Annonce
Varde

Efterskoleelever fra Varde: Lykken er at arrangere noget der giver mening

Gruppen, der skulle arrangere en udflugt med temaet "lykke", valgte Tierheim Berlin som mål. Fra venstre: Laura Hedegaard Amalie Benée, Camilla Bliksted og Amalie Sørensen. PR-foto
Når Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole rejser til Berlin, får eleverne overdraget ansvaret for at planlægge deres egne ture. Det kom der en flødeskumsindsmurt lærer, en stor donation og en tur til Nordeuropas største dyreinternat ud af.

Varde: På Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole tager man hvert år på studietur til Berlin, og de 10. klasses-elever, der vælger projektledelse, skal forberede en halvdagstur.

Den udfordring fik fire piger - med den tilføjelse, at det skulle handle om følelsen "lykkelig". I en brainstorm med resten af skolens elever forbandt mange lykke med at hjælpe andre, noget med dyr og med mad.

- Så vi tænkte: hvordan kan man dog gøre det i Berlin? fortæller Amalie Benée, som sammen med resten af gruppen, Amalie Sørensen, Laura Hedegaard og Camilla Bliksted, gik i gang med opgaven.

Annonce
Tierheim Berlin har plads til 1800 små og store dyr. Her hilser Mikkeling Shülter og Jasmin Andreassen på et af dem, der venter på et nyt hjem. PR-foto

Dyrene får en chance mere

Det mundede ud i, at de tog en gruppe af skolens elever med til Tierschutzverein für Berlin, eller Tierheim Berlin. Det er et af de største dyreinternater i Europa med plads til 1800 dyr. Her bor alt fra to æsler, en fuldvoksen gris, 300 hunde, et utal af katte, en række kaniner og en flok aber fra et nedlagt cirkus. Stort set alle dyrene kommer fra Berlin, og de får en chance mere – enten for at blive adopteret af en ny familie eller for at få et godt liv på internatet, til de dør en naturlig død. Her er tilknyttet blandt andet otte dyrlæger samt et stort hold af frivillige, som går tur med hundene og kæler med kattene, så de kan blive trygge ved mennesker igen. Det fortæller Amalie Benée i en pressemeddelelse.

Skaffede støtte til dyreinternatet

For at støtte Tierheim Berlin var Varde-eleverne før rejsen ude og sælge julekalendere, de sang og spillede på gaden og arrangerede en støtteaften med spil og boder – herunder et stort hit: Skyd læreren ned med flødeskum.

- Alt i alt endte vi med at donere over 700 euro, og det var simpelthen så skønt. Det rykker at få ansvar og ikke bare komme med på tur, men planlægge den selv. Og det er endnu federe at rejse et sted hen, hvor man samtidig kan være med til at gøre en forskel, lyder det fra Amalie Benée.

Emma Skov og Laura Hedegaard er på besøg blandt smådyrene i det tyske dyreinternat. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Esbjerg

Vred bilist bliver sigtet for vold

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];