Annonce
Esbjerg

Ejendoms-ejer ønsker fem år gamle altaner lovliggjort: Forvaltning siger nej

Altanerne i Kronprinsensgade 30, som Plan & Miljøudvalget senere kommer til at drøfte igen efter en ansøgning om lovliggørelse. Sagen er i første omgang udsat. Privatfoto
Ejeren af Kronprinsensgade 30 har bedt Esbjerg Kommune om at lovliggøre to ulovligt opsatte altaner på bagsiden af ejendommen, men han må vente på svaret, for politikerne i Plan & Miljøudvalget har udsat sagen til det nye år for at få et overblik over lovlige som ulovlige altaner.

Esbjerg: Skal to ulovlige altaner på søjler bag på ejendommen Kronprinsensgade 30 pilles ned - eller får de lov at blive?

Ejeren af ejendommen må foreløbig vente på svaret, efter at Plan & Miljøudvalget på sit seneste møde fik forelagt spørgsmålet efter en henvendelse fra et rådgivende ingeniørfirma, der har søgt om lovliggørelse på vegne af ejeren, Holm Holding ApS.

Ifølge de oplysninger, der er givet til politikerne i udvalget, ser to altaner på bygningens bagside ud til at være opført i 2015 uden byggetilladelse. Altanerne er opført i stål og opstillet på bygningens gård-side på firkantede søjler, og ejendommen ligger indenfor den bevarende lokalplan for Esbjerg indre by.

Annonce

Dokumentation for et nej

I forbindelse med ansøgningen om lovliggørelse af altanerne har ansøgeren indsendt billeder af andre altaner på søjler fra forskellige steder i byen. Det ligner dog et skud i egen fod, for embedsmændene mener - fuldkommen modsat hensigten med at sende den lange række af fotos - at billed-dokumentationen giver et fint billede af, hvorfor man absolut ikke skal tillade den slags. Således skriver forvaltningen, at udvalget af fotos giver et godt indblik i, at ”altaner på søjler sjældent bidrager til arkitektonisk kvalitet”.

Da der ikke er medsendt adresser på de forskellige ejendomme med søjle-altaner har forvaltningen ikke umiddelbart mulighed for at tjekke, om der er givet tilladelse til de eksempler, ansøgeren har indsendt, understregede embedsmændene overfor udvalget.

Men JydskeVestkysten erfarer dog, at udsættelsen af sagen netop hænger sammen med, at politikerne nu ønsker en større oversigt over altaner - lovlige som ulovlige - i midtbyens baggårde.

Annonce

Skaber præcedens

I det konkrete tilfælde vurderer embedsmændene, at en godkendelse af altanernes nuværende udformning strider mod lokalplanens formål om at fastholde og forbedre det eksisterende fysiske miljø arkitektonisk. Ifølge forvaltningen er der heller ikke tidligere i karreen meddelt tilladelse til at etablere altaner på søjler, og derudover er størstedelen af bygningerne opført helt uden altaner. Forvaltningen frygter desuden, at en godkendelse af altaner på søjler kan danne præcedens i karréen og for resten af lokalplan-området.

Til gengæld mener embedsmændene godt, at der på gårdsiden kan etableres altaner, hvis de altså tilpasses i udseende, ikke fremtræder dominerende og ikke har en dybde på mere end halvanden meter af hensyn til optimalt dagslys i lejlighederne. Dybden på de ulovlige altaner er 10 centimeter større end tilladt - 160 centimeter mod tilladte 150 centimeter - men det er ikke alene de få centimeter, det handler om ifølge forvaltningen:

"Grundet altanernes søjler vurderes de ulovlige altaner dog til at være visuelt dominerende på facaden og kan derfor ikke godkendes."

Formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), ønsker ikke at oplyse den konkrete årsag til, at sagen er udsat.

Altanerne bag på bygningen. Der er ikke tidligere i karreen meddelt tilladelse til at etablere altaner på søjler, siger forvaltningen. Privatfoto.

Nej til søjle-altaner

Ifølge sagsfremstillingen til politikerne er der i Teknik & Miljø-forvaltningen ved at blive udarbejdet en såkaldt altanvejledning, der skal beskrive de retningslinjer, der skal følges i forbindelse med facadetilladelser til altaner, og i den står der blandt andet, at nye altaner ikke må ”sløre bygningens oprindelige geometri eller være meget visuelt dominerende på facaden..(…).. Altanerne skal helst være selvbærende og indspændte i mur eller etagedæk”.

Altaner båret af søjler vurderes af forvaltningen at være for dominerende på facaden og tillades derfor ikke i henhold til reglerne.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Hviding asylcenter kører på laveste blus med 135 beboere

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Storstilet ombygning til 600 millioner: Se hvordan den moderniserede bydel har ændret sig

Tønder For abonnenter

Fra slot til småt: Forskellen på det dyreste og det billigste hus i Tønder Kommune er lidt mere end syv millioner

Tønder

Vej spærret efter jernbaneuheld: To biler og tog involveret

Sydjylland

Københavnerne har næsten dobbelt så mange antistoffer som syddanskerne: Så mange mennesker i Region Syddanmark har haft corona

Sønderjylland For abonnenter

Mor tog drastisk beslutning for at passe på sin stille søn: - Jeg  kommer til at skulle kæmpe for ham resten af skolegangen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB For abonnenter

EfB-analyse: Mange bekymringer – men også to lyspunkter

Sydjylland

Kan koste dig flere millioner: Mange hundeejere glemmer lovpligtig forsikring, og det kan blive hundedyrt

Sport

Dette gik du glip af i nat: Dansk kajakhåb stryger sikkert i semifinalen ved OL

Varde

I Skagen har de Hellerup-ugen - I Vejers har de hele sommeren

Livsstil For abonnenter

Så dyrt kan det blive, hvis din hund ikke er ansvarsforsikret

Haderslev

Kommunen sparer Café Regnbuens kontorareal væk: - Vi føler lidt, det er blevet trukket ned over ørerne på os

Annonce