Annonce
Billund

Efterlysning på forsvundet relief: Enrico Dalgas søges

Bronzerelieffet af Enrico Dalgas på søjlen på Søndre Ringvej er ikke set siden 2009. Til venstre ses relieffet på søjlen. Til højre ses søljen, som den ser ud i dag. Kurt Nørgaard søger efter nogen, der har en idé om, hvor relieffet befinder sig. Privatfoto
Formanden for Besættelsessamlingens Venner Grindsted, Kurt Nørgaard, er gået på jagt efter relieffet af Enrico Dalgas, der forsvandt fra sin sten i 2009.

Grindsted: I 2009 blev bronze-relieffet med Enrico Dalgas fjernet fra stensøjlen, der står på heden ud mod Søndre Ringvej i Grindsted.

For nogle år siden fandt en hundelufter relieffet, der lå smidt i lyngen bag ved stensøjlen, og stillede det ved søjlen. Siden har ingen set noget til bronze-relieffet af Dalgas, der var en af de ledende kræfter bag tilplantningen af heden og desuden medstifter af Det Danske Hedeselskab.

Det har længe været en torn i øjet på formanden for Besættelsessamlingens Venner Grindsted, Kurt Nørgaard, at søjlen står der uden relief. Derfor har han sat sig for at gøre en indsats for at prøve at få Enrico Dalgas frem i lyset igen, så han kan blive sat på stenen igen.

- Der skal gøres noget ved det. Relieffet skal på igen. Enten skal det findes eller også skal der laves et nyt - eller også skal stenen væk. Det er synd, at stenen står der uden relief, kun med Enrico Dalgas' navn, mener Kurt Nørgaard.

Stensøjlen - med bronzerelieffet af Enrico Dalgas - stod oprindelig i Anlægget i Grindsted, men blev i 1992 flyttet ud på heden.

Annonce

Fuld anonymitet

Relieffet er udført af Anders Jensen Bundgaard, der var en dansk billedhugger, der blandt andet har stået for udsmykningen af dele af Christiansborg og Københavns Rådhus. Han er dog mest kendt for sit arbejde på Gefionspringvandet i København.

Billund Kommunes Museer har tidligere eftersøgt relieffet, men uden held, og de har også prøvet af finde den form, som Anders Bundgaard brugte til at støbe relieffet efter. Det er heller ikke lykkedes.

Relieffet måler cirka 65 centimeter i højden og 25 centimeter på det bredeste sted.

Hvis der er nogen, der kender noget til, hvor relieffet befinder sig, så hører Kurt Nørgaard gerne om det, og han garanterer fuld anonymitet.

- Vi kan også aftale, at relieffet bliver stillet et bestemt sted, hvor jeg så afhenter det, når finderen er væk. Det vigtigste er, at det kommer på stenen igen, siger Kurt Nørgaard.

Han kan træffes på telefon: 2750 9095 eller mail: formand@begv.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce