Annonce
Sønderborg

Efter trusler, chikane og påbud: Nu er direktøren sendt hjem

Bjarne Bonvang er direktør for FGU Sønderjylland, som har været ramt af massiv kritik gennem længere tid. Tirsdag blev han hjemsendt af bestyrelsen efter uenigheder om strategien. Foto: PR-foto.
Direktør Bjarne Bonvang er fritaget for tjeneste på FGU efter uenighed om strategi. Hjemsendelsen kommer efter en tid med kritik af dårligt arbejdsmiljø og en række påbud

Sønderjylland: Siden tirsdag har direktøren af FGU Sønderjylland, Bjarne Bonvang, ikke været at finde på sit kontor.

Han er fritaget for tjeneste, fortæller formand for FGU's bestyrelse Jesper Smaling.

- Det er sket på baggrund af uenigheder med bestyrelsen vedrørende strategien, siger han.

Annonce

FGU

FGU står for 'Den forberedende grunduddannelse' og henvender sig til unge under 25 år, som endnu ikke er parat til at gå i gang med eller gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Det kan være af faglige, personlige eller sociale årsager.

Formålet med FGU er, at man efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job.

FGU består af forskellige uddannelsesspor, som kan tilpasses dine behov og interesser.

Formanden har ikke yderligere kommentarer og henviser til, at det er en personalesag.

- Mere kan jeg ikke sige, lyder det fra ham.

Bjarne Bonvang er direktør for institutionens fire afdelinger i Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder. Han blev ansat tilbage i januar 2019 til at stå i spidsen for den dengang nyetablerede uddannelsesinstitution, hvis formål er at klargøre unge under 25 år til en ungdomsuddannelse eller et job.

Kritisabel ledelse

I november kunne JydskeVestkysten fortælle, at det ikke kun er eleverne, der har udfordringer og problemer at slås med. Det har FGU også.

Det stod klart, da den blev ramt af en lang række påbud fra Arbejdstilsynet.

Blandt kritikpunkterne var alt lige fra dårlig udsugning og for meget larm i køkkenet, til at underviserne bliver mødt af truende adfærd og sexistisk sprog fra eleverne. Derfor er de ansatte lettet over, at Bjarne Bonvang er fritaget for tjeneste.

Det fortæller en tidligere ansat på FGU, som stadig har kontakt med sine forhenværende kollegaer.

- De håber, at det her betyder, at der kommer til at blæse nye vinde. Deres oplevelse er, at de har haft en direktør, der ikke har været lydhør over for deres opråb. De har beskrevet det som at tale til en mur, siger den tidligere lærer, der ønsker at være anonym af hensyn til fremtidige jobmuligheder.


"Du skal passe på" "Jeg ved, hvor du bor" og "Du bliver den næste, som er bange for mig" eller krænkende tale såsom "luder" og "smatso". Det kunne ifølge Arbejdstilsynet ske dagligt.

Fra artikel


Afdelingen i Tønder modtog et strakspåbud, fordi tilsynet vurderede, at: ”arbejdet med elever på FGU i Tønder, ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt”.

Af påbuddet, som JydskeVestkysten fik aktindsigt i, fremgik det også, at der er risiko for, at de høje følelsesmæssige krav kan have indvirkning på de ansattes fysiske og psykiske sundhed på kort eller lang sigt.

Annonce

Vil rette op

Som konsekvens af strakspåbuddet skulle FGU i Sønderjylland omgående påbegynde initiativer, som kunne forbedre helbredet.

De blev også sat i gang. Det forklarede Bjarne Bonvang den 1. november, mens han også gav sit bud på, hvorfor Arbejdstilsynet gav påbuddene. Hans lød blandt andet, at lokaleudfordringer og to sygemeldinger var med til at vælte læsset.

- Det er selvfølgelig ikke godt nok, og derfor har vi også igangsat initiativer med blandt andet Arbejdstilsynet, hvor dem som har givet os påbuddet de næste seks måneder, kommer med en anden kasket, og hjælper os med udfordringerne. Derudover har vi tilknyttet nogle trivselskonsulenter, som også skulle hjælpe, sagde han.

Annonce

Trusler og krænkende tale

I Haderslev har der også været problemer. Her kunne underviserne godt blive mødt med kommentarer som: "Du skal passe på" "Jeg ved, hvor du bor" og "Du bliver den næste, som er bange for mig" eller krænkende tale såsom "luder" og "smatso". Det kunne ifølge Arbejdstilsynet ske dagligt.

Trusler kan også jævnligt komme, fremgår det af aktindsigten.

- Især kvindelige ansatte er udsat for manglende respekt fra elever med anden etnisk baggrund end dansk, skriver Arbejdstilsynet, der i et af de mange påbud også peger på, at det er en hård elevgruppe, som går på FGU i Sønderjylland.

Efter kritikken fra Arbejdstilsynet fortalte en tidligere lærer, at det var frustrerende at arbejde på stedet.

- Vi vil så gerne de børn. De har haft det svært, og vi vil gerne hjælpe dem, men de rammer, som bliver mødt af, gør det bare umuligt. Vores faglige stolthed lider et knæk, sagde den tidligere underviser, som også beskrev, at flere af de unge har slem ADHD, mens andre har autisme.

På FGU er også unge, der har været udsat for mobning i folkeskolen eller har andre ubehagelige oplevelser med i bagagen.

- JydskeVestkysten har været i kontakt med Bjarne Bonvang, som oplyser, at han på nuværende tidspunkt ingen kommentar til sagen har.

FGU Sønderjylland

FGU Sønderjylland afløste det, man tidligere kendte som produktionsskoler. Haderslev, Sønderborg, Aabenraa og Tønder kommuner gik sammen om at etablere FGU Sønderjylland. Beslutningen om at etablere en fælles FGU kom efter, at regeringen og en bred kreds af Folketingets partier i oktober 2017 indgik "Aftale om bedre veje til uddannelse og job". På FGU i Sønderjylland har man mere end 500 elever.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce