x
Annonce
forside

Efterlyst mand er fundet død

Det var en helikopter (ikke den på fotoet), som fandt den demente mand. Arkivfoto: Annelene Petersen

Den 74-årige demente mand, som onsdag eftermiddag forlod Engbo Plejecenter i Krogager, er torsdag formiddag fundet død.

Krogager: Den efterlyste, demente mand, som onsdag eftermiddag forlod Engbo Plejecenter i Krogager, er torsdag fundet død. Den svært demente mand blev fundet i et vandløb, oplyser Billund Kommune.

Manden led af parkinson og var svært dement, men han var let til bens og kunne derfor sagtens komme vidt omkring. Både onsdag eftermiddag og aften samt torsdag formiddag var Sydøstjyllands Politi ude med hundepatruljer for at lede efter den forsvundne mand, men det lykkedes altså ikke at finde ham i live.

Sydøstjyllands Politi oplyser via Twitter, at det var en redningshelikopter, der fandt manden. Politiet sender en tak til de mange frivillige, der har deltaget i eftersøgningen og tilføjer, at det ikke har yderligere oplysninger eller kommentarer til sagen.

Annonce

GPS kræver samtykke

Det er ikke mere end et par måneder siden, at en bortgået, dement kvinde fik sat en større eftersøgning i gang i Billund. Lige som i dette tilfælde havde hun ikke en gps, som let kunne identificere, hvis hun befandt sig.

En sådan gps, der på rekordtid kunne have ledt plejecentrets personale på rette vej, kan sættes på demente borgere, men det er ikke en beslutning, som kommunen eller plejecentret uden videre kan tage.

- Systemet findes, men det må ikke bruges, uden der er givet samtykke af en borger, som er ved sine fulde fem, eller dennes pårørende. Ellers bliver det i lovgivningen betragtet som magtanvendelse. Når en ældre borger bor på et plejecenter, bor han eller hun i princippet i egen bolig, og så må vi ikke pålægge dem tvang, siger Jan Møller Iversen, der er social- og sundhedsdirektør i Billund Kommune.

Rundt omkring på kommunens plejecentre sidder der ældre og demente borgere, som ved hjælp af elektroniske hjælpemidler let kan findes, hvis de kommer for på afveje for langt væk fra plejecentret.

- Systemet findes, og de, der har givet tilsagn, bruger det, men mig bekendt havde han ikke sådan en gps på, siger Jan Møller Iversen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Efterlysning: Hvor er Daniel?

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Sydjylland

Fortsat færre syddanskere indlagt med coronavirus: Koncerndirektør forventer dog stigning efter påske

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce