Annonce
Danmark

Eksperter: Master kan ikke erstattes af kabler

Det er nu slået fast på en høring i Landstingssalen på Christiansborg torsdag, at det med den nu kendte teknologi og den tidsramme, der er sat, ikke kan lade sig gøre at grave mere end 15 procent af højspændingsforbindelsen mellem Holstebro og den dansk tyske grænse i jorden. Arkivfoto
En tre timer lang høring på Christiansborg om den 170 kilometer lange elforbindelse ned gennem Jylland blev skuffende for de, som troede, at master kunne erstattes med kabler.

Høring: Der var bemærkelsesværdig enighed blandt en række indkaldte eksperter om, at det ikke er muligt at grave mere af forbindelsen mellem Holstebro over Endrup ved Ribe til den dansk tyske grænse ned i jorden. I Energinets skitserede forbindelse graves cirka 15 procent ned, og det er faktisk det maksimale af, hvad der kan lade sig gøre.

Sådan konkludere en række forskere, da emnet torsdag blev vendt under en tre timer lang høring, som foregik i Landstingssalen på Christiansborg.

Med den vigtige tilføjelse: Under de præmisser, som er opstillet.

For virkeligheden med forbindelsen er, at det er forudsat, at der bliver en stabil strømforsyning, samt at den skal være i drift senest i 2023. Og her vil mere end 15 procent af forbindelsen lagt i kabler skabe så store forstyrrelser og potentielt ødelægge folks el-apparater hjemme i huststandene, at det ikke er en mulighed. Man har i dag ikke kendt teknologi, der muliggør nedgravning af større dele af forbindelsen.

- De 15 procent vil jeg sige i sig selv er på grænsen, og som vi kan se, er der heller ingen andre steder i verden, hvor man opererer med støRre andele nedgravet, lød det fra professor på Institut for Energiteknik under Aalborg Universitet Claus Leth Bak.

Masteplanen

170 kilometer 400 kv-elledninger skal lægges fra Holstebro til grænsen

26 kilometer - 15 procent af ruten - lægges ifølge Energinets plan som kabler

De nye elmaster er 35 meter høje

Samtidig vil man grave hele 150-kv-elledningsnettet i Syd- og Vestjylland ned

I dag er der 324 kilometer med elmaster i Syd- og Vestjylland - fremover bliver det mere end halveret til 145 kilometer

Kilde: Energi-, forsynings- og klimaministeriet.

Kritik i medierne

Hele høringen er foranlediget af en række kritiske historier i medierne, hvor det antydes, at Energinet simpelthen bare vil opstille master i stedet for at kabellægge, fordi det sparer penge. I historierne er blevet brugt en række eksperter, og flere af dem var til stede under høringen.

Eksempelvis Anna Ferguson, der er systemdirektør i det canadiske konsulentfirma WSP. Firmaet er blevet brugt som uvildig tredjepart til at tjekke Energinets rapport om nødvendigheden af at opstille master, og i ugerne op til høringen er det kommet frem, at der fra Energinets side blev rettet til i rapporten, så WSP kom til at fremstå mindre kritiske. Men under høringen på Christiansborg manede hun denne forestiling i jorden.

- Det er helt normal procedure, at der spørges opklarende ind til præmisser og forudsætninger, og jeg må sige, at Energinets rapport er pålidelig og dækkende.

En skarp kritiker er Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet. I flere medier er han blevet brugt til at så tvivl om, hvorvidt en større del af strækningen i virkeligheden kunne graves ned, ligesom han har sat spørgsmålstegn ved, om dele af masteforbindelsen overhovedet er nødvendig. Under høringen sagde Brian Vad Mathiesen.

- Jeg er enig i, at man med det nuværende vidensgrundlag ikke kan grave mere af forbindelsen ned. Og hvis man ikke kan eller vil lave noget om med Viking Link (forbindelsen til England, som til en vis grad nødvendiggør forbindelsen i Jylland, red.), skal man informere borgere og virksomheder med det samme, sagde Brian Vad Mathiesen.

Mere generelt rejste han kritik af, at man overordnet vil transportere strøm over så store strækninger, fordi det vil plastre de danske landskaber til med master.

- I stedet bør man spørge, hvordan vi sikrer, at nye vind- og sol-anlæg placeres tættere på eksisterende store behov i eksempelvis København og Aarhus, lød det fra Brian Vad Mathiesen.

Annonce

Energidirektør tilfreds

Den administrerende direktør i Energinet, Henrik Riis, var overordnet godt tilfreds med høringen, idet han finder det fastslået uden for nogen diskussion, at der ikke kan graves mere end 15 procent af forbindelsen mellem Holstebro og og grænsen ned.

Men det blev jo mere end antydet, at hele præmissen om nødvendigheden af denne forbindelse er forkert, hvad siger du til det?

- Der er jeg helt uenig. Udbygningen af vedvarende energi i Danmark er stegt voldsomt. Da vi i 2015 færdiggjorde projektet, regnede vi med, at der i 2030 ville være 2300 mw vedvarende energi i det vestjyske net. I 2019 er der allerede 2500 mw, så det vokser eksplosivt, og derfor har vi brug for yderligere kapacitet på forholdsvis kort sigt, siger Henrik Riis.

Annonce
Annonce
Sydjylland

Fulde, frysende festgæster frustreres over forsinkede taxaer: Klagebunken vokser i jagten på mindst 100 nye chauffører

Kolding For abonnenter

Anders drømmer om egen skov og udsigt til vildt fra haven: EU-tilskud skal hjælpe med at omdanne mark til vild natur

Varde

Peter vil ikke plastre vandkanten til med sommerhuse: - Vil de rige ikke gå for at komme til vandet, må de blive hjemme

Tønder For abonnenter

Flere indbrud i den seneste tid: Tønder Kommune er en af de dårligste til nabohjælp

Esbjerg

Ekstra penge eller smalhals: Esbjerg Kommune skal bruge 400 ekstra millioner kroner til børn og ældre, hvis ikke sparekniven skal frem

Navne For abonnenter

Han så farlig ud, var stærk som en okse og blid som et lam: Nu er stærkmanden George Olesen død

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Debat For abonnenter

Meningsmager Bertel Haarder: Mette Frederiksens 'Hjemstavnssocialisme'

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Slået i 95. minut: Forløsning blev til forbandelse for SønderjyskE

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Haderslev

Hverdagen vender tilbage, og der skrues op for musikken: - Vi skal bruge 950 frivillige, og dem skaffer vi

Sønderjylland For abonnenter

Arkitektpar bag svævende shelter vil bygge med natur

Aabenraa

Risengrøden er i fare: Der er mangel på frivillige til årets opgaver i Julehjertebyen

Annonce