Annonce
Tønder

Efter tre års mørke: Skytteformand øjner lys for enden af skydebanen

Formanden for Toftlund og Omegns Skytteforening, Peter Ebsen, fortæller, at skytterne de seneste tre år har måttet nøjes med den 15 meter skydebane, der ligger i klubhuset. De udendørs baner levede ikke op til reglerne. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
I de seneste tre år har medlemmerne af Toftlund og Omegns Skytteforening været tvunget til at skyde på den eneste indendørsbane, foreningen råder over. Årsagen skal findes i nye lovkrav, som foreningen ikke lever op til.

TOFTLUND: Formanden for Toftlund og Omegns Skytteforening, Peter Ebsen, glæder sig til det blive forår igen.

Ikke så meget fordi blomsterne springer ud eller at temperaturerne stiger og det igen bliver legitimt at spise is. Næ, årsagen til glæden skal findes i skytteforeningens omgivelser. For de seneste tre år har foreningen ikke levet op til gældende lovgivning, og derfor har skytterne været forhindret i at bruge de fire udendørs baner på henholdsvis 200, 100, 50 og 25 meter.

Eneste skydebane, som medlemmerne har måtte bruge, er den enlige bane på 15 meter, der ligger i klubhuset. Men nu er der altså lys for enden af skytternes skydebane.

- Vi satser på, at skyde til næste forår. Det bliver lækkert, lyder det fra formanden gennem 10 år.

Annonce

Økonomien for skytteforeningen

En støjtunnel og et blændeanlæg koster 350.000 kroner. Hertil skal lægges opdatering af eksisterende anlæg og ny 100-meter bane på tilsammen 106.000 kroner.

Toftlund og Omegns Skytteforenings penge kommer fra:

SE (tilsagn): 100.000 kroner.

Egenfinansiering: 10.000 kroner.

Skydebaneforening Danmark: 121.000 kroner.

Lån fra Skydebane Danmark: 174.400 kroner.

Desuden har foreningen fået 60.000 kroner i tilskud fra Tønder Kommune.

Gratis jord

Det var egentlig i forbindelse med, at foreningen for tre år siden ville udvide med en ny bane på 100 meter - primært henvendt til jægere - at skytternes trængsler begyndte. For i forbindelse med sagsbehandlingen blev man opmærksom på, at klubben ikke levede op til gældende regler.

Det har foreningens medlemmer så arbejdet på at leve op til lige siden. Sidste år blev der kørt adskillige tusind kubikmeter jord på voldene omkring skytteforeningens baner. Fire meter blev det til i højden.

Og da skytteforeningen ligger på en tidligere losseplads, måtte man bruge lettere forurenet jord til arbejdet. Det er så eftertragtet at kunne skille sig af med jorden, at foreningen fik foretaget arbejdet, der krævede mange lastbillæs jord, ganske gratis, fortæller Ebsen.

Unik beliggenhed

Men det var bare første øvelse i at lovliggøre skydebanerne, der gør sig bemærket ved at ligge placeret centralt i Toftlund by.

- Vi ligger inde midt i byen, det er der ikke mange - om overhovedet nogen - der gør. Vores beliggenhed er helt unik, siger Peter Ebsen og peger på, at samme unikke beliggenhed også er skyld i, at lovkravene er ganske skrappe.

Tilbage til skytteforeningen, der lige præcis har skrabet en lille halv million kroner sammen til at kunne investere i støjtunnel og blændeanlæg (kuglefang, red.), som skal gøre det mere sikkert for omgivelserne, samt dæmpe støjen. Når de nye tiltag er på plads, kan skytteforeningen udvide antallet af dage, hvor der må skydes fra i dag en ugentlig træningsdag til i princippet at kunne skyde hver dag - ikke at det bliver tilfældet.

- Det bliver ikke mere end to gange om ugen, lover Peter Ebsen, der samtidig glæder sig over, at "larmen" fra skydningen vil fungere som reklame for klubben. For den mangler i den grad medlemmer.

- I dag er vi 71 medlemmer - hvoraf få er børn. For 10 år siden talte vi over 150 medlemmer, husker den 50-årige formand.

Nogle af de penge som foreningen bruger på sikkerhed, skal investeres i kuglefang, som skal monteres oppe på overliggerne. Det skal forhindre, at kugler rammer over eller ved siden af de høje jordvolde. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Et nyt tiltag - bue og pil - skal appellere til de unge mennesker. Det er totalt hipt at skyde med bue lige nu, fortæller formand Peter Ebsen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce