Annonce
Erhverv

Ejendomsspekulanter ville opkøbe banker

Investorers stormløb mod danske banker havde skjult dagsorden: Af få egen bank og dermed adgang til internationale kapitalmarkeder. Det afslører ejendomsmatador

Annonce

En række private storinvestorers stormløb mod flere danske banker for få år siden havde ét væsentligt og for offentligheden helt ukendt formål: At skaffe en stribe ejendoms- og aktie-investorer deres egen bank og dermed adgang til flere penge og de internationale kapitalmarkeder, så der virkelig kunne handles og byttes. Det skriver dagbladet Børsen.

Det var, hvad det handlede om, afslører en af de store jyske spillere i de seneste års ejendomsbonanza, Jesper Koch Andersen, og det bekræftes af andre kilder i markedet. Jesper Koch Andersen gik for et år siden - i en alder af 33 år - konkurs med et ejendomsimperium med en gæld på 1,7 milliarder kroner.

- Hvad tror du et ejendomsselskab kunne gøre med deres egen bank? Kan du forestille dig det: Strukturerede obligationer, ny udstedelse af aktier, oprettelse af flere ejendomsselskaber. Jeg drømte også om det på det tidspunkt. Ethvert ejendomsselskabs drøm er at have sin egen bank, forklarer Jesper Koch Andersen.

De danske superinvestorer kunne have lavet den islandske finte og hentet penge i særligt London. For i Island havde en håndfuld driftige privatinvestorer sat sig på kontrollen med de største islandske banker i forbindelse med privatiseringen af banksektoren i 2002. Herhjemme var der ingen privatisering, men en stor håndfuld private investorer, særligt ejendomsinvestorer, oparbejdede fra 2004 store aktieposter i en stribe af Danmarks provinsbanker. Dengang lød forklaringen ofte, at de små banker var undervurderede og at man håbede på en fusionsbølge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Skoler og institutioner skal fortsat holde lukket i Kolding: Borgmester kritisk over for sen udmelding

Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

EfB For abonnenter

Kommentar: Derfor kan topkampene koste EfB oprykningen

Annonce