Annonce
Sydjylland

Ekspert: - Vindmøller på land er langt billigst

Selvom de kan give dobbelt så meget strøm, er vindmøller på hav cirka dobbelt så dyre som vindmøller på land. Arkivfoto

Når stort set samtlige kommuner siger stop for vindmøller på land, bliver det svært at nå klimamålsætninger, mener ekspert. Det er nemlig bare billigst at have vindmøllerne på land.

Selvom det er staten, der udarbejder Danmarks energimålsætninger, så er det ude i kommunerne, de bliver realiseret. Derfor har det en betydning for statens energi- og klimaambitioner, når kommunerne ruller deres vindmølleplaner tilbage.

- Folketinget kan lave så mange målsætninger, de vil, men hvis det ikke følges op i kommunerne, kommer det ikke til at ske, siger professor Poul Østergaard, der beskæftiger sig med energiplanlægning på Aalborg Universitet.

Han påpeger, at vindmøller på land giver mest strøm for pengene. Vindmøller på hav producerer godt nok dobbelt så meget strøm som vindmøller på land, men opsætningen er væsentlig dyrere.

Så langt er man nået med landvind

Den daværende regering indgik i 2012 en energipolitisk aftale med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative

I aftalen indgik det, at der frem mod 2020 forventes opført nye landmøller med en samlet kapacitet på 1.800 megawatt (MG). I samme periode forventede man at fjerne for 1.300 MW vindmøller på land.

I november 2016 gjorde energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt status på forventningerne fra 2012. Han konkluderede, at man var længere end planlagt. Godt nok havde man på det tidspunkt kun sat vindmøller op svarende til 991 MW, men samtidig var der kun taget vindmøller ned svarende til 194 MW. Dermed var der blevet udbygget for 797 MW, hvilket var knap 60 procent mere end de 500 MW, som var forventningen i Energiaftalen fra 2012.

- Udbygningen af landvind går over al forventning, og vi ser ud til at komme længere med udbygningen frem mod 2020, end vi havde regnet med. Jeg er opmærksom på, at der p.t. kan være noget usikkerhed for kommende projekter for landvindmøller, og jeg vil arbejde for en hurtig afklaring om en ny ordning, sagde energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt dengang.

Med problemer henviste ministeren til, at den nuværende støtteordning udløber i 2018, og der mangler stadig at blive afklaret, hvad der skal være i stedet.

Det koster strømmen

Poul Østergaard har lavet udregninger på, hvad det cirka koster at producere en megawatt-time strøm. Udregningerne er baseret på 2015-tal og viser, at det koster omkring 236 kroner per megawatt-time for landbaserede store vindmøller, mens samme mængde vand produceret på havet koster omkring 542 kroner. I udregningen er det medregnet, at vindmøller på havet producerer dobbelt så meget strøm.

- Det kommer lidt an på beregningsforudsætninger og levetiden af vindmøllen. Men ud fra priser i teknologikataloget er det godt dobbelt så dyrt at sætte en vindmølle op på havet, siger Poul Østergaard.

Den daværende regering indgik i 2012 en energipolitisk aftale med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti. I aftalen indgik det, at der frem mod 2020 forventes opført nye landmøller med en samlet kapacitet på 1.800 MW. I dag er man kun nået omkring halvvejs.

Poul Østergaard kan fornemme, at det ikke kun er i Syd- og Sønderjylland, at kommunerne i stigende grad vender tommelfingeren ned. Derfor mener han også, at staten på et tidspunkt må reagere og lægge mål ud for de enkelte kommuner.

- Men man vil nok gå langt med guleroden, før man begynder med pisken, siger Poul Østergaard.

Annonce
Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Nyd den 182 kilometer lange rute: Denne video tager dig med på Tour de France-stjernernes 3. etape hele vejen fra Vejle til Sønderborg - se om de kommer forbi dit hjem

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Aabenraa

Politiet søger ung mand med rød kasket efter mystiske brande: - Vi er interesserede i at tale med ham

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Erhverv

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Aabenraa

To brande anmeldt tæt på hinanden med 10 minutters mellemrum: Politiet søger vidner

Sønderjylland For abonnenter

Mindre sønderjysk by er blevet tre nye reality-stjerner rigere: Deres familier rammes også af det

Kolding

Uhyggeligt solouheld: To unge mænd påkører træ

Annonce