Annonce
Tarm

Eksilvestjyder giver bedre resultat end annoncer: Flere flytter hertil fra studiebyer

Klub Eksilvestjyder er et tilbud til fraflyttere, hvor medlemmerne blandt andet modtager jobopslag og invitationer til arrangementer som for eksempel Skjern Håndbolds udebanekampe. Her fra en kamp i Aarhus. PR-foto
Kommuner med studiebyer som Aarhus, Aalborg og Odense oplever i stigende grad at måtte afgive borgere til Ringkøbing-Skjern Kommune. Den positive tendens skal blandt andet tilskrives arbejdet med eksilvestjyder, mener kommunens bosætningskoordinator.

Ringkøbing-Skjern: Flere borgere tager flyttebilen ud over kommunegrænsen, end det er tilfældet den anden vej.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, hvor det fremgår, at 2625 flyttede fra Ringkøbing-Skjern Kommune i 2019, mens 2256 flyttede hertil.

Det overrasker ikke Dorthe Frydendahl, der er bosætningskoordinator i kommunen.

- Vi mister rigtig mange unge mennesker, fordi de skal ud at have en uddannelse. Da jeg var ung, ville jeg jo også ud at erobre og opleve verden. Det, tænker jeg, er næsten en naturlov, siger hun.

Alligevel er der noget at glæde sig over. Flere end tidligere vælger nemlig at slæbe pakkenellikerne med fra studiebyerne og til landets geografisk største kommune.

- Jeg synes, det er fedt, at de unge har lyst til at komme ud og opleve verden. Men det er også vigtigt for os, at nogle af dem har lyst til at komme tilbage igen. Den viden, de tilegner sig, har vores samfund også brug for, siger Dorthe Frydendahl. Hun understreger, at kommunen siden 2015 har arbejdet bevidst med bosætningen over for blandt andre unge mennesker.

Annonce

Eksilvestjyder er bedre end annoncer

Og det ser ud til at lykkes. For siden 2015 er antallet af personer, der vælger at flytte hertil fra Aarhus, Odense og Aalborg Kommuner, steget.

Således er der i 2019 for eksempel flyttet 20 personer flere fra Odense til Ringkøbing-Skjern, end det var tilfældet i 2015.

- Al fremgang er jo positiv. Vi håber at kunne få flyttet endnu flere hertil i fremtiden, og det gør vi jo blandt andet med vores Klub Eksilvestjyder, siger Dorthe Frydendahl.

Og netop Klub Eksilvestjyder, der bevarer de fraflyttede unges tilknytning til det vestjyske, fremhæver hun som en del af opskriften bag de gode tal.

- Det er nogle sindssygt gode ambassadører for os, for de er jo megastolte af at være herfra. Det betyder også, at de sælger området godt til studiekammerater og kollegaer. Så vi ser en værdi i, at de omtaler os positivt. Det, vurderer vi, er en bedre investering end annoncer, siger Dorthe Frydendahl.

Der er 1250 eksilvestjyder med i klubben.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce