Annonce
Haderslev

Ejendomsmæglere enige: Øget trafik til biogasanlæg vil påvirke boligmarkedet

Boligmarkedet vil formentlig blive påvirket, hvis der kommer et biogasanlæg i Sode. Det medgiver to lokale ejendomsmæglere. Arkivfoto
Gylletransporter til og fra Naturbiogas Sode vil kunne påvirke ejendomspriserne. Det er ejendomsmæglerne Torben Strøm og Ivan Filtenborg enige om. Sidstnævnte mener, at det vil komme til at belaste området.

Haderslev: Skulle biogasanlægget komme til at lugte, og vil der komme en øget mængde af tung trafik herunder gyllevogne, så kommer det til at påvirke boligmarkedet.

Det mener to af områdets ejendomsmæglere.

Den ene er Torben Strøm fra Nybolig Haderslev, der har været særligt interesseret i transporten til og fra biogasanlægget.

Tal fra Naturbiogas Sode viser, at der i gennemsnit vil komme op til 36 transporter om dagen, mens der i spidsbelastning vil være op til 71 transporter om dagen.

- Hvis den trafikmængde står til troende, så er jeg ikke i tvivl om, at det vil kunne påvirke ejendomspriserne på de ejendomme, der lægger direkte ud til serviceringsvejene til det her værk, siger ejendomsmægleren, der understreger, at han bygger sit udsagn på offentlige ejendomsvurderinger, samtaler med kollegaer i byer med biogasanlæg og rapporter fra Bolius og Realkreditrådet:

- Jeg forholder mig ikke til biogasanlægget, for det har jeg ikke forstand på. Jeg er hverken for eller imod et biogasanlæg, der er jeg forfærdelig neutral, for jeg har ikke forstand på det. Men jeg kan ikke lade være med at forholde mig til de faktaundersøgelser, der ligger i forhold til trafik. Og man kan ikke rigtigt komme uden om, at der vil komme en del mere trafik til og fra sådan et værk, hvis det bliver anlagt.

Annonce

Selvfølgelig vil det da belaste området. Det kan man ikke sige, det ikke vil.

Ivan Filtenborg, EDC

Vil belaste området

Torben Strøm bakkes op af ejendomsmægler hos EDC i Haderslev Ivan Filtenborg, der mener, at flere transporter vil belaste området.

- Hvis - og jeg understreger hvis - der bliver lugtgener, støjgener og mere trafik, så er vi da enige om, at det ikke er et trin op på liebhaverstigen, men et trin ned. Det er jo logik. Man vil da alt andet lige hellere bo i Hejsager end på Grenaavej i Aarhus rent støjmæssigt, siger han og uddyber:

- Men vi ved ikke, hvordan den støj bliver. Jo, der skal jo nogle lastbiler til. Det gylleværk kommer ikke af sig selv. Selvfølgelig vil det da belaste området. Det kan man ikke sige, det ikke vil.

Men hvad tror du, at den belastning vil betyde for boligmarkedet?

- Det er svært at sige. Hvad betyder det for eksempel, at de får de nye kampfly i Skydstrup? Jeg kan sige, at køberne står ikke i kø ude i Skrydstrup i øjeblikket. Man kan i hvert fald sige, at støjgener ikke er plus på efterspørgslen, siger Ivan Filtenborg.

Ansøgningen om biogasanlægget behandles tirsdag i byrådet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce