Annonce
Vejen

Efterskoleelever mødte erhvervslivet

Smedekarle fra Hygum Hjemstavnsgård lærte elverne at smede en kødvender. PR foto
Elever fra Ladelund og Askov efterskole brugte en uge på at bygge bro til en erhvervsuddannelse. De samlede en vandlås, lagde fliser og smedede deres egen kødvender.

Vejen: I disse år er der fokus på at få unge til at vælge en erhvervsuddannelse. På Ladelund Efterskole har den forgangne uge været præget af dette fokus. Tre uddannelsesinstitutioner var på besøg for at lave brobygningsmatch med eleverne fra Ladelund og Askov efterskoler. Det var SOSU Esbjerg, Kjærgård Landbrugsskole og Hansenberg. Eleverne er i gang med at arbejde med deres IBO – Innovations Brobygnings Opgave. Her skal eleverne i grupper samarbejde med en virksomhed og en erhvervsuddannelsesinstitution. Eleverne skal arbejde med et af de 17 verdensmål og hjælpe den pågældende virksomhed med et problem, de har. Det kunne for eksempel være et problem med sortering af emballage.

En dag var SkillsDenmark på besøg med tre tilbud til alle elever. De skulle alle igennem Efterskole Skills, som er en konkurrence i forskellige erhvervsfag. For eksempel skulle de samle en vandlås, folde servietter, samle kobberrør og lægge et flisemønster. Det foregik på tid, og de to hurtigste hold skal deltage i danmarksmesterskaberne i Efterskole Skills i Bellacentret til januar.

Annonce
Efterskoleelverne lærte at lægge fliser i mønster. PR foto

Der blev gået til stålet

Eleverne skulle også lave et bord-bænkesæt ud af fine planker. Et forlængerledningsworkshop var også på programmet. Her fik eleverne udleveret ledning og stik. Sidste tilbud til eleverne var et foredrag med Jamil. En fyr som fortalte om sin opvækst i Danmark, og det at være på kant med loven. Han har nu fundet retning i livet igen.

Ugen sluttede af med at 10. klasse fysik/kemi var på Poul La Cour museet i Askov, hvor de arbejdede med vindkraft. Håndværk & Designholdet havde besøg af et hold smedekarle fra Hygum Hjemstavnsgård. Her blev der gået til stålet ved esserne. Smedene underviste i forskellige teknikker, og alle elever fik lavet deres egen kødvender.

Så er den vist i vinkel. PR foto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidst vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Annonce