Annonce
forside

Efterlyst mand er fundet død

Det var en helikopter (ikke den på fotoet), som fandt den demente mand. Arkivfoto: Annelene Petersen

Den 74-årige demente mand, som onsdag eftermiddag forlod Engbo Plejecenter i Krogager, er torsdag formiddag fundet død.

Krogager: Den efterlyste, demente mand, som onsdag eftermiddag forlod Engbo Plejecenter i Krogager, er torsdag fundet død. Den svært demente mand blev fundet i et vandløb, oplyser Billund Kommune.

Manden led af parkinson og var svært dement, men han var let til bens og kunne derfor sagtens komme vidt omkring. Både onsdag eftermiddag og aften samt torsdag formiddag var Sydøstjyllands Politi ude med hundepatruljer for at lede efter den forsvundne mand, men det lykkedes altså ikke at finde ham i live.

Sydøstjyllands Politi oplyser via Twitter, at det var en redningshelikopter, der fandt manden. Politiet sender en tak til de mange frivillige, der har deltaget i eftersøgningen og tilføjer, at det ikke har yderligere oplysninger eller kommentarer til sagen.

Annonce

GPS kræver samtykke

Det er ikke mere end et par måneder siden, at en bortgået, dement kvinde fik sat en større eftersøgning i gang i Billund. Lige som i dette tilfælde havde hun ikke en gps, som let kunne identificere, hvis hun befandt sig.

En sådan gps, der på rekordtid kunne have ledt plejecentrets personale på rette vej, kan sættes på demente borgere, men det er ikke en beslutning, som kommunen eller plejecentret uden videre kan tage.

- Systemet findes, men det må ikke bruges, uden der er givet samtykke af en borger, som er ved sine fulde fem, eller dennes pårørende. Ellers bliver det i lovgivningen betragtet som magtanvendelse. Når en ældre borger bor på et plejecenter, bor han eller hun i princippet i egen bolig, og så må vi ikke pålægge dem tvang, siger Jan Møller Iversen, der er social- og sundhedsdirektør i Billund Kommune.

Rundt omkring på kommunens plejecentre sidder der ældre og demente borgere, som ved hjælp af elektroniske hjælpemidler let kan findes, hvis de kommer for på afveje for langt væk fra plejecentret.

- Systemet findes, og de, der har givet tilsagn, bruger det, men mig bekendt havde han ikke sådan en gps på, siger Jan Møller Iversen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Kolding

Formand vil rulle udskældt besparelse tilbage: - Ældre skal bevare muligheden for at spise sammen

Annonce