Annonce
Indland

Ekspert: Få vaccine mod mæslinger inden udlandsrejse

James Akena/Reuters
Efter udbrud af mæslinger advarer vaccinationsekspert mod at tage på udlandsferie uden at være vaccineret.

Hvis man skal på ferie til udlandet, er det vigtigt at være vaccineret mod mæslinger, inden man tager afsted.

Det siger Palle Valentiner-Branth, der er sektionsleder for afdelingen for vaccineforebyggelige sygdomme hos Statens Serum Institut, til Jyllands-Posten.

Advarslen kommer, efter at der i år har været store udbrud af mæslinger i Europa.

Eksempelvis blev syv danskere smittet efter en ferie på skisportsstedet Val Thorens i Frankrig.

- Rådet er klart: Hvis man er over 15 måneder gammel og ikke er vaccineret mod mæslinger, så skal man blive det, inden man rejser ud – både til Europa og resten af verden, siger han ifølge avisen.

I Europa er mange især blevet smittet i landene Frankrig, Italien, Grækenland og Rumænien.

Udenfor Europa er Thailand på listen over de fem lande med flest tilfælde af mæslinger inden for de seneste 12 måneder.

Selv om mange danskere har fået vaccinen, er der stadig 10 procent af en årgang, som ikke er beskyttet mod sygdommen.

Mæslinger er en alvorlig børnesygdom, da den har en høj risiko for at medføre komplikationer som eksempelvis lungebetændelse, fortæller Palle Valentiner-Branth.

- I sjældnere tilfælde kan den også medføre alvorlig sygdom såsom hjernehindebetændelse, og komplikationerne kan i sidste ende koste patienten livet, siger han.

- Så det er slet ikke en sygdom, man har lyst til at få, når man er på ferie. Sygdommen er meget, meget smitsom. Så hvis man bliver smittet i udlandet og kommer hjem, så er der også risiko for at smitte andre i Danmark, som ikke er immune, siger han.

Alle voksne danskere, som ikke er beskyttet mod sygdommen, kan gå til egen læge og blive vaccineret gratis.

Har man haft sygdommen som barn, er det ikke nødvendigt.

Som en del af vaccinationsprogrammet i Danmark tilbydes børn under 15 måneder vaccinen.

Det er også muligt allerede at lade sit barn vaccinere mod mæslinger, når det blot er 12 måneder gammelt uden beregning. Og det er et tilbud, som forældre bør tage, mener Palle Valentiner-Branth.

- Især hvis man skal til et område, hvor der aktuelt er udbrud af mæslinger, siger han.

I 2018 blev knap 83.000 europæere smittet med mæslinger. Sygdommen kostede 72 børn og voksne livet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce