Annonce
Billund

Efterlysning på forsvundet relief: Enrico Dalgas søges

Bronzerelieffet af Enrico Dalgas på søjlen på Søndre Ringvej er ikke set siden 2009. Til venstre ses relieffet på søjlen. Til højre ses søljen, som den ser ud i dag. Kurt Nørgaard søger efter nogen, der har en idé om, hvor relieffet befinder sig. Privatfoto
Formanden for Besættelsessamlingens Venner Grindsted, Kurt Nørgaard, er gået på jagt efter relieffet af Enrico Dalgas, der forsvandt fra sin sten i 2009.

Grindsted: I 2009 blev bronze-relieffet med Enrico Dalgas fjernet fra stensøjlen, der står på heden ud mod Søndre Ringvej i Grindsted.

For nogle år siden fandt en hundelufter relieffet, der lå smidt i lyngen bag ved stensøjlen, og stillede det ved søjlen. Siden har ingen set noget til bronze-relieffet af Dalgas, der var en af de ledende kræfter bag tilplantningen af heden og desuden medstifter af Det Danske Hedeselskab.

Det har længe været en torn i øjet på formanden for Besættelsessamlingens Venner Grindsted, Kurt Nørgaard, at søjlen står der uden relief. Derfor har han sat sig for at gøre en indsats for at prøve at få Enrico Dalgas frem i lyset igen, så han kan blive sat på stenen igen.

- Der skal gøres noget ved det. Relieffet skal på igen. Enten skal det findes eller også skal der laves et nyt - eller også skal stenen væk. Det er synd, at stenen står der uden relief, kun med Enrico Dalgas' navn, mener Kurt Nørgaard.

Stensøjlen - med bronzerelieffet af Enrico Dalgas - stod oprindelig i Anlægget i Grindsted, men blev i 1992 flyttet ud på heden.

Annonce

Fuld anonymitet

Relieffet er udført af Anders Jensen Bundgaard, der var en dansk billedhugger, der blandt andet har stået for udsmykningen af dele af Christiansborg og Københavns Rådhus. Han er dog mest kendt for sit arbejde på Gefionspringvandet i København.

Billund Kommunes Museer har tidligere eftersøgt relieffet, men uden held, og de har også prøvet af finde den form, som Anders Bundgaard brugte til at støbe relieffet efter. Det er heller ikke lykkedes.

Relieffet måler cirka 65 centimeter i højden og 25 centimeter på det bredeste sted.

Hvis der er nogen, der kender noget til, hvor relieffet befinder sig, så hører Kurt Nørgaard gerne om det, og han garanterer fuld anonymitet.

- Vi kan også aftale, at relieffet bliver stillet et bestemt sted, hvor jeg så afhenter det, når finderen er væk. Det vigtigste er, at det kommer på stenen igen, siger Kurt Nørgaard.

Han kan træffes på telefon: 2750 9095 eller mail: formand@begv.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce