Annonce
Kolding

Efter stormfloden: Grønt lys for sluseanlæg til 65 millioner

Vandet nåede op i Søndergade, da stormfloden gik i land natten til torsdag den 5. januar. Det kan det kommende sluseanlæg forhindre. Arkivfoto: Ulrik Pedersen

Forsyningssekretariatet har netop sagt ja til, at Kolding Kommunes spildevandsselskab BlueKolding bruger penge på et stort sluseanlæg, som skal forhindre åen i at gå over sine bredder og oversvømme midtbyen.

Annonce

Kolding: Formentlig inden der er gået fem år har Kolding fået det kæmpemæssige anlæg, der skal forhindre Kolding Å i at gå over sine bredder og oversvømme midtbyen.

Det oplyser direktør for BlueKolding Per Holm, efter at Forsyningssekretariatet under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen netop har sagt ok til, at spildevandsselskabet må bruge 65 millioner kroner på at bygge det store anlæg.

Forsyningssekretariatets godkendelse af klimaprojektet er afgørende, fordi spildevandsselskaber ikke bare lige må kaste sig ud i store og alternative investeringer, der ligger ud over de for spildevandsselskaber traditionelle investeringer i regnvandsbassiner, rørledninger og den slags.

- Men den traditionelle løsning med bassiner og større rør inde i byen vil være meget dyrere. Det kan vi dokumentere, og det er afgørende for Forsyningssekretariatets godkendelse, forklarer Per Holm.

Det er mange penge, men det er ikke dyrt. I en stormflods-situation som den, vi havde for nylig, bare lidt værre, kan vi hurtigt stå med ødelagte broer, veje, der er skyllet væk, og strømforsyninger, der er ødelagtPer Holm, direktør BlueKolding

Annonce

Ikke dyrt

Rent praktisk vil finansieringen ske på den måde, at Kolding Kommune optager et lån, som BlueKolding skal tilbagebetale via forbrugernes spildevandstakster. Hvis lånet skal afdrages over 15 år, bliver udgiften til klimasikringen for en gennemsnitsfamilie på 130 kroner om året, fortæller Per Holm.

- Det er mange penge, men det er ikke dyrt. I en stormflods-situation som den, vi havde for nylig, bare lidt værre, kan vi hurtigt stå med ødelagte broer, veje, der er skyllet væk, og strømforsyninger, der er ødelagt. Og så er det hurtigt et stort millionbeløb, der skal bruges for at rette op, påpeger han.

Det kommende anlæg vil formentlig bestå af en sluse og en pumpestation ved udløbet af Kolding Å og en eller flere installationer, der skal holde vandet tilbage i udvalgte områder i Kolding Ådal. Ved hjælp af slusen kan man lukke åen helt af og holde højvandet fra fjorden ude, mens pumpen sprøjter vand fra Kolding Å ud i fjorden.

Per Holm oplyser, at BlueKolding i samarbejde med Kolding Kommune nu går i gang med at lave en detaljeret arbejdsplan for det store projekt.

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce