Annonce
Tarm

Eksporten ikke ramt endnu: Svineproducenter isolerer sig af hensyn til produktionen

Kim Heiselberg og hans kollegaer kan ikke indstille arbejdet eller arbejde hjemmefra, som andre er nødsagede til i disse tider, da de arbejder med levende dyr. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Svinebonde Kim Heiselberg og hans kollegaer må løbe stærkere, da nogle ansatte er nødt til at blive hjemme hos deres børn. På den positive side lader eksporten til at fortsætte som hidtil.

LYNE: Svineproducenterne og deres medarbejdere lever i vidt omfang et afsides liv i håbet om at holde coronavirussen fra døren.

Flere er dog allerede påvirket af udbruddet, der har betydet, at medarbejderne må blive hjemme for blandt andet at passe hjemsendte børn.

- Vi er påvirket forskelligt fra landmand til landmand. Det afhænger af, om man er udfordret i forhold til børnefamilier. Jeg har for mit eget vedkommende to medarbejdere hjemme lige nu, som ikke kan få deres børn passet. Det er den rigtige ting at gøre, men det giver lidt en udfordring i forhold til produktionen og den daglige pasning af dyrene. Så os, der er tilbage, skal løbe stærkere, siger Kim Heiselberg, der er svineproducent og formand for Danske Svineproducenter.

Dermed er branchen ikke hårdere ramt end så mange andre. Udfordringen hos Kim Heiselberg og hans kollegaer er dog, at arbejdet ikke kan klares hjemme ved skrivebordet. Grisene skal stadig passes, og produktionen opretholdes, så danskerne ikke bliver mødt af tomme kølediske i supermarkederne.

Annonce

Hvis der for eksempel bliver lukket ned for Fødevarestyrelsen, dyrlægerne på slagterierne og veterinærerne, så vi ikke kan opretholde produktionen og slagtekapaciteten, har vi et kæmpeproblem.

Kim Heiselberg, landmand og formand for Danske Svineproducenter

Vigtigt med åbne grænser

Mange lande og landegrænser er lukket ned, men det har ikke haft den store indvirkning på eksporten. Og det hverken håber eller tror formanden, kommer til at ske. Det ville med hans ord blive katastrofalt.

- Hvis der for eksempel bliver lukket ned for Fødevarestyrelsen, dyrlægerne på slagterierne og veterinærerne, så vi ikke kan opretholde produktionen og slagtekapaciteten, har vi et kæmpeproblem. Der er dyrlæger involveret hver dag, når nu vi transporterer og slagter grisene. Hvis sådan en funktion bliver nedlagt, bliver det katastrofalt. 99 ud af 100 producenter har en uges kapacitet, så vi kan for eksempel ikke stå stille i fire uger, siger Kim Heiselberg og fortsætter:

- Derfor er det også så vigtigt, at vi har fået lov til at køre ned over grænsen. Ellers tør jeg ikke tænke på, hvordan det skulle stille os i løbet af en uge. Den livline er sindssyg vigtig, selvom vi opererer i et lukket verdensmarked.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce