Annonce
Aabenraa

Efter vinterproblemer og stigning i hjemløse: Nu åbner nyt forsorgshjem

Det nye forsorgshjem får adresse i en gammel kontorbygning på Haderslevvej. Foto: Claus Thorsted
Der er måske godt nyt til det stigende antal hjemløse i Aabenraa. I løbet af nogle måneder åbner nemlig et nyt forsorgshjem på Haderslevvej. Bag projektet står folk, der tidligere har arbejdet for Kirkens Korshær. Socialformand ser tiden an.
Annonce

Aabenraa: Et nyt forsorgshjem er på vej til Aabenraa.

Shelter Forsorgshjem håber snart at slå dørene op på Haderslevvej. Bag det nye tilbud står Dorthe Lambertsen og Jesper Nydahl Biel, der begge kommer fra Herberget Alberta i Sønderborg, som drives af Kirkens Korshær. De har også været med til at etablere Huset Alma til unge hjemløse i samme by.

- Kirkens Korshær har tidligere snakket om at åbne noget her, men det er aldrig blevet til noget. Og så har vi altid haft en idé om at gøre noget på egen hånd. Nu er jeg selv gammel Aabenraa-dreng og ved, der er et kæmpe behov her i byen, siger Jesper Nydahl Biel.

Shelter Forsorgshjem

Forsorgshjemmet bliver et tilbud efter servicelovens § 110. Ifølge den skal kommunalbestyrelsen tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, og som har behov for botilbud og for tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efterfølgende hjælp.
Annonce

Arbejder på højtryk

Så sent som fredag kunne JydskeVestkysten fortælle, at der er sket en eksplosiv stigning i antallet af hjemløse i Aabenraa, og i sidste måned var historien, at der ikke ser ud til at blive noget vinterherberg i år.

- Men det er egentlig bare et heldigt tilfælde, for vi har været i gang med forberedelserne siden februar. Oprindeligt havde vi håbet at åbne i august, men alt det med byggetilladelse, godkendelse fra Socialtilsynet og så videre trækker lidt ud, og vi går stadig og venter, siger Jesper Nydahl Biel, som dog håber at kunne åbne i december, så man kan opfylde lidt af vinterbehovet.

- Det arbejder vi på højtryk for, og allersenest bliver det 1. januar. Det ved vi lidt mere om, når byggeprocessen er længere henne om nogle uger. Det er en gammel kontorbygning, så der skal laves en masse værelser og trækkes en masse strøm, siger Jesper Nydahl Biel.

Konkret bliver der tale om et forsorgshjem med ti pladser. Det bliver drevet af Dorthe Lambertsen og Jesper Nydahl Biel og en håndfuld medarbejdere. De hjemløses hjemkommune finansierer opholdet, og staten refunderer halvdelen.

Annonce

For menneskenes skyld

Det er ifølge Jesper Nydahl Biel ikke ligefrem noget, man bliver rig af.

- Vi gør det heller ikke for pengenes skyld, men for menneskenes. For vi ved, der er et kæmpe behov, siger han.

Normalt drives den slags af private, der har store organisationer bag sig, men folkene bag Shelter Forsorgshjem er ikke bekymret ved tanken om at stå på egne fødder.

- Vi er glade, bare det kan køre rundt. Med det kendskab, vi har til området, er vi sikre på, vi kan holde skindet på næsen, siger Jesper Nydahl Biel.

De finansierer selv opstarten. Prisen vil de ikke ud med.

- Men det har ikke været billigt, så meget kan jeg fortælle, siger Jesper Nydahl Biel.

Annonce

Usikker på løsningen

Karsten Meyer Olesen (S) formand for social- og sundhedsudvalget, har tidligere udtrykt bekymring over, at antallet af hjemløse stiger, og at Den Blå Oase har opgivet at drive nødherberg om vinteren. Han er dog ikke sikker på, at dette, kommende tilbud er det helt rette.

- Det er rigtigt, at de rammer ned i et område, hvor vi har udfordringer, og hvor vi er i nød, men nu er forsorgshjem ikke helt det samme som et herberg. For kommunen er det en relativt dyr foranstaltning, og vi skal jo passe på pengene. Jeg vil egentlig hellere have fokus på at hjælpe nogen flere, siger han.

Men han er glad for, at folkene bag "tænker i de baner".

- Det er godt, at der er nogen, der vil hjælpe, for vi skal netop have hjulpet de her mennesker. Og det er tilsyneladende nogle gode folk, der kender området. Men jeg er ikke helt klar på, om det lige nøjagtig er et forsorgshjem, vi mangler lige nu, siger Karsten Meyer Olesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce