Annonce
Kolding

Efter voldsomt regnvejr: Koldings kloakker bestod den første klimatest

Vandet stuver op, og åen går over sine bredder ved kraftigt regnvejr her ved Plovfuren, fordi det ikke kan komme hurtigt nok væk og ud i fjorden via Kolding Å. Det vil den kommende sluse og opmagasineringsbassinerne i oplandet afhjælpe i fremtiden. I lørdags udnyttede en borger situationen på den gode måde og tog en tur på sit paddleboard. Foto: Kim Vedebech
BlueKoldings store investeringer i nye store regnvandsbassiner og store rør viste deres værd under weekendens voldsomme og langvarige regn.
Annonce

Kolding: For få år siden ville et regnvejr af den kaliber, der ramte Kolding fredag, have fået kloakdækslerne rundt omkring i byen til at give efter for tryk og springe op på grund af for voldsomme mængder af vand i rørerene.

Men det skete ikke, konstaterer direktør for BlueKolding Per Holm efter den langvarige og vedvarende regn over et helt døgn. Der faldt 50 millimeter regn, som svarer til 50 liter vand på hver eneste kvadratmeter i Kolding.

- Og det er altså meget for danske forhold. Men kloakkerne bestod den første klimatest takket være de nye og udvidede regnvandsbassiner ved Riberdyb, Paabyvej, Klintevej, Bellevuegade og Enevold Sørensensvej i kombination med nye og større rør for eksempel til rørledningsbassinet under Skamlingvejen.

- Vi kunne følge situationen online via vores overvågningssystem, og vi kunne se, hvordan vandet blev opsamlet i bassinerne og derefter faldt lige så stille og roligt som i et badekar i stedet for at fosse ud i kloaksystemet og lave ulykker. Det er dejligt, siger Per Holm.

Slusen

  • Anlægget med pumpe og sluse skal sættes i drift, når der er skybrud eller langvarig nedbør eller ved høj vandstand i Kolding Fjord.
  • Når sluseportene lukkes og pumperne sættes i gang, flyttes åvandet fra Kolding Å til Kolding Fjord. Det betyder, at anlægget kan fjerne så meget vand i Kolding Å med pumperne, at der bliver plads til de store vandmængder, der kommer fra oplandet til Kolding Å i forbindelse med fx skybrud.
  • På den måde er anlægget med til at sikre, dels at Kolding Å ikke løber over sine bredder, og dels at Kolding Å kan fungere som opsamlingsbassin for tag- og overfladevand fra Kolding midtby og fra oplandet. Kilde: BlueKolding

Annonce

En milliard

De seks regnvandsbassiner er enten nybyggede eller blevet udvidet løbet af de seneste fem år, og her er der tale om investeringer i 150 millioner kroners klassen.

Men BlueKolding er langt fra færdig med at klimasikre Kolding for at undgå oversvømmelser ved regn og skybrud.

- Nej. Vi kunne jo have fået ligeså meget vand, som de fik i Vejle, og så ville man have set, at vi ikke er færdige. De næste 10 år vil vi bruge omkring en milliard kroner på at klimasikre Kolding, siger Per Holm.

Næste store investering er en sluse og en pumpestation ved udløbet af Kolding Å til omkring 65 millioner kroner, og så arbejder BlueKolding og Kolding Kommune også på tre andre projekter, som går ud på at tilbageholdevandet i oplandet til byen, så åen ikke går over sine bredder og oversvømmer midtbyen. Planen er at bygge vandmagasiner - eller vandparkeringspladser, som Per Holm, kalder dem - ved Donssøerne, lige vest for E45 og i Hylkedalen, hvor der skal findes plads til at opmagasinere mellem 2,0 og 2,4 millioner kubikmeter vand, indtil der er plads nok i kloaksystemet til at tage imod det.

I dag er den eneste mulighed for at tilbageholde vandet i Kolding Å-systemet ved Harteværket, hvor turbinerne kan slukkes, så vandet stuver op i Donssøerne.

Per Holm forventer, at slusen er klar til brug i 2023.

Broerne inde i byen kommer til at virke som propper i vandløbet, når store vandmasser skal væk. Her kan man se, at der lørdag formiddag ikke var langt igen, før åen ville gå over sine bredder ved Søndertorv. Foto: Per Holm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce