Annonce
Danmark

Eksperter om coronakrisens konsekvenser: Den kan svække Europa og USA og styrke Kina

Kina er allerede så småt på vej ud af krisen og kan blive en af de økonomier, der slipper billigt, når det gælder de økonomiske konsekvenser af coronavirussen. Foto: AFP
Ingen kan med sikkerhed vide, hvordan coronavirus påvirker styrkeforholdet mellem de økonomiske magter påvirkes. Men Avisen Danmark har talt med tre eksperter om, hvad de ser som det mest sandsynlige scenarie.

.

Kjeld Erik Brødsgaard, professor i kinastudier, politik, økonomi og international handel ved Copenhagen Business School:

Kjeld Erik Brødsgaard. Foto: Camillahey.dk

Kjeld Erik Brødsgaard vurderer, at coronakrisen vil ende med at styrke den kinesiske økonomi og svække den europæiske og amerikanske. Det er der flere grunde til.

- Jeg tror, Kina kommer stærkere og hurtigere ud af coronakrisen end EU, USA og Danmark gør. De er i stand til at få deres fabrikker op at køre hurtigere, end vi kan. Vores økonomi er ikke forarbejdningsorienteret. I vesten er den meget baseret på services og finansielle transaktioner. Kina har også økonomisk musklerne til at komme ud af det her på en hurtigere måde end os. De har kæmpemæssigt overskud på deres handelsbalance. De har finansielle og økonomiske muskler, der er betydeligt større end vores. Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at EU vil være svækket som økonomisk magt efter coronakrisen. EU har svært ved at agere samlet. Fremover er Storbritannien heller ikke med, og det svækker os også storpolitisk.

Ifølge professoren vil krisen få betydning for magtforholdet mellem verdens økonomiske magter.

- Coronakrisen gør, at magtforholdene vil forskydes yderligere til fordel for Kina. Man kan forsøge af politiske grunde at inddæmme Kina, men det er uholdbart og vil få enorme økonomiske konsekvenser. Det vil sænke den globale vækst og betyde, at en lang række produkter ikke kan laves så billigt længere.

Men Kjeld Erik Brødsgaard vurderer ikke, at der er grund til at frygte en styrket kinesisk magtposition på det økonomiske område.

- Kina som økonomisk centrum på linje med USA behøver ikke være en dårlig ting. Det bliver det kun i det øjeblik den økonomiske magt bliver brugt til at dominere politisk og forsøge at få indført sit eget politiske system i resten af verden. Men det virker ikke til, at der er kinesiske ønsker om politisk at dominere verden. Til gengæld synes de heller ikke, vi skal blande os i deres indre forhold.

Uanset om vi kan lide det eller ej, vurderer Kjeld Erik Brødsgaard, at Kina vil blive den dominerende økonomiske magt i fremtiden.

- Jeg tror ikke, udviklingen kan bremses. Kina bliver den dominerende økonomiske magt indenfor de næste 10 år. Den kinesiske vækst har hidtil betydet billigere forbrugsvarer og lavere renter og har på mange måder været en fordel.

Fordelene kan dog ende som ulemper, hvis ikke USA og Kina kan enes, lyder det fra Kjeld Erik Brødsgaard.

- Det virker til, at USA har svært ved at acceptere, at de skal spille en anden og mindre dominant rolle fremover. Men det er ekstremt afgørende, at de store lande som USA og Kina finder ud af det. De store, globale spørgsmål kan kun løses i et samarbejde mellem de to lande.

Generelt vurderer professoren, at den vestlige verden ofte frygter kinesernes motiver uden grund. Professoren påpeger også, at USA modsat Kina har brugt sin magt til at lave en militær indgriben i Mellemøsten.

- USA vil helst have, at alle har det demokratisk system, de har. Derfor mener USA, at mange regimer skal omstilles, fordi de er diktatoriske. Nogle af deres forsøg på det har resulteret i katastrofale ting.

Men kan kineserne ikke blive mere dominerende, ligesom USA har været det, i takt med får mere magt og styrker deres position?

