Annonce
Esbjerg

Ekstra penge fra storkonflikt vil blive fordelt efter behov på Fanø

Der var stor uenighed om, hvordan sparede midler ved en eventuel storkonflikt på arbejdsmarkedet skulle fordeles. Arkivfoto

Som en storkonflikt nærmer sig, skulle byrådet på Fanø mandag beslutte sig for, hvordan eventuelle konfliktmidler skulle fordele sig. Borgmesterens stemme blev tungen på vægtskålen.

Fanø: En storkonflikt mellem alle offentligt ansatte og deres arbejdsgivere virker til at være kommet tættere på. Det er man nødt til at forholde sig til i landets kommuner, og mandag på Fanø blev det behandlet, hvordan sparede midler ved en eventuel konflikt skal fordeles.

Det oprindelige forslag var, at alle midlerne skulle blive på det område, hvor de var sparet. Det vil sige, at eksempelvis de udgifter, der blev sparet på skoleområdet, også skulle blive på skoleområdet. Den signalværdi mente De Konservative, SF og Fanø Lokalliste var vigtig at vise.

Viceborgmester Erik Nørreby (V) var dog uenig i det forslag. Han mente i stedet, at pengene blot skulle beholdes på velfærdsområdet, så de kunne fordeles ud, hvor behovet var størst.

- Skolen kunne være et af de områder, hvor der er et større behov. De årgange, der skal til eksamen, skal selvfølgelig have ekstra undervisning, mens man eksempelvis i børnehaven jo ikke skal indhente tabt børnepasning, sagde Erik Nørreby.

Til Økonomi- og Planudvalgets sidste møde havde borgmester Sofie Valbjørn (Alt) stemt for forslaget om, at lade midlerne blive på de respektive områder, men da sagen mandag skulle behandles på byrådsmødet, havde hun ændret mening og stemte i stedet for Erik Nørrebys forslag. Dermed blev det vedtaget med stemmerne seks mod fem.

- Efter at have reflekteret mere over det, er det jo egentlig ikke solidarisk at beholde midlerne, som de er, sagde Sofie Valbjørn (Alt), som mente, at pædagogerne eksempelvis ville være solidariske med lærerne, hvis det var der, at behovet var størst.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce