Annonce
Aabenraa

Efterskole lagde kølen til "Skibet"

Den lille grå Ferguson var kørt i stilling for at køre den jord væk, som eleverne tog med deres første spadestik. Tilbygningen til idrætshallen står færdig til jul. Den A.P. Møllerske Støttefond har doneret 8,5 millioner kroner til byggeriet, der kommer til at stå i godt ti millioner kroner. Foto: Jan Sternkopf

Eleverne på Aabæk Efterskole greb spaden for at grave ud til en tilbygning, som for størstedelen er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond

Aabæk: Et nybyggeri til "en hulens masse penge" tog sin begyndelse ved Aabæk Efterskole torsdag middag, hvor eleverne efter tur tog første spadestik til det, som i løbet af de kommende måneder bliver til "Skibet".

Det er en tilbygning til den eksisterende idrætshal, forklarer forstander Thomas Frickmann, og faciliteterne med fitness-rum, undervisningslokale, bad og fællesrum skal primært bruges af elever i skolens idrætslinje, men også af de øvrige elever, påpeger forstanderen.

- Vi vil gerne lære dem at være mere selv-aktive, så eleverne får et "kørekort" til centeret, som de kan bruge døgnet rundt, fortæller Thomas Frickmann.

Det var en "historisk dag" for skolen, mente han. Blandt andet fordi Den A.P. Møllerske Støttefond har bidraget med 8,5 millioner kroner til byggeriet.

- Vi søgte i første omgang om fire millioner kroner - men Støttefonden opgraderede selv projektet til det dobbelte. Ialt står det til godt ti millioner kroner, idet vi selv har sparet to millioner kroner op til formålet.

Henvendt til eleverne sagde han:

- Det er jer elever, der har en kæmpeaktie i det hér. Mange af jer vil gansske vist ikke nå at se byggeriet stå færdig til jul i år, men når I kommer til gammel-elev-dag i årene fremover, så vil I kunne fortælle jeres børn og børnebørn med stolthed, at uden jer ville dette byggeri ikke være blevet til noget.

Og så fik næst-yngste elev Jack Rasmussen æren af at sætte den gyldne spade i jorden første gang. Herefter gik det slag i slag, idet alle eleverne holdvis blev kaldt til skovlen for at give deres bidrag til byggeriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce