Annonce
Ringkøbing-Skjern

Efterskoleelevens corona-liv: Lune rundstykker og en lurende tragedie

Der er lektierne, lillebroren og alle de praktiske gøremål. Og så er der det med bedstefar... Jacob Svendsen fortæller lavmælt og rørende om en helt anderledes corona-problematik. Privatfoto
Fuglefløjt og tastaturklik, gyllelugt og mad på bordet: Jacob Svendsen, som går i 10. klasse på Fjordvang Efterskole, fortæller om Corona-hverdagen hjemme i Brørup, hvor dyb alvor sætter hverdagens helt almindelige gøremål i relief.

Det er morgen i familien. Klokken 05:15 står far op, så han kan komme i bad og gøre sig klar til at tage på arbejde. Da han er blevet klar og har forladt badeværelset, står mor op cirka 05:30 for at gå i bad, så hun også kan blive klar til arbejde. Far går op i køkkenet, hvor han først lukker hunden ud, så den kan tisse. Den bliver lukket hurtigt ind igen, da det er en labrador, som kan lugte, at der er mad, og den er meget sulten.

Far giver den noget mad og frisk vand. Han laver sin egen mad. Han spiser havregryn til morgenmad. Mor er kommet ud af badet og får noget tøj på. Så siger hun farvel til far, som skal møde klokken 06:00. Far sætter sig ud i bilen og kører på arbejde. Så fister mor lidt rundt, får spist en klapsammen med pikant-ost, tager sin taske og sine sko på, klapper hunden, låser døren og kører på arbejde. Hun skal møde klokken 07:00 og har en køretur på 35 minutter.

Annonce

Drengenes bedstefar lider af kræft og har ikke lang tid igen. De vil gerne nå at besøge ham på sygehuset, men det må de ikke.

Den store dreng og den lille dreng

Da klokken bliver 07:00, står den store dreng op for at gå i bad. Det tager ikke så lang tid, da det kun er for at blive ren, for der kommer ikke nogen på besøg.

Det er en ret speciel tid lige nu. Nogle vil kalde den Coronatid. Det vil sige, at hele verden lider under den såkaldte Coronavirus, som spreder sig gennem luften og berøring. Det gør, at alle offentlige steder i Danmark og mange arbejdspladser er blevet lukket eller gået konkurs, så både den store dreng og den lille dreng skal ikke i skole.

Hele verden har været lukket ned i en måned nu. Først måtte man være 1000 sammen, så måtte man være 100, nu kun 10, og der bliver sagt i radioen, at de vil sætte det ned til fem i samme lokale, med tre meter imellem.

Den store dreng kommer ud af badet og tager noget tøj på. Han går op, klapper hunden og laver noget morgenmad. Han laver to fryserundstykker i ovnen. Han smører smør på og lægger en spegepølse på dem alle sammen. Han lyder tilfreds i dag, da der ikke så meget, der skal laves.

Han spiser sin morgenmad, hvorefter han går ned og starter computeren. Han laver online-skole med Fjordvang Efterskole. Klokken er 08.30. Den store dreng er i fuld gang med lektierne, da den lille dreng står op. Han går op i køkkenet og spiser nogle cheerios. Han går ned til sin computer og starter den. Han skal også lave lektier.

Frokost i fællesskab

Lyden af fuglefløjt er blevet overdøvet af tastaturlyde, og duften af lune rundstykker er blevet til gylle fra marken bag huset.

Da klokken bliver 11:45, bliver drengene enige om at lave middagsmad. De er begge to færdige med deres lektier, så den lille dreng begynder at varme nogle skinkestrimler, og den store dreng går udenfor for at fyre, så der er gulvvarme til dagen efter.

Da han alligevel er udenfor, flytter han også lige vandetraktoren. Da han kommer ind igen, har den lille dreng næsten lavet al maden, som de hjælpes færdige med. De sætter sig og nyder den sammen. De rydder op og tømmer opvaskeren, fylder den med det beskidte.

Da der er ryddet op i hele huset, går den lille dreng ned på sit værelse og spiller computer, og den store dreng går udenfor for at lave noget praktisk.

Brændende kærlighed og begravelse

Da klokken bliver 16.30, kommer moren hjem. Hun pakker bilen ud.

Den store dreng kommer ind for at sige, at han er sulten, og spørge, hvad de skal have at spise. Hun spørger: Kartoffelsuppe eller brændende kærlighed? Han siger brændende kærlighed. Hun begynder at skrælle kartofler og stege bacon, imens den store dreng går ud for at flytte vandetraktoren igen.

Far kommer hjem klokken 17.50, da de skal til at spise. Maden bliver klar. De sidder alle ved bordet.

Mor og far diskuterer omkring begravelse, og at man maksimalt må være 10 personer. Drengenes bedstefar lider af kræft og har ikke lang tid igen. De vil gerne nå at besøge ham på sygehuset, men det må de ikke.

Corona påvirker alt i deres hverdag.

Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Borgmester: Der er grund til lidt mere optimisme end i KIFs tidligere økonomiske kriser

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce