Annonce
Trekantområdet

Ekspert i detailhandel advarer: Bymidten bliver mindre attraktiv af genbrugsbutikker

I september åbner KFUM Soldatermission en genbrugsbutik på 6.julivej. Detailhandlen glæder sig over, at den ligger uden for voldene. Genbrugskunder glæder sig til butikken, som bliver kommunens 15. genbrugsbutik. Foto: Ludvig Dittmann
Forbrugerne vil genbruge. Den tendens må detailhandlen gøre sig bevidst. Det mener ekspert i detailhandel, som ikke bryder sig om genbrugsbutikker i gågademiljøet.
Annonce

Fredericia: Genbrugsbutikker suger livet ud af bymidten. Det mener ekspert i detailhandel, konsulent Bruno Christensen, der har arbejdet i og med detailhandel de sidste 53 år.

Om en måned åbner endnu en genbrugsbutik i Fredericia, når KFUM Soldatermission åbner en butik på 6. Julivej. Det bliver den 15. genbrugsbutik i Fredericia Kommune - heraf ligger de 12 i Fredericia by. Hvor mange genbrugsbutikker en handelsby af Fredericias størrelse kan rumme, er ifølge detaileksperten ikke noget, der findes en matematisk formel på.

- Genbrugsbutikker er ikke noget, der fremmer attraktiviteten af bymidten. De skal helst ligge i yderområderne, siger Bruno Christensen og fortsætter:

- I mindre og halvstore byer er genbrugsbutikkerne de største konkurrenter til tøjforretningerne. Derfor mener jeg, at de suger livet ud af især beklædningsbutikkerne, som i forvejen er presset af nethandlen.

Siger du virkelig, at genbrug presser tøjforretninger mere end nethandlen?

- Der er en trend nu, hvor vi er mere opmærksomme på genbrug. Der er prestige i at vise, at man går ind for genbrug. Coronakrisen har medført en opmærksomhed på, at vi skal handle lokalt. Det er vigtigt, at vi gør en indsats, hvis vi fortsat skal have detailforretninger i vores bymidten.

Annonce

Shoppingformand: Vi skal leve sammen

Formand for Fredericia Shopping og indehaver af tøjbutikken Miami, Ole Mortensen, hilser den nye genbrugsbutik velkommen - men han deler også Bruno Christensens bekymring.


Hvis vi får for mange genbrugsbutikker inden for voldene, kan det godt komme til at suge liv ud af byen. Derfor er det vigtigt, at der er en god blanding.

Ole Mortensen, formand Fredericia Shopping


- Hvis vi får for mange genbrugsbutikker inden for voldene, kan det godt komme til at suge liv ud af byen. Derfor er det vigtigt, at der er en god blanding, siger Ole Mortensen, der frygter, at nogle detailbutikker vil fravælge Fredericia, hvis de skal ligge over for en genbrugsbutik.

I dag har Mødrehjælpen, Red Barnet og Kirkens Korshær en genbrugsbutik inden for voldene. Shoppingformanden anerkender, at genbrugstrenden ikke er til at komme udenom i disse år.

- Vi oplever en genbrugsbølge, ja, og genbrugsbutikkerne er også med til at skabe liv i midtbyen. Jo flere vi er til at skabe liv jo bedre, så vi skal leve sammen allesammen, siger Ole Mortensen, der dog mener, at Fredericia midtby har nået smertegrænsen for, hvor mange genbrugsbutikker, der skal være inden for voldene.

Annonce

Detailhandlen i en genbrugstid

Når nu forbrugerne vil genbruge, kan detailbutikkerne gøre to ting: gå ind i genbrugshandlen eller gøre dét, de er gode til, endnu bedre.

Én ting skal detailbutikkerne i hvert fald gøre:

- Trenden er ikke til at komme udenom, og det stiller krav til de traditionelle detailbutikker. Og dét er de nødt til at gøre sig bevidste, siger detailhandel ekspert Bruno Christensen, som har bud på, hvordan detailbutikkerne i Fredericia kan omfavne genbrugstrenden:

- De kunne indrette et hjørne af butikkerne, hvor de kan åbne for kommissionssalg, hvor hr og fru Jensen kan sælge deres brugte ting i butikken mod en kommission til butiksejeren. Det er i hvert fald én  måde at gøre det på.

Ideen har Bruno Christensen fra udlandet, hvor flere udenlandske butikskæder, som H&M og Walmart - amerikansk hypermarked-kæde -går ind og tilbyder salg af genbrugsprodukter i deres butikker.

Alternativt må de traditionelle butikker gøre dét, de er bedst til - nemlig at vise de nye produkter, gøre kunderne glade ved at yde professionel og super god kundeservice samt gøre gågademiljøet og butikkerne dynamiske via kampagner.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Annonce