Annonce
forside

Ekspert: Kun få kan bygge et datacenter af den størrelse, som planlægges i Esbjerg

Facebook bygger et datacenter i Odense, som kommer til at således ud. Centret ventes at blive omkring 55.000 kvm. Det, der planlægges ved Esbjerg, bliver ca. fire gange større.

Meget tyder på, at det er et af verdens største selskaber, der står bag de store datacenterplaner i Esbjerg.

Esbjerg: Der er kun få virksomheder i verden, der har behovet for at opføre et datacenter af den størrelse, der i øjeblikket planlægges at blive opført i Esbjerg.

Det vurderer Peder Bank, der er adm. direktør for datacenterselskabet Interxion med mange års erfaringer fra den skandinaviske datacenter-industri, overfor mediet Computerworld.

- Jeg vil blive meget, meget overrasket, hvis der er tale om en virksomhed, som vi ikke kender meget godt i forvejen. Den slags datacentre er først og fremmest drevet af behovet, og det er de store brands, der har behovet og den nødvendige økonomi, siger Peder Bank til Computerworld.

JydskeVestkysten kunne for knap tre uger siden afsløre, at et datacenter er på vej i området mellem Esbjergmotorvejens afkørsel øst og nord og Andrup og mellem Storegade og Andrupvej, tidligere benævnt som området, hvor Siemens ville bygge en vindmøllefabrik.

Selskabet bag datacentret har gennem nogen tid opkøbt jord og ejendomme i det 2,5 mio. kvm. store område, og i en rapport har Esbjerg Kommune nu konkretiseret, at projektet, som kaldes Ember omfatter et 250.000 kvadratmeter bebygget areal, svarende til ca. 35 fodboldbaner, fordelt på 200.000 kvadratmeter datahaller og 50.000 kvadratmeter administrations-, logistik- og servicebygninger, samt herudover en eller to højspændingsstationer, hver med et areal på cirka 30.000 kvadratmeter og nødstrømsanlæg med et samlet areal på cirka 6.500 kvadratmeter.

Fåmælt

Hos Esbjerg Kommune bliver sagen behandlet med den allerstørste fortrolighed, og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har således udelukkende tre sætningen, som han vil sige til sagen:"Esbjerg Kommune har fået en henvendelse fra en større virksomhed, som ønsker at etablere sig i det udlagte erhvervsområde mellem motorvejen og Andrup."

"Virksomheden opkøber jorden direkte."

"Senere skal kommunen udarbejde det nødvendige plangrundlag, hvilket forventes at foreligge med udgangen af 2018."

Kunne være Microsoft

Ifølge Peder Bank må man forvente, at selskabet bag datacenteret vil være et af verdens største og mest datahungrende selskaber, og der nævnes selskaber som Amazon, Apple, Google, Facebook og Microsoft.

Apple, Facebook og Google har som bekendt allerede i dag planer om datacentre i Danmark, mens Amazon, som med en fysisk lokalisering i København, rygtes på et stort indtog Danmark. Den amerikanske gigant planlægger imidlertid at opføre flere datacentre i Sverige mens Microsoft ifølge Computerworld indtil videre det eneste af de store selskaber, der ikke har skandinaviske datacenterplaner.

Men ifølge Peder Bank skal vi være forsigtige med at konkludere noget på baggrund af det.

- Bare fordi ét selskab allerede har et eller flere datacentre i Danmark, udelukker det ikke, at det kan planlægge at opføre endnu flere. Det kan meget vel være et selskab, der allerede er i Danmark og som ønsker at lave en spejling og bygge et andet eller et tredje datacenter, siger han til Computerworld.

Annonce

Esbjerg er attraktiv

Google og Facebook er involveret i anlæggelsen af det fiberoptiske såkaldte Havfrue-søkabel, der til næste år vil gå i land ved Esbjerg og sikre en lynhurtig forbindelse mellem Skandinavien og den amerikanske østkyst. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at det er et af de to selskaber, der står bag det nye datacenter.

- Det vil jeg ikke turde konkludere. Jeg vil tro, at der i sådan et kabel er væsentligt flere fibre, end de to selskaber alene kan bruge. Derfor vil jeg tro, at andre virksomheder også har en andel i projektet eller har mulighed for at købe sig adgang til kapacitet fra kablet, siger han

Han vurderer dog, at tilstedeværelsen af Havfruekablet betyder, at Esbjerg kan være et særligt attraktivt sted at placere et datacenter, og det er derfor også er sandsynligt, at der tale om en af de store virksomheder på det Nordamerikanske kontinent.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har tidligere vurderet, at Havfruekablet kan bidrage til udviklingen af et nyt væksteventyr med skabelse af tusindvis af nye arbejdspladser omkring Esbjerg.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Team Esbjerg For abonnenter

Formstærk Kristine Breistøl er ikke i tvivl: Skal vi med i toppen i vores Champions League-pulje, skal vi slå Podravka

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce