Annonce
Esbjerg

Ekstra hjælp til flersprogede i Esbjerg: Coronakrisen har forstærket problemerne

Sprogforskere fra SDU og organisationen "2 Timer om Ugen" har for nyligt åbnet sprogklubber i Esbjerg. Foto: Ibrahim El-Hassan
Flersprogede børn i Esbjerg får nu yderligere hjælp til at begrænse de negative konsekvenser af corona-krisen. Med åbningen af endnu en sprogklub i Østerbyen tilbyder den frivillige organisation ”2 Timer om Ugen” og sprogforskere fra SDU ekstra sprogstimulering og forældrestøtte.

ESBJERG: Covid-19-krisen har ramt de flersprogede børn i Esbjerg særligt hårdt.

Måneder uden at få øvet deres danske sprog i børnehaver og skoler koster ifølge Syddansk Universitet dyrt på sprogudviklingen hos mindre børn, og mange flersprogede børn er i forvejen forsinkede i deres dansksproglige udvikling ved skolestart.

Derfor kan nedlukningen og den efterfølgende genåbning med fokus på restriktioner få alvorlige konsekvenser for børnenes skolegang - også på langt sigt.

Annonce

Det har fået sprogforskere fra SDU og organisationen ”2 Timer om Ugen” til at sætte ind mod corona-krisens negative konsekvenser for flersprogede børn.

De har for nylig åbnet nye sprogklubber for flersprogede børn i Esbjerg og Odense, hvor børnene hver uge gennem nye metoder som sproglege og filosofiske dialoger får stimuleret den sproglige bevidsthed og generelle evne til at lytte til, forstå, tænke og producere talt sprog.

Vil bidrage til løsninger

Derudover inviterer projektet også til forældre-sprogcafé en gang om måneden. De nye sprogklubber er målrettet de 6-7-årige og er støttet af en bevilling fra Novo Nordisk Fonden. Lektor Laila Kjærbæk fra Institut for Sprog og Kommunikation på SDU har store forventninger til samarbejdet om de nye sprogklubber.


Uden stærke sprogkompetencer er det svært for børnene at lære at læse og følge med i skolen i alle fag. Med projektet håber vi at kunne bidrage til en løsning på problemet.

Laila Kjærbæk, lektor ved Institut for Sprog og Kommunikation på SDU


- Problemstillingerne omkring nogle flersprogede børns sprogudvikling er velkendte – og bliver naturligvis forstærket af Covid-19-krisen. Hidtil har både forskning og praksis haft svært ved at få hul på problemerne, selvom det er virkelig vigtigt at styrke flersprogede børns sprogudvikling, siger hun og uddyber:

- Uden stærke sprogkompetencer er det svært for børnene at lære at læse og følge med i skolen i alle fag. Med projektet håber vi at kunne bidrage til en løsning på problemet.

Annonce

Gang i snakken

Hun fortæller videre, at erfaringerne fra de første forsøg med sprogklubber var meget positive.

- Da vi afprøvede vores metoder med sproglege, filosofiske dialoger og forældrecafé sidste år, var de flersprogede førskolebørn, der deltog, meget glade for det og snakkede løs. Forældrene vendte også tilbage og fortalte, at deres børn var begyndt at snakke mere derhjemme og spørge om helt andre ting end før.

Også "2 Timer om Ugen" ser frem til samarbejdet, der har som formål at give flersprogede børn en bedre chance for at klare sig godt.

- Det har været vidunderligt at være flue på væggen, når forskerne har prøvet deres nye metoder af. Pludselig kan børn – der ellers aldrig siger noget på dansk – formulere sig, så andre lytter. Man kan se, hvordan børnene vokser både sprogligt og i forhold til selvtillid, lyder det fra Pia Sigmund, formand for "2 Timer om Ugen".

Annonce

Fokus på forældresamarbejde

At projektet rækker hånden ud til både flersprogede børn og deres forældre, når det gælder børnenes sprogudvikling, er også en vigtig del af indsatsen. Det understreger Laila Kjærbæk fra Institut for Sprog og Kommunikation.

- I "2 Timer om Ugen" er de lykkedes rigtig godt med at etablere forældresamarbejde, modsat mange andre sprogindsatser til flersprogede børn. Det giver os mulighed for at tage udgangspunkt i barnet, familien og hjemmet i projektet, siger hun og understreger:

- Det er noget mere hensigtsmæssigt end de gængse råd, som flersprogede forældre ofte møder om at rime eller øve forholdsord med børnene, selvom forældrene ikke altid selv har helt styr på de detaljer i det danske sprog.

Om projektet

Indsatsen med nye sprogklubber og forældre-sprogcafeer til flersprogede børn og deres familier er et samarbejde mellem Center for Sprog og Læring & Filosofi i Skolen - begge fra SDU og 2 Timer om Ugen, en frivillig organisation, der støtter flersprogede børn sprogligt, kulturelt og socialt.

Sprogklubberne ligger i Esbjerg og Odense.

I Esbjerg er det på Præstegårdskolen og Hovedbiblioteket.

Indsatsen har fået 0,5 mio. kr. i støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Sønderborg For abonnenter

Anklaget for mishandling af sine seks børn: Familiefar frygter udvisning til Kosovo

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Erhverv

Overvældende interesse for at købe nedlagt politistation: Kan ende i en budrunde

Annonce