Annonce
Kolding

Efter uoverensstemmelser: Læge kendt for at udskrive medicinsk cannabis stopper som praktiserende læge

Bent Damgaard er uddannet læge fra Aarhus Universitet i 1981. Han har gået på Kolding Realskole, været et år på high school i USA og er student fra Kolding Gymnasium. Foto: Søren Gylling

- Vi har haft nogle uoverensstemmelser omkring medicinsk cannabis, der har fået mig til at stoppe, siger Bent Damgaard, der stopper som læge den 1. december.

Kolding: Egentlig havde læge Bent Damgaard først tænkt sig at stoppe som praktiserende læge om et halvandet års tid. Han havde endda lavet en plan for et generationsskifte, men nu er planerne blevet fremskyndet.

Bent Damgaard, der har været læge i 37 år og været praktiserende læge i Kolding siden 1987, har nemlig sidste arbejdsdag i klinikken Lægerne ved Slotssøen den 1. december.

I løbet af 2018 har Bent Damgaard fået en tur i mediemøllen, da han offentligt sagde, at han gik ind for medicinsk cannabis og benyttede sig af den forsøgsordning, som regeringen har vedtaget. Og netop hans lydhørhed over for medicinsk cannabis har været en del af årsagen til, at han nu stopper i klinikken, som han selv har været med til at starte i 90'erne.

- Vi har haft nogle uoverensstemmelser omkring medicinsk cannabis, der har fået mig til at stoppe, siger Bent Damgaard, der ellers ser tilbage på nogle gode år i klinikken.

- Det har været nogle spændende, givende og hårde år. Jeg har haft nogle gode kollegaer i klinikken, og jeg forstår godt deres modstand mod medicinsk cannabis, siger han.

Forsøgsordningen

Et flertal i Folketinget har bestemt, at en afgrænset patientgruppe kan få lægeordineret cannabis fra 1. januar 2018.Patienter med følgende indikationer kan blive omfattet af forsøgsordningen: Sklerose, rygmarvsskade, kronisk smertebehandling og kvalme/opkastning efter kemoterapi.For alle patientgrupper gælder det, at godkendte lægemidler bør være afprøvet, inden behandling med medicinsk cannabis forsøges.Det vil altid være den ordinerende læge, der med inddragelse af patienten beslutter, hvornår medicinsk cannabis skal anvendes i behandlingen.Forsøgsordningen skal evalueres efter fire år, og herefter skal det overvejes, om den skal gøres permanent.I forvejen er der en række tilladte cannabis-præparater i Danmark. Men de er syntetisk fremstillede og giver ikke alle en effekt.Det er lægerne, der udskriver den medicinske cannabis, og apotekerne der udleverer den. Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet, DSAM, Ritzau.

Foto: Søren Gylling

Drømmer om privat klinik

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis har modtaget stor kritik fra størstedelen af de danske læger. Dels fordi lægerne ikke selv har været med til at udforme forsøgsordningen, og dels fordi medicinsk cannabis ikke er et godkendt lægemiddel. Det og meget andet har fået Dansk Selskab for Almen Medicin til at opfordre praktiserende læger til helt at undlade at benytte sig af ordningen.

Bent Damgaard nåede at ordinere medicinsk cannabis til omkring ti patienter, inden han stoppede med det igen, og han er selv kritisk over for forsøgsordningen.

- Jeg synes, det er en dårlig ordning, og den er lavet helt uden samarbejde med lægerne. Der er ingen, der ved, hvad vi skal gøre. Derfor er modstanden også blevet, som den er, har han tidligere sagt til JydskeVestkysten.

Bent Damgaard fortæller, at han håber på at kunne åbne en lille privatpraktisk med henblik på behandling med medicinsk cannabis i Kolding. Det er planen, at praksissen åbner i starten af det nye år i samarbejde med Clinic Horsted fra København.

Annonce
Kolding For abonnenter

Sommerserie: Birgitte Grunnet elsker skaldyr om sommeren - og har set Spielberg-klassiker adskillige gange

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

EfB-ejer efter åbent brev om mistillid til træneren: Spillerne kommer aldrig til at bestemme, hvem der skal være træner

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Esbjerg

Livsfarligt møde med brunstigt æsel: Kvinde fik brækket ryggen og flere brud på lillefinger

Haderslev

Konservativ om p-hus: Det handler om udvikling af hele bymidten

EfB For abonnenter

EfB-ejer er iskold over for spillerprotester: Vi fixer det her – og vi rykker op

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kolding

Politiet advarer mod afpresningsmails i omløb: Sådan undgår du at hoppe i fælden

Sønderborg

Vand fra storbrand forurener sø: Fare for at brede sig til Augustenborg Fjord

Aabenraa

Bodega tæt ved grænsen er lukket: - Jeg er skuffet over folks manglende forståelse

Nordtyskland

Porno-gangster afpresser toppolitikere: Jeg offentliggør video, hvor du onanerer

Sydjylland For abonnenter

23-årige Anna fra København flytter til Esbjerg for at blive socialrådgiver - flygter fra pres, karakterræs og høje boligpriser

Tønder

Efter seks år er det slut: Restaurant Ros genåbner ikke i Tønder

Annonce