Annonce
Erhverv

Efter tre måneders stigning falder arbejdsløsheden lidt

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
154.600 personer er registreret som ledige i Danmark. Økonom forventer flere ledige de kommende måneder.
Annonce

Efter tre måneder i træk med en stor stigning i arbejdsløsheden blev køen af ledige en anelse kortere i juni.

Det viser tal torsdag fra Danmarks Statistik.

Bruttoledigheden faldt med 4100 personer i juni, efter at den steg markant i marts, april og maj. Arbejdsløsheden er på 5,5 procent, hvilket er 0,1 procentpoint lavere end i maj.

Bruttoledigheden er omregnet til fuldtidsjob og dækker over ledige på dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse, som er klar til at tage et job – herunder personer i aktivering.

Samlet er 154.600 registreret som ledige, hvilket er en stigning på mere end 50.000 fra månederne før coronaudbruddet.

Selv om juni bød på en smule bedring, er der udsigt til flere ledige den kommende tid. Det vurderer Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Det hænger blandt andet sammen med, at ordningen for lønkompensation udløber 31. august. Omkring 80.000 ansatte i danske virksomheder er i øjeblikket sendt hjem fra jobbet under den ordning.

- Coronakrisen har ramt dansk økonomi med en ekstrem og ødelæggende fart, hvor ledigheden på få måneder er banket syv år tilbage. Det er ond læsning, og det ændrer dagens tal ikke så meget på.

- Selv om ledigheden pegede en anelse ned i juni, så må vi forberede os på, at endnu flere kommer til at melde sig ledige over de kommende måneder, siger han i en kommentar.

Beskæftigelsesministeriet har under coronakrisen dagligt opdateret tal for ledigheden, og i juli er køen af ledige vokset med omkring 5000 personer.

Modsat Danmarks Statistik er det tal baseret på enkeltpersoner, og der er ikke taget højde for, om man har arbejdet fuldtid eller deltid.

Cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank vurderer, at vi formentlig skal frem til 2022, før ledigheden kan være tilbage på niveauet før coronaudbruddet.

- Økonomien i Danmark og udlandet får hjælp fra den økonomiske politik og fra opsparede behov, som gradvist vil skabe flere arbejdspladser, men et chok som det, vi har fået i år, tager altså noget tid at komme sig over, siger han i en kommentar.

/ritzau/

Link til tal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Selvfølgelig er der magtkamp i DF

Kolding

Smittetrykket stiger fortsat: Kolding overhaler Vejle målt på antallet af nye corona-smittede

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce