Grindsted: I sidste uge blev Ketty Hjøllunds seneste private optælling startskuddet til, at Region Syddanmark besluttede på ny at samle en forskergruppe, der skal vurdere, hvorvidt der er en overrepræsentation af sygdommen ALS blandt mennesker, der bor eller har boet i Grindsted.
Først og fremmest skal gruppen validere, om de tre sygdomstilfælde, som Ketty Hjøllund har fået kendskab til og gjorde regionen opmærksom på via regionsrådspolitikerne Karsten Fogde og Villy Søvndahl (SF), rent faktisk er sygdommen ALS.
Ketty Hjøllund har i årevis været engageret i konsekvenserne af forureningen fra det tidligere Grindstedværket, som i årtier deponerede giftigt affald flere steder i Grindsted. På baggrund af en bekymring for, at kviksølvsforurening fra Grindstedværket kan være årsag til mange tilfælde af ALS, lavede hun for fire år siden det, hun betegnede som en husmorundersøgelse med navne på ti personer fra Grindsted, der havde fået diagnosticeret ALS.
På det seneste er navnene på Ketty Hjøllunds liste blevet endnu flere - og det samme gælder bekymringerne på vegne af borgerne i Grindsted.
- Det er meget foruroligende, hvad jeg sidder og finder ud af nu her. Jeg kan næsten ikke sove for det, siger Ketty Hjøllund.
- Så sent som i aftes talte jeg med en, som har boet her i 20 år, der har fået ALS for et år siden, siger hun.
Længere liste
Det er sket over de seneste uger, at Ketty Hjøllunds liste over borgere, der er bosiddende eller har boet i Grindsted, og som har fået konstateret nervesygdommen ALS, er vokset væsentligt.
Det skyldes ikke mindst talrige henvendelser fra ALS-ramte og pårørende til personer med sygdommen, der har kontaktet hende i kølvandet af den store medieomtale, der har været, efter DR gravede frem, at to forskere anbefalede flere undersøgelser af ALS i Grindsted oven på sundhedsundersøgelsen.
- Jeg var på ferie i sidste uge og sidder nu med en masse telefonnumre, som jeg er ved at vende tilbage til. Det er selvfølgelig ikke alle, der kommer med på listen, men lige nu vil jeg mene, at der står fem-seks personer på, som inden for de seneste tre år har fået konstateret ALS, og som, jeg mener, er valide at have med, siger hun.
Med valid forklarer hun, at ikke alle, der har henvendt sig til hende, har boet lige længe i Billund Kommune.
- Nogle af dem, der har henvendt sig til mig, har kun boet kort tid i kommunen. Og jeg kan ikke vurdere, hvor længe man skal have boet i området, før man videnskabeligt kan tale om, at der kan være sammenhæng mellem sygdommen og forureningen, siger Ketty Hjøllund.
En udstrakt hånd
Ikke desto mindre afleverer hun torsdag sin senest opdaterede liste til Region Syddanmark, som har inviteret hende til møde.
Efter Ketty Hjøllunds ønske sker det hjemme hos hende selv, og det glæder hende, at regionen har valgt at række ud til hende.
- Jeg synes, det er meget positivt og velvilligt, at de nu vil lytte og indgå i dialog om mine bekymringer og spørgsmål. For der er stadig mange ting, jeg ikke forstår omkring regionens håndtering, siger hun og nævner blandt andet sin undren over, hvorfor det fortsat er hende, der tilsyneladende skal stå for at finde nye oplysninger.
ALS er en sygdom, som angriber nerveceller, så patienterne bliver gradvist lammet og mister evnen til at trække vejret. Typisk dør personer tre år efter, at de har fået diagnosen.
Sagen kort
- Det var blandt andet på baggrund af Ketty Hjøllunds arbejde med at påvise mange tilfælde af sygdommen ALS i Grindsted, at Region Syddanmark i 2018 søsatte den første undersøgelse af Grindstedborgernes sundhed.
- Sundhedsundersøgelsen viste, at der ikke er overrepræsentation af sygdomme i Grindsted. To forskere var dog bekymrede over mange tilfælde af ALS i østbyen, men det blev ikke fremlagt over for hverken politikere eller offentligheden.
- Siden blev Ketty Hjøllund bekendt med tre nye tilfælde af ALS blandt personer, der bor eller har boet i Grindsted. Det har ført til, at regionen har besluttet på ny at samle en forskergruppe for at undersøge sagen nærmere.
- Ketty Hjøllund vil gerne understrege, at hun elsker at bo i Grindsted. Hendes formål er ikke at sværte byen til, men at få undersøgt en bekymring for sundheden og at få ryddet op efter den massive forurening, der i Grindsted.
- Grindstedværket blev startet i 1924. Frem til 1970'erne blev der udledt giftigt affald og kemikalier i naturen og vandmiljøet. I Grindsted betyder forureningen, at man i store dele af byen ikke bør vande haven med vand fra egen boring, og der strømmer kilovis af giftige stoffer ud i åen.