Annonce
Tønder

Efter uro, hærværk, fuldskab og overfald: Ny gruppe vil skabe ro i Toftlund

Reza Haj Rahimdadi håber, at initiativet kan gøre Toftlund til en mere tryg by at færdes i. Arkivfoto
Uro, hærværk, fuldskab og overfald har blandt unge i Toftlund skabt en del utryghed og ballade på det seneste, men nu må det være nok, mener initiativtagerne til en nystartet gruppe på Facebook. Gruppen håber at kunne skabe mere tryghed ved at opfordre til samarbejde mellem unge og forældre.

TOFTLUND: Ballade og uheldige episoder blandt unge i og omkring Toftlund har fyldt en del i byen i de forgangne måneder, men nu håber et nyt, privat initiativ at kunne gøre sit til at vende udviklingen.

"Sikkerhed i Toftlund" er nemlig navnet på en ny Facebook-gruppe, som har til formål at samle dels de unge og dels deres forældre for at skabe klarhed over, hvor de unge befinder sig, når de eksempelvist fester sammen. Nogle gange har det haft en tendens til at løbe af sporet, og det gjorde det også sidst i juni, da med-initiativtager Reza Haj Rahimdadis søn blev overfaldet af andre unge i Toftlund.

Det fik Reza på banen, for som tidligere forpagter af cafeen i Toftlund Hallerne er han i forvejen godt kendt blandt de unge, og derfor satte han sig for at forsøge at få ordnede forhold:

- Jeg havde indtil for nylig cafeen, og derfor har jeg også mange af de unge i Toftlund lidt under under min paraply, kan man vel sige. Jeg var med til at sætte et møde op mellem nogle unge og forældrene, og udløberen blev, at vi fik lavet gruppen, som tæller cirka 60 medlemmer nu, forklarer han.

Problemet er, at det går ud over alle unge, når nogle få skaber problemer, mener han:

- Der er vel en håndfuld, som har lavet ballade, men det er alle unge, der ender med at få skraldet for det. Det går altid ud over de mange, så jeg håber, at vi kan få en masse forældre og unge med på den her idé.

Annonce

Mere ro

At ideen kom på banen har umiddelbart allerede skabt lidt mere ro i Toftlund, vurderer Reza Haj Rahimdadi.

- I går var der en kedelig historie med en scooter, der blev stjålet, men via gruppen endte det med, at det blev løst, og at scooteren kom tilbage til ejeren. Men ellers synes jeg det har været roligt i et stykke tid. De unge i gruppen er gode til at give besked om, hvor de samles, og der har hidtil været god opbakning omkring det, forklarer han.

Bag ideen står 20-årige Fie Aalling, som også er med til at bestyre den nye gruppe på det sociale medie. Hun kom i selskab med sin kæreste og en kammerat til at drøfte uroen, og de blev enige om, at det sociale medie kunne være en mulig løsning på problemet. Selv har Fie ikke benyttet sig af gruppen endnu, men hun vurderer, at det er godt for trygheden:

- Vi har ikke benyttet os af det endnu. Men nogle unge mennesker har, og jeg tror, det er rart for os unge, at vi kan skrive, hvor vi befinder os henne i byen - og at der så er nogle forældre, der kører rundt og kigger til os, siger hun.

Flere forældre på banen

Hele oplægget er frivilligt baseret, og indtil videre har 4-5 forældre engageret sig i sagen, men Reza Haj Rahimdadi håber, at flere vil støtte op om det:

- Jeg håber, at flere forældre og unge vil hoppe med på ordningen - men er godt klar over, at det er ferietid lige nu. Jeg vil mene, at hvis bare en brøkdel af byens forældre og unge engagerer sig omkring, at byen skal være tryg og sikker, så er vi allerede godt med, siger han og tilføjer:

- Det er vigtigt, at vi interesserer os for, hvad de unge laver og følger lidt med, men det er vigtigt at understrege, at vi ikke skal ud at være bussemænd. Vi skal passe på hinanden, og det gør man bedst, hvis det er til at få fat på forældrene hurtigt, hvis der sker noget, afrunder han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce