Annonce
Haderslev

Ekspert: Besparelser kan ende med at blive dyre

Det kan i sidste ende blive rigtig dyrt at flytte midler fra specialområdet til almenområdet. Foto: Jacob Schultz

Det kan komme til at koste både menneskeligt og økonomisk, hvis Haderslev Kommune vælger at flytte ressourcer fra specialområdet til almenrådet, advarer en ekspert i inklusion.

HADERSLEV: Brian Degn Mårtensson, der er phd. fellow ved Aarhus Universitet og forfatter til en lang række bøger om specialpædagogik, undrer sig over, at Haderslev Kommune tirsdag aften besluttede at flytte ressourcer fra specialområdet til almenområdet.

- Jeg blev overrasket, da jeg hørte om, at man i Haderslev ville lave denne øvelse, fordi nationalt er der tendens til, at bølgen går den anden vej, forklarer Brian Degn Mårtensson og uddyber:

- Fra 2011 til 2016 var der mange kommuner, der gjorde, som Haderslev Kommune nu agter at gøre, og flyttede midler fra specialområdet til almenområdet. Siden har flere vendt om. Nogle steder blev der undervejs oprettet nye inklusionsklasser, som reelt er specialklasser, fordi man måtte sande, at børnene med særlige behov ikke bare lige kunne inkluderes i de almene klasser.

Planen for planen

Tirsdag den 9. oktober vedtog byrådet at flytte penge fra specialområdet til almenområdet. I følge budgetforslag vedtages uden ændringer, skal der flyttes 3,2 millioner kroner i 2019 og 7,6 millioner kroner i 2020. Dertil kommer årlige besparelser på driften.

Onsdag den 7. november inviteres bestyrelserne for Louiseskolen og Moltrup Skole til et dialogmøde med udvalget for børn og familie.

Onsdag den 14. november er sidst frist for at indsende høringssvar. Hvis byrådet beslutter, at der skal flyttes penge fra specialområdet til almenområdet, er det er herefter udvalget for børn og familie, der skal beslutte, hvordan den økonomiske model i givet fald skal se ud.

Mandag den 3. december skal udvalget for børn og familie holde møde. På dette møde besluttes modellen for, hvordan penge flyttes fra specialområdet flyttes til almenområdet.

Legalt at spare

Brian Degn Mårtensson har bidt mærke i, at Henrik Rønnow (S) formanden for børn- og familie har understreget, at besparelserne og omfordelingen betyder, at det almene område tilføres 20 millioner kroner ekstra, så færre elever får brug for Louiseskolen, men han tvivler på, at de 20 millioner kroner vil kunne forslå:

- Det bliver svært, hvis man også fysisk skal lave nogle forandringer. Dertil er jeg meget spændt på, hvordan man vil sikre, at lærerne kan tilrettelægge en undervisning der kan tilgodese de her børns særlige behov, fordi tankerne om inklusion blev udarbejdet før lærerne blev omfattet af de nuværende arbejdstidsregler, , hvilket betyder, at det i dag vil være ret få lærere, der vil have tid til denne særlige forberedelse.

- Men politikerne vil jo nok svare, at de altså er nødt til at spare, fordi der er kun så og så mange penge, hvad ville så være det smarte at gøre?

- Selvfølgelig er det legitimt for politikere at spare, også at ville spare på specialområdet, problemet er måden, man vil gøre det på, altså ved at gøre almeområdet mere inkluderende. Det er der ikke erfaringer der tyder på. Der er nogen der kommer til at lide ved det her, og det kan man ikke lægge skjul på, siger Brian Degn Mårtensson, og fortsætter:

- Det store spørgsmål er, hvordan kan man lide mindst. Er det ved at have en intakt men budgetmæssig forringet Louiseskole med færre lærere, ture og aktiviteter og samme antal børn, eller er det ved at beholde børn i almenområdet, som i virkeligheden burde have gået på Louiseskolen. Som jeg ser det, er det reelt de to valg man har, men at påstå man kan afbøde effekten ved at inkludere flere i almenområdet, tror jeg ikke på. Det er bare dyrere at undervise børn med særlige behov.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce