Annonce
Sønderborg

Efter trusler, chikane og påbud: Nu er direktøren sendt hjem

Bjarne Bonvang er direktør for FGU Sønderjylland, som har været ramt af massiv kritik gennem længere tid. Tirsdag blev han hjemsendt af bestyrelsen efter uenigheder om strategien. Foto: PR-foto.
Direktør Bjarne Bonvang er fritaget for tjeneste på FGU efter uenighed om strategi. Hjemsendelsen kommer efter en tid med kritik af dårligt arbejdsmiljø og en række påbud

Sønderjylland: Siden tirsdag har direktøren af FGU Sønderjylland, Bjarne Bonvang, ikke været at finde på sit kontor.

Han er fritaget for tjeneste, fortæller formand for FGU's bestyrelse Jesper Smaling.

- Det er sket på baggrund af uenigheder med bestyrelsen vedrørende strategien, siger han.

Annonce

FGU

FGU står for 'Den forberedende grunduddannelse' og henvender sig til unge under 25 år, som endnu ikke er parat til at gå i gang med eller gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Det kan være af faglige, personlige eller sociale årsager.

Formålet med FGU er, at man efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job.

FGU består af forskellige uddannelsesspor, som kan tilpasses dine behov og interesser.

Formanden har ikke yderligere kommentarer og henviser til, at det er en personalesag.

- Mere kan jeg ikke sige, lyder det fra ham.

Bjarne Bonvang er direktør for institutionens fire afdelinger i Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder. Han blev ansat tilbage i januar 2019 til at stå i spidsen for den dengang nyetablerede uddannelsesinstitution, hvis formål er at klargøre unge under 25 år til en ungdomsuddannelse eller et job.

Kritisabel ledelse

I november kunne JydskeVestkysten fortælle, at det ikke kun er eleverne, der har udfordringer og problemer at slås med. Det har FGU også.

Det stod klart, da den blev ramt af en lang række påbud fra Arbejdstilsynet.

Blandt kritikpunkterne var alt lige fra dårlig udsugning og for meget larm i køkkenet, til at underviserne bliver mødt af truende adfærd og sexistisk sprog fra eleverne. Derfor er de ansatte lettet over, at Bjarne Bonvang er fritaget for tjeneste.

Det fortæller en tidligere ansat på FGU, som stadig har kontakt med sine forhenværende kollegaer.

- De håber, at det her betyder, at der kommer til at blæse nye vinde. Deres oplevelse er, at de har haft en direktør, der ikke har været lydhør over for deres opråb. De har beskrevet det som at tale til en mur, siger den tidligere lærer, der ønsker at være anonym af hensyn til fremtidige jobmuligheder.


"Du skal passe på" "Jeg ved, hvor du bor" og "Du bliver den næste, som er bange for mig" eller krænkende tale såsom "luder" og "smatso". Det kunne ifølge Arbejdstilsynet ske dagligt.

Fra artikel


Afdelingen i Tønder modtog et strakspåbud, fordi tilsynet vurderede, at: ”arbejdet med elever på FGU i Tønder, ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt”.

Af påbuddet, som JydskeVestkysten fik aktindsigt i, fremgik det også, at der er risiko for, at de høje følelsesmæssige krav kan have indvirkning på de ansattes fysiske og psykiske sundhed på kort eller lang sigt.

Annonce

Vil rette op

Som konsekvens af strakspåbuddet skulle FGU i Sønderjylland omgående påbegynde initiativer, som kunne forbedre helbredet.

De blev også sat i gang. Det forklarede Bjarne Bonvang den 1. november, mens han også gav sit bud på, hvorfor Arbejdstilsynet gav påbuddene. Hans lød blandt andet, at lokaleudfordringer og to sygemeldinger var med til at vælte læsset.

- Det er selvfølgelig ikke godt nok, og derfor har vi også igangsat initiativer med blandt andet Arbejdstilsynet, hvor dem som har givet os påbuddet de næste seks måneder, kommer med en anden kasket, og hjælper os med udfordringerne. Derudover har vi tilknyttet nogle trivselskonsulenter, som også skulle hjælpe, sagde han.

Annonce

Trusler og krænkende tale

I Haderslev har der også været problemer. Her kunne underviserne godt blive mødt med kommentarer som: "Du skal passe på" "Jeg ved, hvor du bor" og "Du bliver den næste, som er bange for mig" eller krænkende tale såsom "luder" og "smatso". Det kunne ifølge Arbejdstilsynet ske dagligt.

Trusler kan også jævnligt komme, fremgår det af aktindsigten.

- Især kvindelige ansatte er udsat for manglende respekt fra elever med anden etnisk baggrund end dansk, skriver Arbejdstilsynet, der i et af de mange påbud også peger på, at det er en hård elevgruppe, som går på FGU i Sønderjylland.

Efter kritikken fra Arbejdstilsynet fortalte en tidligere lærer, at det var frustrerende at arbejde på stedet.

- Vi vil så gerne de børn. De har haft det svært, og vi vil gerne hjælpe dem, men de rammer, som bliver mødt af, gør det bare umuligt. Vores faglige stolthed lider et knæk, sagde den tidligere underviser, som også beskrev, at flere af de unge har slem ADHD, mens andre har autisme.

På FGU er også unge, der har været udsat for mobning i folkeskolen eller har andre ubehagelige oplevelser med i bagagen.

- JydskeVestkysten har været i kontakt med Bjarne Bonvang, som oplyser, at han på nuværende tidspunkt ingen kommentar til sagen har.

FGU Sønderjylland

FGU Sønderjylland afløste det, man tidligere kendte som produktionsskoler. Haderslev, Sønderborg, Aabenraa og Tønder kommuner gik sammen om at etablere FGU Sønderjylland. Beslutningen om at etablere en fælles FGU kom efter, at regeringen og en bred kreds af Folketingets partier i oktober 2017 indgik "Aftale om bedre veje til uddannelse og job". På FGU i Sønderjylland har man mere end 500 elever.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Erik frygter konsekvenserne: Lort fra græssende kvæg ender i Augustenborg Fjord

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Sønderborg

Gæsterne stod i kø: Over 4000 klappede kalve og tog pedalkørekort på landbrugsskole

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Annonce