Annonce
Esbjerg

Ekstra hjælp til flersprogede i Esbjerg: Coronakrisen har forstærket problemerne

Sprogforskere fra SDU og organisationen "2 Timer om Ugen" har for nyligt åbnet sprogklubber i Esbjerg. Foto: Ibrahim El-Hassan
Flersprogede børn i Esbjerg får nu yderligere hjælp til at begrænse de negative konsekvenser af corona-krisen. Med åbningen af endnu en sprogklub i Østerbyen tilbyder den frivillige organisation ”2 Timer om Ugen” og sprogforskere fra SDU ekstra sprogstimulering og forældrestøtte.

ESBJERG: Covid-19-krisen har ramt de flersprogede børn i Esbjerg særligt hårdt.

Måneder uden at få øvet deres danske sprog i børnehaver og skoler koster ifølge Syddansk Universitet dyrt på sprogudviklingen hos mindre børn, og mange flersprogede børn er i forvejen forsinkede i deres dansksproglige udvikling ved skolestart.

Derfor kan nedlukningen og den efterfølgende genåbning med fokus på restriktioner få alvorlige konsekvenser for børnenes skolegang - også på langt sigt.

Annonce

Det har fået sprogforskere fra SDU og organisationen ”2 Timer om Ugen” til at sætte ind mod corona-krisens negative konsekvenser for flersprogede børn.

De har for nylig åbnet nye sprogklubber for flersprogede børn i Esbjerg og Odense, hvor børnene hver uge gennem nye metoder som sproglege og filosofiske dialoger får stimuleret den sproglige bevidsthed og generelle evne til at lytte til, forstå, tænke og producere talt sprog.

Vil bidrage til løsninger

Derudover inviterer projektet også til forældre-sprogcafé en gang om måneden. De nye sprogklubber er målrettet de 6-7-årige og er støttet af en bevilling fra Novo Nordisk Fonden. Lektor Laila Kjærbæk fra Institut for Sprog og Kommunikation på SDU har store forventninger til samarbejdet om de nye sprogklubber.


Uden stærke sprogkompetencer er det svært for børnene at lære at læse og følge med i skolen i alle fag. Med projektet håber vi at kunne bidrage til en løsning på problemet.

Laila Kjærbæk, lektor ved Institut for Sprog og Kommunikation på SDU


- Problemstillingerne omkring nogle flersprogede børns sprogudvikling er velkendte – og bliver naturligvis forstærket af Covid-19-krisen. Hidtil har både forskning og praksis haft svært ved at få hul på problemerne, selvom det er virkelig vigtigt at styrke flersprogede børns sprogudvikling, siger hun og uddyber:

- Uden stærke sprogkompetencer er det svært for børnene at lære at læse og følge med i skolen i alle fag. Med projektet håber vi at kunne bidrage til en løsning på problemet.

Annonce

Gang i snakken

Hun fortæller videre, at erfaringerne fra de første forsøg med sprogklubber var meget positive.

- Da vi afprøvede vores metoder med sproglege, filosofiske dialoger og forældrecafé sidste år, var de flersprogede førskolebørn, der deltog, meget glade for det og snakkede løs. Forældrene vendte også tilbage og fortalte, at deres børn var begyndt at snakke mere derhjemme og spørge om helt andre ting end før.

Også "2 Timer om Ugen" ser frem til samarbejdet, der har som formål at give flersprogede børn en bedre chance for at klare sig godt.

- Det har været vidunderligt at være flue på væggen, når forskerne har prøvet deres nye metoder af. Pludselig kan børn – der ellers aldrig siger noget på dansk – formulere sig, så andre lytter. Man kan se, hvordan børnene vokser både sprogligt og i forhold til selvtillid, lyder det fra Pia Sigmund, formand for "2 Timer om Ugen".

Annonce

Fokus på forældresamarbejde

At projektet rækker hånden ud til både flersprogede børn og deres forældre, når det gælder børnenes sprogudvikling, er også en vigtig del af indsatsen. Det understreger Laila Kjærbæk fra Institut for Sprog og Kommunikation.

- I "2 Timer om Ugen" er de lykkedes rigtig godt med at etablere forældresamarbejde, modsat mange andre sprogindsatser til flersprogede børn. Det giver os mulighed for at tage udgangspunkt i barnet, familien og hjemmet i projektet, siger hun og understreger:

- Det er noget mere hensigtsmæssigt end de gængse råd, som flersprogede forældre ofte møder om at rime eller øve forholdsord med børnene, selvom forældrene ikke altid selv har helt styr på de detaljer i det danske sprog.

Om projektet

Indsatsen med nye sprogklubber og forældre-sprogcafeer til flersprogede børn og deres familier er et samarbejde mellem Center for Sprog og Læring & Filosofi i Skolen - begge fra SDU og 2 Timer om Ugen, en frivillig organisation, der støtter flersprogede børn sprogligt, kulturelt og socialt.

Sprogklubberne ligger i Esbjerg og Odense.

I Esbjerg er det på Præstegårdskolen og Hovedbiblioteket.

Indsatsen har fået 0,5 mio. kr. i støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Hvorfor skal det tage så lang tid? En læser undrer sig over svar om Ribes nye bydel

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Taxaselskab får skarp kritik: Beskyldt for med vilje at glemme kunder ved grænsen

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

EfB

Kommentar: Spillerne tabte - træneren vandt

Kolding

Nedlukningen af nattelivet har betydet markant færre voldsepisoder i Kolding

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Åbent spillerbrev ændrer ikke på vigtige stor-sponsorers støtte til EfB: Op til ledelsen at få styr på tingene

Indland

Sønderborg indfører badeforbud efter fabriksbrand

Sport

Mens du sov: Misser dansk OL-medalje med 15 hundrededele

Sønderborg

Storbrand fører til fiskedød i sø: Fjord er stadig i forureningsfare

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Kolding

Næsten en tredjedel af beboerne i to områder i Kolding har ikke bestilt tid til vaccination

Annonce