålet om, hvordan regeringen og myndighederne kan opnå og håndhæve ministerens mål for de udenlandske arbejderes vilkår.

- Vi har truffet den meget kloge beslutning, at vi ikke sidder i Folketingssalen og diskuterer, hvad en blikkenslager får i løn. Det ville ikke være godt for nogen, hvis vi gjorde det. Jeg vil holde fast i, at jeg politisk set ønsker, at østeuropæere i Danmark skal arbejde på danske vilkår, og så har jeg tillid til, at arbejdsmarkedets parter - det vil sige fagforeningerne og arbejdsgiverforeningerne - i fællesskab vil sørge for, at virksomhederne bliver dækket af en overenskomst, og at den bliver overholdt, sagde Mattias Tesfaye.

Arrangementet varede en time, og videoudsendelsen derfra ligger fortsat tilgængelig på www.jv.dk, hvis man har lyst til at se den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Oprensning af åen forhindrer ikke oversvømmelser: - Vi kan grave åen fem meter dybere, uden at det vil gavne noget som helst

Annonce