x
Annonce
Indland

Ekspert: Dronningens nytårstale vil blive mere personlig end den plejer

Dronningen holder nytårstale på Fredensborg Slot. Normalt sker det fra Amalienborg, som her i 2017. (Arkivfoto)

2018 var et begivenhedsrigt år. Prins Henriks død og kronprinsens fødselsdag vil præge dronningens nytårstale.

Når dronningen holder sin nytårstale, så kan hun se tilbage på et år med sorg, men også med store glæder.

13. februar døde prins Henrik på Fredensborg Slot omgivet af dronningen og sine to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim.

Godt tre måneder senere fyldte kronprinsen 50 år, og det blev fejret både folkeligt med Royal Run og med gallamiddag på Christiansborg Slot.

Begge begivenheder vil sætte deres præg på nytårstalen, vurderer to eksperter i kongehuset.

- I talen ser dronningen tilbage på året, der er gået. Prins Henriks død var en indgribende begivenhed i hendes liv, og det samme var den for mange danskere, siger historiker Michael Bregnsbo, der blandt andet forsker i hofliv på Syddansk Universitet.

På et pressemøde på Cayx i august fortalte dronningen, at den opbakning og varme, som familien blev mødt med, var af stor betydning.

Men selv om hun allerede har sagt det, så er nytårstalen en anledning til at gøre det igen:

- Sådan noget kan ikke siges ofte nok. Jeg er sikker på, at hun vil takke for den medfølelse, som hun og familien mærkede.

- Det vil være helt naturligt, ligesom det vil være naturligt at nævne kronprinsens fødselsdag, og i det hele taget den store rolle, som kronprinsparret spiller, siger Michael Bregnsbo.

Lige så overbevist er historiker Lars Hovbakke Sørensen, der er adjunkt ved Professionshøjskolen Absalon.

Han mener, at talen generelt vil blive mere personlig, end den plejer at være.

- Dronningen er meget bevidst om, at nytårstalen skal dreje sig om noget, der gælder for mange, og som rører sig i samfundet. Men de to begivenheder er så markante, at de vil få en fremtrædende plads, siger Lars Hovbakke Sørensen.

De fleste år holder dronningen nytårstalen fra sit arbejdsværelse i Christian IX's Palæ på Amalienborg, men slotspladsen er gravet op for at få plads til store rør, der skal medvirke til at sikre hovedstaden mod fremtidige oversvømmelser.

Derfor taler dronningen i stedet på Fredensborg Slot.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Kolding

Se byrådets møde live på Facebook

Annonce