Annonce
Esbjerg

Efterskole vil genskabe den gamle herregård: Nu har arkitekterne lavet en plan

Bramming Hovedgård går helt tilbage til 1572, men den nuværende og fredede hovedbygning er fra 1784. Foto: Lars Fahrendorff
Sydvestjyllands Efterskole i Bramming har fået arkitekt til at tegne en plan for 3.500 ekstra kvadratmeter under tag. Der skal være bedre plads og samtidig skal udseendet fra den gamle herregårds tid genskabes.

Bramming: Der kommer efter planen til at ske store ændringer på Sydvestjyllands Efterskole og Bramming Hovedgård i de kommende år. Efterskolen vil gerne have mere plads og samtidig mere tidssvarende faciliteter, som dækker de behov, som der i dag er til undervisning på en efterskole. Derfor har arkitektfirmaet E+N Arkitektur med speciale i herregård nu lavet en plan for 3.500 ekstra kvadratmeter under tag.

- Vi har kigget 10-15 år frem, og bedt arkitektfirmaet om at komme med et bud på, hvordan den skal se ud til den tid, fortæller forstanden Tonny D. Sørensen.

Efterskolen har i forvejen mellem 8.000 og 9.000 kvadratmeter under tag.

Annonce

Fredet herregård

Og det er ikke bare sådan at lave om på en fredet hovedgård fra 1700-tallet. Derfor er der arkitektfirma på, som har løst en lang række lignende opgaver på herregårde rundt om i landet.

Thomas Degn Friis har tegnet et udkast, som rummer en bærende idé:

-  I dialog med forskellige fagfolk i Esbjerg Kommune er ideen er at genskabe den gamle hovedgård med fire længer, så vi får den store gårdsplads foran hovedbygningen tilbage med den flotte allé i midten. Vi genopfører altså en fløj til højre for hovedbygningen, hvor der i dag ingen er, og delvist ud mod vejen. Men vi lukker ikke af med en port, som der var i gamle dage. Der vil stadig være et åbent kig ind i gårdspladsen mod hovedbygningen. Åbenhed mod byen har været vigtigt for efterskolen, forklarer Thomas Degn Friis.

Arkitekt Thomas Friis og forstander Tonny Sørensen med modellen over, hvordan det hele skal se ud, hvis det bliver til virkelighed. Foto: Lars Fahrendorff
Annonce

Op mod 50 mio. kroner

Der bliver derfor to bygninger ud mod Kirkebrovej, som er adskilte af indkørslen til alléen. På gårdspladsen til venstre for hovedbygningen, hvor der i dag er en stor elevbygning med værelser, vil arkitektfirmaet rejse en stor åben bygning, der genskaber illusionen af en staldbygning. På den måde skal symmetrien i de oprindelige herregårdsanlæg genskabes med alleen i midten.

Det koster mange millioner at bygge så meget, så Tonny D. Sørensen understreger, at det er planer, som forhåbentlig kan blive til virkelighed i etaper i de kommende mange år:

- Vi mangler stadig et estimat på prisen fra arkitekterne, og projektet vil forventeligt også blive lavet i etaper. Men mit forsigtige bud vil være at den samlede entreprisesum vil løbe op i 50 millioner kroner. Vi håber at kunne få hjælp fra nogle fonde til noget af det. Det gælder også reparationer på Hovedgården , hvor blandt andet taget skal udskiftes, forklarer Tonny D. Sørensen.

Arkitekt Thomas Friis' model af det færdige herregårdsanlæg. Foto: Lars Fahrendorff

De nye bygninger er blandt andet en ny, ekstra hal, men det er ellers primært bygninger til undervisning.

Den gamle hovedbygning rummer i dag både forstanderbolig, undervisningslokaler og lærerboliger.

Bramming Hovedgårds sidste adel

Den sidste repræsentant for en adelsslægt, der boede på Bramminggård, var Henrik Christian Wormskiold, der havde købt gården i 1749. Hans enke, Ingeborg Christianede Teilman, solgte i 1761 gården til Rasmus Øllgård, en bondesøn fra Ølgod, der havde arbejdet sig op som købmand. I 1786 byggede Terman Øllgård den nuværende hovedbygning, og gav Bramminggård navnet Bramming Hovedgård. Driften var stadig baseret på stude. Bramming Hovedgård forblev i Øllgård-slægten til den gik på tvangsaktion i 1882. Herefter var det slut med almindelig landbrugsdrift. Under ejeren Gustav Valdemar Sørensen solgtes de 270 tdr. land fra til Ribe Udstykningsforening i 1915, så der kun var 30 tdr. land tilbage. Store dele af det nuværende Bramming ligger på de gamle Bramminggårds marker.


Men mit forsigtige bud vil være at den samlede entreprisesum vil løbe op i 50 millioner kroner.

Tonny Sørensen, forstander
Annonce
Erhverv For abonnenter

Konkurrencen vokser dag for dag: Firmaerne på Esbjerg Havn tror på vækst

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Efter halvandet års forsinkelse: Nu fortsætter sag mod bisidder, der kaldte jobcenter-ansatte åndsboller og løgnere på YouTube

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Vejen For abonnenter

Emma fra 9. klasse holdt årets tale: - Skolen har lært mig, at jeg hverken vil være prinsesse eller astronaut

Speedway For abonnenter

Ingen tvivl overhovedet: Ét finalehold var bare meget bedre end alle de andre

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg

Efter kommunalt administrativt bøvl: Endelig kunne Endrup indvie ny storkerede med både storke, bål og babyer

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev

Landsby skaber sin egen verdenspremiere: - Vi er blevet blæst bagover af opbakningen

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Aabenraa

Bar hud på vej: Nu kommer høring om byggeri på stranden

Billund For abonnenter

Lise siger nej tak til misbrugere på plejehjemmet: Er det ikke billigere at leje værelser i Grindsted?

Varde

7-kanten i Varde melder klar scene til sommerens store forestilling med Martin Brygmann i rollen som H.C. Andersen

Annonce