Annonce
Sydjylland

Ekspert: De vådeste markområder skal sælges til staten

Vinterens regnvejr har resulteret i oversvømmede marker og fyldte gylletanke. Foto: Arkivfoto/Claus Thorsted
Landmændene i Syd- og Sønderjylland har kæmpet med vinterens regnvejr. Derfor opfordrer ekspert til, at staten opkøber landmænds jord, som alligevel vil blive oversvømmet.
Annonce

Landbrug: Vinterens regn har sat sine tydelige spor i Syd- og Sønderjylland. Flere landmænd melder om oversvømmede marker og fyldte gylletanke. Og det ser ikke ud til at stoppe lige foreløbig, hvis man skal tro DMI.

- Selvom det er en kedelig situation, skal vi vænne os til, at det vil ske igen, siger ekspert i vandløsninger og klimaforandringer og markedschef for vand og klimatilpasning ved Rambøll, Jens Christian Riise.

Ifølge Jens Christian Riise er der en mulig løsning på problemet.

Han vil nemlig have, at staten laver aftaler med landmændene om at opkøbe og udtage de landbrugsarealer, som har størst sandsynlighed for at blive oversvømmet.

- Landmændene skal kompenseres af staten for de markområder, som udtages, og hvor udbyttet er lavt i forhold til indsatsen, fordi de i forvejen er så vandlidende, siger Jens Christian Riise.

Annonce

Fond

Jens Christian Riise mener, at der skal oprettes en national fond, der skal håndtere klimatilpasning.

- Det skal være en fond, hvor landmænd, kommuner eller private kan søge midler til klimatilpasning. Det handler om at identificere de steder, hvor landmænd med fordel kan udtage områderne af drift, siger han.

Hvis Jens Christian Riises plan realiseres, så vil udtagningen af markområderne dreje sig om store arealer. Men det vil ifølge markedschefen være nemt at finde de steder, hvor driften skal nedlægges.

- Man kan se på kort, hvor vådt der har været flere steder. Vi skal til at se på, hvor det kan betale sig at dyrke landbrug, siger Jens Christian Riise:

- Landbrugsarealerne skal reduceres, og vi skal blive bedre til at gro afgrøder på de resterende arealer. Samtidig får vi mere natur og mulighed for højere biodiversitet.

Annonce

Lad naturen komme til

Jens Christian Riise vil have en indsats, hvor skaderne ved oversvømmelse i højere grad er planlagte.

- Vi skal identificere de steder, hvor vandet kan bryde igennem, hvis der er behov for det. Så det ikke er noget, vi venter på sker, men som er planlagt. Vi skal finde ud af, hvilke skader vi kan acceptere, siger jens Christian Riise.

Ifølge klimaeksperten handler det om at bruge vandet og naturen mere aktivt.

- Vi skal lade naturen komme til der, hvor det er en dårlig forretning, siger Jens Christian Riise.

Han mener ikke, at det er nok, at staten blot reducerer CO2-udledningen, det handler i ligeså høj grad om penge til klimatilpasning.

- Vi kan ikke forudse, hvor slemt det bliver i fremtiden. Men vi skal i samarbejde med landmændene have udpeget de områder, hvor risikoen er mindst for, at det giver skade, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Bilist sigtet i Toftlund

Haderslev

Socialdemokrat: Forskel på byer

Annonce