- I Kina har de ikke opfattelsen af at hele verden skal være som dem. Det ligger ikke i deres historie. De er meget mere pragmatiske, og de fokuserer på deres eget land. USA har været involveret i mange krige de seneste 40 år, Kina har ikke være involveret i nogen.

Philipp Schröder, professor og forsker i international økonomi ved Aarhus Universitet:

Philipp Schröder. Foto: Hans Christian Jacobsen

Det er ikke kun de enkelte landes økonomi, der afgør hvilke økonomiske magter, der er bedt rustede til at komme igennem coronakrisen. Det handler især om hvilke brancher, de økonomiske magter har bundet deres økonomi op på, vurderer økonomen Philipp Schröder.

- Europa står dårligere efter krisen end USA gør. Det skyldes blandt andet, at Amazon bliver en kæmpe vinder af det her, og det samme bliver de digitale techgiganter, der har hovedkvarter i USA. De kommer styrket ud af krisen. Du ser det tilsvarende i Kina, selvom deres techgiganter mere er kloner af amerikanske modeller. Modne, ældre økonomier som de europæiske, der baserer på blandt andet bilproducenter er dem, der kommer til at bløde mest. EU vil stå økonomisk svækket i en verden efter krisen.

Udover hvilke brancher de økonomiske magter har satset på, vil det også få stor betydning, hvem der kommer bedst ud af krisen, vurderer Philipp Schrøder.

- Dem, der først kommer tilbage til normalen, kommer til stå stærkere fremadrettet. Her er det imponerende at se, hvor hurtigt flere asiatiske lande har knækket kurven.

Hvor hurtigt landene er i stand til at komme tilbage til normalen, vil dog også afhænge af, hvordan de har bygget deres arbejdsmarked op.

- Amerikanerne har ikke en solid arbejdsløshedsforsikring. Derfor reagerer de meget hurtigt i deres forbrugsmønstre, hvis de mister jobbet. Vækstøkonomier og lande med en yngre befolkningssammensætning burde alt andet lige stå stærkere i forhold til at genoptage forbrugsmønstre.

Den manglende arbejdsløshedsforsikring er ikke det eneste problem, amerikanerne står med lige nu. De har et svagt sundhedssystem, og samtidig et stort antal smittede med coronavirus. Derudover har krisen ført til en styrkelse af den amerikanske dollar.

- En stærk dollar er gift for amerikanske industrivirksomheders muligheder for at eksportere varer. Det gør det umuligt for dem at eksportere, og det ville jeg være bekymret for som økonom i den situation.

Kina er allerede så småt på vej ud af krisen, og kan meget vel stå tilbage som en af de økonomier, der slipper billigt, når det gælder de økonomiske konsekvenser. Det vil være godt nyt for de danske forbrugere, vurderer økonomen.

- Vi skal kun være glade for, hvis der kommer en stærk kinesisk økonomi ud af det her. Så kan vi købe billigere varer, og den samlede økonomiske kage i verden, bliver ikke mindre, fordi Kinas bliver større.

Krisen kan dog også betyde, at Kinas økonomiske magt vil hale endnu hurtigere ind på amerikanernes end tilfældet var før krisen. Men Philipp Schröder vurderer heller ikke, at der grund til at frygte Kina som økonomisk supermagt.

- Kina kommer på grund af krisen måske to år tidligere til at overhale USA som økonomi. Men de var kommet derhen alligevel. Kina overhaler fordi, de er flere mennesker. Længere er den ikke. Men USA's indflydelse skyldes ikke så meget, at det er en stor økonomi. Nøglen er, at de har det teknologiske førerskab, og det tror jeg ikke en krise kan true. En ting er, at nogle nationer er gode til at imitere. Alibaba er ikke noget, der er opstået i Kina. Det kom efter det amerikanske Amazon på samme måde som Wechat kom efter Facebook. Historisk set er der en unik innovationsevne i den amerikanske økonomi. EU har siden 80’erne prøvet at overhale USA’s teknologiførerskab uden succes.

