Annonce
Aabenraa

Efter vinterproblemer og stigning i hjemløse: Nu åbner nyt forsorgshjem

Det nye forsorgshjem får adresse i en gammel kontorbygning på Haderslevvej. Foto: Claus Thorsted
Der er måske godt nyt til det stigende antal hjemløse i Aabenraa. I løbet af nogle måneder åbner nemlig et nyt forsorgshjem på Haderslevvej. Bag projektet står folk, der tidligere har arbejdet for Kirkens Korshær. Socialformand ser tiden an.

Aabenraa: Et nyt forsorgshjem er på vej til Aabenraa.

Shelter Forsorgshjem håber snart at slå dørene op på Haderslevvej. Bag det nye tilbud står Dorthe Lambertsen og Jesper Nydahl Biel, der begge kommer fra Herberget Alberta i Sønderborg, som drives af Kirkens Korshær. De har også været med til at etablere Huset Alma til unge hjemløse i samme by.

- Kirkens Korshær har tidligere snakket om at åbne noget her, men det er aldrig blevet til noget. Og så har vi altid haft en idé om at gøre noget på egen hånd. Nu er jeg selv gammel Aabenraa-dreng og ved, der er et kæmpe behov her i byen, siger Jesper Nydahl Biel.

Annonce

Shelter Forsorgshjem

Forsorgshjemmet bliver et tilbud efter servicelovens § 110. Ifølge den skal kommunalbestyrelsen tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, og som har behov for botilbud og for tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efterfølgende hjælp.

Arbejder på højtryk

Så sent som fredag kunne JydskeVestkysten fortælle, at der er sket en eksplosiv stigning i antallet af hjemløse i Aabenraa, og i sidste måned var historien, at der ikke ser ud til at blive noget vinterherberg i år.

- Men det er egentlig bare et heldigt tilfælde, for vi har været i gang med forberedelserne siden februar. Oprindeligt havde vi håbet at åbne i august, men alt det med byggetilladelse, godkendelse fra Socialtilsynet og så videre trækker lidt ud, og vi går stadig og venter, siger Jesper Nydahl Biel, som dog håber at kunne åbne i december, så man kan opfylde lidt af vinterbehovet.

- Det arbejder vi på højtryk for, og allersenest bliver det 1. januar. Det ved vi lidt mere om, når byggeprocessen er længere henne om nogle uger. Det er en gammel kontorbygning, så der skal laves en masse værelser og trækkes en masse strøm, siger Jesper Nydahl Biel.

Konkret bliver der tale om et forsorgshjem med ti pladser. Det bliver drevet af Dorthe Lambertsen og Jesper Nydahl Biel og en håndfuld medarbejdere. De hjemløses hjemkommune finansierer opholdet, og staten refunderer halvdelen.

For menneskenes skyld

Det er ifølge Jesper Nydahl Biel ikke ligefrem noget, man bliver rig af.

- Vi gør det heller ikke for pengenes skyld, men for menneskenes. For vi ved, der er et kæmpe behov, siger han.

Normalt drives den slags af private, der har store organisationer bag sig, men folkene bag Shelter Forsorgshjem er ikke bekymret ved tanken om at stå på egne fødder.

- Vi er glade, bare det kan køre rundt. Med det kendskab, vi har til området, er vi sikre på, vi kan holde skindet på næsen, siger Jesper Nydahl Biel.

De finansierer selv opstarten. Prisen vil de ikke ud med.

- Men det har ikke været billigt, så meget kan jeg fortælle, siger Jesper Nydahl Biel.

Usikker på løsningen

Karsten Meyer Olesen (S) formand for social- og sundhedsudvalget, har tidligere udtrykt bekymring over, at antallet af hjemløse stiger, og at Den Blå Oase har opgivet at drive nødherberg om vinteren. Han er dog ikke sikker på, at dette, kommende tilbud er det helt rette.

- Det er rigtigt, at de rammer ned i et område, hvor vi har udfordringer, og hvor vi er i nød, men nu er forsorgshjem ikke helt det samme som et herberg. For kommunen er det en relativt dyr foranstaltning, og vi skal jo passe på pengene. Jeg vil egentlig hellere have fokus på at hjælpe nogen flere, siger han.

Men han er glad for, at folkene bag "tænker i de baner".

- Det er godt, at der er nogen, der vil hjælpe, for vi skal netop have hjulpet de her mennesker. Og det er tilsyneladende nogle gode folk, der kender området. Men jeg er ikke helt klar på, om det lige nøjagtig er et forsorgshjem, vi mangler lige nu, siger Karsten Meyer Olesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce