Annonce
Aabenraa

Ejvind Kock blev 95 år: Han var boghandler i 51 år

Ejvind Kock blev 95 år. Arkivfoto.


Tidligere boghandler Ejvind Kock, Lindedal 8, Aabenraa, er død 95 år.

Ejvind Kock og hans kone overtog Bo Bojesens Boghandel i Aabenraa i 1962, og han drev den i 51 år. Først som 89-årig solgte han sin butik. Han var på daværende tidspunkt landets ældste boghandler.

Ejvind Kock var oprindelig fra Vejen, og her stod han også i lære som boghandler. Som ung var han blandt andet rejsende i fyldepenne og ansat ved Forlaget Gad i København.

Han overtog boghandlen på Ramsherred i Aabenraa i 1962 efter Peter N. Andresen.

I mange år var han med i Handelsstandsforeningens bestyrelse, og han var den første formand for foreningens gågadelaug.

I den egenskab fik han lov til at klippe snoren, da gågaden i Aabenraa blev indviet som den første uden for København.

Ejvind Kock mistede sin kone for mere end 30 år siden. Parret havde ingen børn. Men hans tidligere personale besøgte ham ofte under hans lange sygeleje i den seneste tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];