Christian Bjørnskov, professor og forsker i international handel og økonomi ved Aarhus Universitet:

Christian Bjørnskov. Foto: Axel Schütt

Økonom og forsker Christian Bjørnskov mener ikke, coronakrisen vil få stor effekt på økonomien på længere sigt.

- I det store hele tror jeg ikke, der kommer permanente tab. Der er en stor krise nu her, men den vil ikke permanent ændre de økonomiske magtforhold. Det vurderer jeg blandt andet, fordi en række studier peger på, at kineserne har løjet om deres vækstrater, specielt i de seneste 10 år. Coronakrisen kan dog blive problematisk for Italiens økonomi.

Når forskeren vurderer, at krisen ikke vil give permanente tab, skyldes det flere ting:

- Folk er ikke dummere, og man har ikke mindre udstyr eller mindre uddannelse efter en krise. Alle de ressourcer, der var der før krisen, er der også efter. Derfor ender landene relativt hurtigt med at være lige så rige, som de var før krisen, siger han.

Men det ser anderledes ud med økonomien på den korte bane. Her er forskeren enig i, at Kina står bedre end både USA og EU.

- Kina ude af problemerne før USA og EU er. Men det hele afhænger af, hvordan landene lukker op igen, når det her er overstået. Der kan jeg godt være bekymret for, hvordan store dele af EU håndterer oplukningen. Italiens økonomi er skrøbelig, og dele af Europa er lukket kraftigt ned. Den slags gør det ekstra svært at lukke op igen. Man kan ikke bare lige lægge økonomien i en dybfryser og tø den op, når man er færdig igen.

Samtidig vurderer økonomen, at lande med fleksible arbejdsmarkeder kommer hurtigere tilbage til en sund økonomi.

- Det er dårligt nyt for Sydeuropa. Helt særligt Italien og Grækenland, men også til dels Spanien og Frankrig. De har meget stive arbejdsmarkeder, som gør det svært for folk at skifte job eller sektor. Det kan betyde at krisen bliver dybere og varer længere.

De samme udfordringer står kineserne ikke med, vurderer Christian Bjørnskov.

- Kina er allerede nu så småt på vej ud af krisen igen, og jeg er ikke bekymret for den kinesiske økonomi. Internt i Kina er der stor fleksibilitet. Det er relativt nemt for folk at finde nyt arbejde, og mange af deres virksomheder vil komme ud på den anden side af krisen intakte. De dele af eksporten, som driver væksten, er ret robuste.

Coronakrisen har ifølge økonomen også givet amerikanerne problemer, men de er anderledes og mindre alvorlige end udfordringerne i Europa, vurderer han.

- For USA er der to problemer. Det ene er Trump og hans handelspolitik. Krisen kan betyde, at USA lukker endnu mere ned for handlen. Den anden er, at særinteresser ser deres hjælpepakke som en god mulighed for at få ekstra hjælp. Ofte kommer amerikanerne til at skrue hjælpepakker sammen, som støtter helt bestemte industrier, som måske ikke har særlige problemer. Men når coronavirussen er overstået, er det amerikanske arbejdsmarked meget fleksibelt, og økonomien der vil rette sig hurtigere op end mange andre steder i verden. Derfor tror jeg, USA kommer nogenlunde uændret ud af krisen.

Selv hvis coronakrisen skulle medføre, at Kina kommer tættere på at overhale USA som økonomi, deler Christian Bjørnskov de to øvrige eksperters vurdering af, at det sandsynligvis ikke vil være problematisk.

- Det er ikke farligt, hvis Kina overhaler USA som økonomi. Økonomisk størrelse indebærer ikke nogen magt i virkeligheden, og det er ikke en magt, du kan bruge til noget. Hvis du bruger økonomiske muskler til at straffe andre lande, er det dyrest for dem, der straffer.

Han påpeger også, at selvom Kina økonomisk totalt set bliver større end USA, så er hver enkelt kineser fattigere. I Kina er der 1,2 milliarder indbyggere, mens der kun er omkring 330 millioner amerikanere.

Annonce
Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Danmark

Se Danmark: Mikkel varmer op til det kolde gys

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Annonce