Annonce
Sydjylland

Efter VUC Syd-sag: Ministerier vil skærpe tilsyn med uddannelsesinstitutioner

To ministerier, der har tilsyn med landets uddannelsesinstitutioner, erkender, at der skal strammes op. Arkivfoto: Timo Battefeld
De to ministerier, som fører tilsyn med landets uddannelsesinstitutioner, erkender, at der er behov for flere tiltag i forlængelse af Rigsrevisionens kritik. Den henviser til flere eksempler på VUC Syd.

Respons: Der er behov for at følge uddannelsesinstitutionerne tættere og skærpe tilsynet.

Det mener de to ministerier, som har ansvaret for at føre tilsyn med uddannelsesinstitutioner som blandt andre VUC Syd, der har været i så alvorlige økonomiske problemer, at staten har trådt til med lån på minimum 25 millioner kroner.

På baggrund af Rigsrevisionens kritik af statens kontrol med flere skoler, lægger regeringen op til at skærpe reguleringen af uddannelsesinstitutionerne. Børne- og Undervisningsministeriet har oplyst, at ministeriet til brug for en fortsat videreudvikling af tilsynet tidligere i år har udviklet en model, som skal udpege institutioner, der inden for en årrække kan blive udfordret på økonomisk bæredygtighed, herunder for stor gældsætning.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har oplyst, at Rigsrevisionens undersøgelse indeholder en række gode anbefalinger til ministeriets tilsyn, som vil blive indarbejdet i vejledninger til institutionerne. Det gælder blandt andet behovet for udarbejdelse af en finansiel strategi, anvendelse af uafhængig rådgivning og eventuel videreførelse af afdragsfrihed.

Annonce

Lån

Erhvervsskoler, gymnasier og VUC ejer selv deres bygninger og kan frit optage lån gennem banker og realkreditinstitutter. Det er dog Rigsrevisionens vurdering, at mange uddannelsesinstitutioner anvender risikofyldte instrumenter. For eksempel såkaldte swaplån og afdragsfrie lån.

- I første omgang skal vi stille krav til institutionerne om at udarbejde finansielle strategier og om at søge professionel rådgivning, når de optager lån. Derefter skal vi hurtigt have belyst, hvordan vi kan skærpe reguleringen, udtalte uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i oktober.

Børne- og Undervisningsministeriet har desuden i et svar til revisionen bemærket, at ministeren kan pålægge en bestyrelse at træde tilbage og i den forbindelse indsætte et midlertidigt styre, indtil en ny bestyrelse er nedsat. Det har netop været tilfældet med VUC Syd, hvor et midlertidigt styre har været indsat siden september 2018 med fokus på at få styr på økonomien.

- Ministeriet har videre oplyst, at der er mulighed for, at ministeren kan iværksætte søgsmål mod bestyrelsen, og at både hjemlen til at afsætte bestyrelsen og ministeriets søgsmålskompetence har fundet anvendelse. Ministeriet bemærker derfor, at der er et vist incitament til at udvise skyldige økonomiske hensyn, og at det ikke er risikofrit at træffe vidtrækkende økonomiske beslutninger, skriver ministeriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Esbjerg

Partifæller i sammenstød over balloner: Nogle er mere forbudte end andre

Annonce