Annonce
Varde

Efter syge medarbejdere hos Sky-Light: Nu får selskabet ny kritik af tilsyn

Ledelsen har indkaldt de berørte medarbejdere til et møde i slutningen af august, hvor de skal drøfte sagen om PMDA og fremtidige sikkerhedsprocedurer. Arkivfoto: Chresten Berg
Arbejdstilsynet har udstedt et nyt påbud til plastvirksomheden Sky-Light, fordi de ansatte bliver udsat for unødig påvirkning af plaststøv, der kan gøre dem syge.

Selvom brugen af det farlige stof PMDA, der gav en række arbejdere alvorlig astma, stoppede i 2017, risikerer ansatte på plastvirksomheden Sky-Light i Varde fortsat at blive syge af at gå på arbejde. Der er for meget støv på fabrikken. Og det kan medføre, at de ansatte bliver syge eller får luftvejssygdomme. Det fremgår af en aktindsigt fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet 3F har fået. Den 24. juni i år fik Sky-Light et påbud fra Arbejdstilsynet om at "undgå unødig påvirkning af de ansatte fra plaststøv ved doseringsanlægget på linje 4". Her fremgår det blandt andet, at der er et "tykt lag af fint støv", og at en række stofposer ikke er monteret korrekt, hvilket gør, at støvet kan spredes ud i fabrikshallerne. Administrerende direktør for Sky-Light, Søren Kjær Larsen, oplyser i et skriftligt svar til Fagbladet 3F, at virksomheden "altid har arbejdet seriøst og grundigt med arbejdsmiljø og sikkerhed". - Det er en kerneværdi, at vi passer på hinanden på virksomheden, skriver han. Han peger på, at Sky-Light har en stor sikkerhedsorganisation, som løbende overvåger de ansattes sikkerhed. - Vi italesætter arbejdssikkerhed og arbejdsmiljø ved enhver lejlighed. Vi går ikke og har aldrig gået på kompromis med sikkerheden på Sky-Light. Han erkender dog, at der kan være problemer: - På trods af dette, kan det ske, at Arbejdstilsynet ser nogle sikkerhedsrisici, som vi ikke selv har set. Hvis/når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet, efterkommer vi naturligvis dette, skriver han.

Annonce

Smadrede lunger

I årene 2014 til 2017 blev ansatte eksponeret for det giftige kemikalie PMDA ved selv samme linje 4. Det har gjort, at mindst otte er blevet syge med astma og smadrede lunger. Indtil videre har seks af disse fået anerkendt deres skader som erhvervssygdomme. Og der er en række erstatningssager på vej. Virksomheden tog PMDA i brug i 2009 og udfasede brugen af stoffet i 2017. Ledelsen har indkaldt de berørte medarbejdere til et møde i slutningen af august, hvor de skal drøfte sagen om PMDA og fremtidige sikkerhedsprocedurer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Blotter tilbyder sex i Brørup

Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce