Annonce
Billund

Efter talrige henvendelser: Ketty Hjøllunds liste over ALS-ramte borgere vokser væsentligt inden møde med regionen

Ketty Hjøllund mistede sin mand til sygdommen ALS og kæmper fortsat aktivt for belyse de sundhedsmæssige konsekvenser, som Grindstedforureningen kan have haft for byens borgere. Arkivfoto: Martin Ravn
Torsdag mødes Ketty Hjøllund med Region Syddanmark for blandt andet at aflevere de oplysninger om borgere, der inden for de seneste år har fået konstateret ALS, som hun har indsamlet. Listen med navne er nu vokset med markant flere end de tre, der i sidste uge førte til, at regionen har genindkaldt forskergruppe.

Grindsted: I sidste uge blev Ketty Hjøllunds seneste private optælling startskuddet til, at Region Syddanmark besluttede på ny at samle en forskergruppe, der skal vurdere, hvorvidt der er en overrepræsentation af sygdommen ALS blandt mennesker, der bor eller har boet i Grindsted.

Først og fremmest skal gruppen validere, om de tre sygdomstilfælde, som Ketty Hjøllund har fået kendskab til og gjorde regionen opmærksom på via regionsrådspolitikerne Karsten Fogde og Villy Søvndahl (SF), rent faktisk er sygdommen ALS.

Ketty Hjøllund har i årevis været engageret i konsekvenserne af forureningen fra det tidligere Grindstedværket, som i årtier deponerede giftigt affald flere steder i Grindsted. På baggrund af en bekymring for, at kviksølvsforurening fra Grindstedværket kan være årsag til mange tilfælde af ALS, lavede hun for fire år siden det, hun betegnede som en husmorundersøgelse med navne på ti personer fra Grindsted, der havde fået diagnosticeret ALS.

Annonce

På det seneste er navnene på Ketty Hjøllunds liste blevet endnu flere - og det samme gælder bekymringerne på vegne af borgerne i Grindsted.

- Det er meget foruroligende, hvad jeg sidder og finder ud af nu her. Jeg kan næsten ikke sove for det, siger Ketty Hjøllund.

- Så sent som i aftes talte jeg med en, som har boet her i 20 år, der har fået ALS for et år siden, siger hun.

Længere liste

Det er sket over de seneste uger, at Ketty Hjøllunds liste over borgere, der er bosiddende eller har boet i Grindsted, og som har fået konstateret nervesygdommen ALS, er vokset væsentligt.

Det skyldes ikke mindst talrige henvendelser fra ALS-ramte og pårørende til personer med sygdommen, der har kontaktet hende i kølvandet af den store medieomtale, der har været, efter DR gravede frem, at to forskere anbefalede flere undersøgelser af ALS i Grindsted oven på sundhedsundersøgelsen.

- Jeg var på ferie i sidste uge og sidder nu med en masse telefonnumre, som jeg er ved at vende tilbage til. Det er selvfølgelig ikke alle, der kommer med på listen, men lige nu vil jeg mene, at der står fem-seks personer på, som inden for de seneste tre år har fået konstateret ALS, og som, jeg mener, er valide at have med, siger hun.

Med valid forklarer hun, at ikke alle, der har henvendt sig til hende, har boet lige længe i Billund Kommune.

- Nogle af dem, der har henvendt sig til mig, har kun boet kort tid i kommunen. Og jeg kan ikke vurdere, hvor længe man skal have boet i området, før man videnskabeligt kan tale om, at der kan være sammenhæng mellem sygdommen og forureningen, siger Ketty Hjøllund.

Annonce

En udstrakt hånd

Ikke desto mindre afleverer hun torsdag sin senest opdaterede liste til Region Syddanmark, som har inviteret hende til møde.

Efter Ketty Hjøllunds ønske sker det hjemme hos hende selv, og det glæder hende, at regionen har valgt at række ud til hende.

- Jeg synes, det er meget positivt og velvilligt, at de nu vil lytte og indgå i dialog om mine bekymringer og spørgsmål. For der er stadig mange ting, jeg ikke forstår omkring regionens håndtering, siger hun og nævner blandt andet sin undren over, hvorfor det fortsat er hende, der tilsyneladende skal stå for at finde nye oplysninger.

ALS er en sygdom, som angriber nerveceller, så patienterne bliver gradvist lammet og mister evnen til at trække vejret. Typisk dør personer tre år efter, at de har fået diagnosen.

Sagen kort

  1. Det var blandt andet på baggrund af Ketty Hjøllunds arbejde med at påvise mange tilfælde af sygdommen ALS i Grindsted, at Region Syddanmark i 2018 søsatte den første undersøgelse af Grindstedborgernes sundhed.
  2. Sundhedsundersøgelsen viste, at der ikke er overrepræsentation af sygdomme i Grindsted. To forskere var dog bekymrede over mange tilfælde af ALS i østbyen, men det blev ikke fremlagt over for hverken politikere eller offentligheden.
  3. Siden blev Ketty Hjøllund bekendt med tre nye tilfælde af ALS blandt personer, der bor eller har boet i Grindsted. Det har ført til, at regionen har besluttet på ny at samle en forskergruppe for at undersøge sagen nærmere.
  4. Ketty Hjøllund vil gerne understrege, at hun elsker at bo i Grindsted. Hendes formål er ikke at sværte byen til, men at få undersøgt en bekymring for sundheden og at få ryddet op efter den massive forurening, der i Grindsted.
  5. Grindstedværket blev startet i 1924. Frem til 1970'erne blev der udledt giftigt affald og kemikalier i naturen og vandmiljøet. I Grindsted betyder forureningen, at man i store dele af byen ikke bør vande haven med vand fra egen boring, og der strømmer kilovis af giftige stoffer ud i åen.
Annonce
Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor vognmand lander rekordregnskab på over 23 mio. kroner i kølvandet på politianmeldelse og sager om løndumping

Esbjerg For abonnenter

Vores madanmelder giver seks stjerner til klassisk badehotel: Maden er i top, betjeningen er i særklasse og indretningen er lige i øjet – det er rejsen værd

Haderslev/Tønder For abonnenter

Kørelærer snød køreskolen: Elever satte penge for køretimer direkte ind på lærerens eller hans kone konto

Esbjerg For abonnenter

Kæmpe skatte-rabat til Esbjergs ejendoms-matadorer: Politikere retter op på grim overraskelse ved ny lokalplan for midtbyen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv For abonnenter

Populær campingplads tjente millioner trods byggeprojekter: - Anne og Jonas har haft én uges ferie i fem år

Varde For abonnenter

Omstridt dyrepark kendt delvist skyldig i at overtræde lov om velfærd for dyr og i at ignorere myndighedernes krav om byggestop

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Aabenraa For abonnenter

Steen fik den bedst tænkelige fødselsdagsgave: Efter tre års kamp med kommunen kan han nu få livet tilbage

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

Haderslev

Det kan blive svært at finde en seng i pinsen: Store begivenheder sætter pres på hotellerne

Annonce