Annonce
Haderslev

Ejer fik nej til nedrivning: Nu må bevaringsværdigt udhus forfalde

Mathias Bech fra Stevelt har nu ikke andet valg end at lade laden bag ham forfalde. Foto: Lars Fahrendorff
Delvist ødelagt bulhus i Stevelt må ikke rives ned. Ingen vil udlåne penge til at restaurere det. Så nu får det lov at forfalde.
Annonce

Stevelt: Mathias Bech og hans lille familie må nu vænne sig til udsigten fra stuehuset:

Ud mod landsbygaden står en delvist ødelagt lade af træ fra 1700-tallet med et stort hul i taget og i stærkt forfald - og det bliver det ved med, indtil det ikke kan stå selv mere.

Laden må Mathias Bech nemlig ikke rive ned. Det har byrådet endegyldigt slået fast. Udhuset eller laden indeholder på to sider resterne af et gammelt bulhus, og den slags er bevaringsværdige og kræver tilladelse, hvis de skal rives ned.

- Jeg havde håbet, at det måske kunne skabe lidt debat ved byrådsmødet, men det desværre nej. Jeg respekterer byrådets beslutning, men synes ikke, at det giver mening, at byrådet ikke vil rive huse ned, men gerne lade dem forfalde, siger Mathias Bech.

Mathias ville gerne restaurere laden. Den giver miljø, mener han. Han har med hatten i hånden været hos otte forskellige banker, men ingen synes, det er nogen god ide, at låne ham de 250.000 kroner til en gammel lade, som istandsættelse og nyt stråtag vil koste.

- Jeg får meget mere ud af at bruge penge på at sætte stuehuset i stand og få bedre vinduer i, siger Mathias Bech.

Han kunne desuden få et nyt brændehus for samme pris og har også tilbudt at bygge det i samme stil som bulhuset. Men altså nej.

Bulhuse

Et bulhus er en bygning af træ, der er har vandretgående planker mellem de bærende stolper.

Stolperne har udfræset riller i siderne, hvor de vandrette planker fælles ind i uden brug af nagler eller søm.

Bul-teknikken blev skabt i vikingetiden eller middelalderen. Det kræver meget træ at bygge bulhusene. Derfor er der flere gange blevet udstedt forbud mod husene i Danmark. I det skovrige område mellem Kolding og Aabenraa fortsatte man trods forbuddene med at bygge bulhuse helt frem til begyndelsen af 1800-tallet.

Bulhuset var et elementbyggeri, der nemt kunne skilles og samles. Derfor blev husene også tidligere regnet for løsøre – møbler og ikke fast ejendom. Nogle af de bulhuse, der står tilbage i dag, er blevet flyttet adskillige gange, siden de blev bygget. I Sønderjylland står cirka ti bevarede bulhuse. Der også bulhuse på Frilandsmuseet i København, ved museet i Haderslev og på Hjerl hede.

Danmarks største bulhus står ved Tyrstrup.

Annonce

Katten i sækken

Mathias Bech og hans familie har boet fire år i det gamle bondehus i Stevelt. Han og hans kone er tilflyttere fra Kolding. De faldt begge for atmosfæren ved fjord og skov og tanken om et liv i det gamle bondehus med stråtag. Laden havde de ikke tænkt over skulle blive et problem.

- Jeg tror måske, at ejendomsmægleren har sagt et par ord om, at den var erklæret bevaringsværdig, men ellers var det ikke noget, vi bed mærke i. Vi havde i hvert fald aldrig drømt om, at det det skulle ende sådan, siger Mathias Bech.

For eneste mulighed for familien er nu at lade stå til. Familien kan ikke låne til at restaurere, de må ikke rive den ned og de har ingen forpligtelse til at vedligeholde den.

- Jeg savner en diskussion om en sag som den her. Skal vi virkelig bevare bare for at bevare, uanset forfaldet? Som det ligger nu udvikler det sig til en skamplet for hele landsbyen, siger Mathias Bech.

Han er igang med søge hos den tredje fond i håb om støtte, men det er svært at opnå støtte, når der er tale om privateje, melder fondene. Den sidste fond har allerede tilkendegivet, at det bliver nej til støtte.

- Man kan kun ryste på hovedet. I et sidste forsøg har jeg skrevet til borgmesteren og udvalgsformand Thomas Vedsted i håb, at der kan findes en løsning. Jeg tror ikke på det, og har mest af alt lyst til rive skuret ned og læsse det af foran rådhuset. Så må de finde et sted hvor de kan opbevare det, siger Mathias Bech.

Mathias Bech har ikke fået svar.

Et stort hul i stråtaget sender store mængder vand ind på det gamle loft. Foto: Lars Fahrendorff
Bjælkerne, som huset står på, er flere steder ved at rådne op. Foto: Lars Fahrendorff
Der er flere gamle bondehuse i Stevelt. Her et kig ned ad gaden. Foto: Lars Fahrendorff
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce