Annonce
forside

Ekspert: Kun få kan bygge et datacenter af den størrelse, som planlægges i Esbjerg

Facebook bygger et datacenter i Odense, som kommer til at således ud. Centret ventes at blive omkring 55.000 kvm. Det, der planlægges ved Esbjerg, bliver ca. fire gange større.

Meget tyder på, at det er et af verdens største selskaber, der står bag de store datacenterplaner i Esbjerg.

Esbjerg: Der er kun få virksomheder i verden, der har behovet for at opføre et datacenter af den størrelse, der i øjeblikket planlægges at blive opført i Esbjerg.

Det vurderer Peder Bank, der er adm. direktør for datacenterselskabet Interxion med mange års erfaringer fra den skandinaviske datacenter-industri, overfor mediet Computerworld.

- Jeg vil blive meget, meget overrasket, hvis der er tale om en virksomhed, som vi ikke kender meget godt i forvejen. Den slags datacentre er først og fremmest drevet af behovet, og det er de store brands, der har behovet og den nødvendige økonomi, siger Peder Bank til Computerworld.

JydskeVestkysten kunne for knap tre uger siden afsløre, at et datacenter er på vej i området mellem Esbjergmotorvejens afkørsel øst og nord og Andrup og mellem Storegade og Andrupvej, tidligere benævnt som området, hvor Siemens ville bygge en vindmøllefabrik.

Selskabet bag datacentret har gennem nogen tid opkøbt jord og ejendomme i det 2,5 mio. kvm. store område, og i en rapport har Esbjerg Kommune nu konkretiseret, at projektet, som kaldes Ember omfatter et 250.000 kvadratmeter bebygget areal, svarende til ca. 35 fodboldbaner, fordelt på 200.000 kvadratmeter datahaller og 50.000 kvadratmeter administrations-, logistik- og servicebygninger, samt herudover en eller to højspændingsstationer, hver med et areal på cirka 30.000 kvadratmeter og nødstrømsanlæg med et samlet areal på cirka 6.500 kvadratmeter.

Annonce

Fåmælt

Hos Esbjerg Kommune bliver sagen behandlet med den allerstørste fortrolighed, og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har således udelukkende tre sætningen, som han vil sige til sagen:"Esbjerg Kommune har fået en henvendelse fra en større virksomhed, som ønsker at etablere sig i det udlagte erhvervsområde mellem motorvejen og Andrup."

"Virksomheden opkøber jorden direkte."

"Senere skal kommunen udarbejde det nødvendige plangrundlag, hvilket forventes at foreligge med udgangen af 2018."

Kunne være Microsoft

Ifølge Peder Bank må man forvente, at selskabet bag datacenteret vil være et af verdens største og mest datahungrende selskaber, og der nævnes selskaber som Amazon, Apple, Google, Facebook og Microsoft.

Apple, Facebook og Google har som bekendt allerede i dag planer om datacentre i Danmark, mens Amazon, som med en fysisk lokalisering i København, rygtes på et stort indtog Danmark. Den amerikanske gigant planlægger imidlertid at opføre flere datacentre i Sverige mens Microsoft ifølge Computerworld indtil videre det eneste af de store selskaber, der ikke har skandinaviske datacenterplaner.

Men ifølge Peder Bank skal vi være forsigtige med at konkludere noget på baggrund af det.

- Bare fordi ét selskab allerede har et eller flere datacentre i Danmark, udelukker det ikke, at det kan planlægge at opføre endnu flere. Det kan meget vel være et selskab, der allerede er i Danmark og som ønsker at lave en spejling og bygge et andet eller et tredje datacenter, siger han til Computerworld.

Esbjerg er attraktiv

Google og Facebook er involveret i anlæggelsen af det fiberoptiske såkaldte Havfrue-søkabel, der til næste år vil gå i land ved Esbjerg og sikre en lynhurtig forbindelse mellem Skandinavien og den amerikanske østkyst. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at det er et af de to selskaber, der står bag det nye datacenter.

- Det vil jeg ikke turde konkludere. Jeg vil tro, at der i sådan et kabel er væsentligt flere fibre, end de to selskaber alene kan bruge. Derfor vil jeg tro, at andre virksomheder også har en andel i projektet eller har mulighed for at købe sig adgang til kapacitet fra kablet, siger han

Han vurderer dog, at tilstedeværelsen af Havfruekablet betyder, at Esbjerg kan være et særligt attraktivt sted at placere et datacenter, og det er derfor også er sandsynligt, at der tale om en af de store virksomheder på det Nordamerikanske kontinent.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har tidligere vurderet, at Havfruekablet kan bidrage til udviklingen af et nyt væksteventyr med skabelse af tusindvis af nye arbejdspladser omkring Esbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Vejen

Tisse-mænd på åben gade

Kolding

Næsten dobbelt så mange uheld på motorvejen ved Kolding: Der er ikke plads til flere biler

Esbjerg

Partifæller i sammenstød over balloner: Nogle er mere forbudte end andre

Annonce